ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

20 Ιανουαρίου 1942: Η σύσκεψη της Wannsee – Εκεί που αποφασίστηκε η «τελική λύση» του εβραϊκού ολοκαυτώματος

20 Ιανουαρίου 1942: Η σύσκεψη της Wannsee – Εκεί που αποφασίστηκε η «τελική λύση» του εβραϊκού ολοκαυτώματος

Η σύσκεψη της Wannsee στις 20 Ιανουαρίου του 1942 στο ομώνυμο προάστιο του Βερολίνου ήταν όπου αποφασίστηκε η λεγόμενη τελική λύση ο αφανισμός δηλαδή των Εβραίων από την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Σε αυτή προήδρευσε ο αποκαλούμενος και ως «άγγελος του θανάτου» Reinhard Heydrich ο οποίος είχε λάβει λευκή επιταγή από τον αρχηγό των SS Heinrich Himmler και τον Hitler κατ΄ επέκταση να αναλάβει τη λύση του εβραϊκού ζητήματος μια και καλή. Στη σύσκεψη παρών ήταν μια άλλη διαβόητη «προσωπικότητα» των SS ο Adolf Eichmann.

Στη σύσκεψη μετείχαν συνολικά 15 άτομα όλα στελέχη του ναζιστικού κυβερνητικού οργανισμού.

Πιο συγκεκριμένα και εκτός των Heydrich και Eichmann που είχαν και το «γενικό πρόσταγμα» παρόντες ήταν:

Ο υποστράτηγος των SS Otto Hofmann, ο επικεφαλής της Γκεστάπο υποστράτηγος Heinrich Müller, ο συνταγματάρχης των SS Karl Eberhard Schöngarth, ο αντιπρόσωπος της γραμματείας του Ράιχ Gerhard Klopfer, ο ταγματάρχης των SS Rudolf Lange, ο υπουργός για τις κατακτηθείσες περιοχές στην ανατολή Δρ. Georg Leibbrandt, ο Δρ. Alfred Meyer γραμματέας του υπουργείου για περιοχές στην ανατολή, ο Josef Bühler της γενικής κυβέρνησης επικεφαλής αρχής της υπό κατάληψης Πολωνίας, ο Δρ. Roland Freisler του υπουργείου Δικαιοσύνης (γνωστός και ως ο δικαστής του θανάτου ένα από τα πλέον μισητά πρόσωπα της ναζιστικής Γερμανίας), ο Δρ. Wilhelm Stuckart του υπουργείου Εσωτερικών, ο Erich Neumann του γραφείου για το τετραετές σχέδιο ανάπτυξης, ο Friedrich Wilhelm Kritzinger γραμματέας της Καγκελαρίας και ο Martin Luther του υπουργείου Εξωτερικών.

https://www.vimeo.com/500876670

Από τους ανωτέρω ο Heydrich θα έβρισκε το θάνατο από Τσέχους πατριώτες λίγους μήνες αργότερα, ο Eichmann θα δικαζόταν από τους Ισραηλινούς και θα απαγχονιζόταν το 1962, όπως και ο Bühler το 1948 από πολωνικό δικαστήριο, ο Freisler θα σκοτωνόταν από αεροπορικό βομβαρδισμό το 1945, ο Müller το 1945 χωρίς να υπάρχουν ακόμη βεβαιωμένα στοιχεία για το θάνατό του, ο Lange σε μάχη κατά των σοβιετικών πιθανότατα το Μάιο του 1945, ο Luther το Μάιο του 1945 από παθολογικά αίτια (ήταν σε γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης καθώς είχε βρεθεί ένοχος για συνομωσία), ενώ αρκετοί από τους υπόλοιπους καταδικάστηκαν σε φυλάκιση και πέθαναν από φυσιολογικά αίτια.

Η σύσκεψη της Wannsee θα παρέμενε άγνωστη καθώς δεν κρατήθηκε κανένα πρακτικό πλην ενός που ανήκε στον Luther και ανακαλύφθηκε από Αμερικανό ανακριτή και έτσι έγινε δυνατό να μάθει ο κόσμος που πότε και πως αποφασίστηκε η τελική λύση της εξόντωσης των Εβραίων.

Δύο ταινίες έχουν γυριστεί με βάση το θέμα, η μια γερμανική παραγωγή το 1984 και μια παραγωγή του BBC που βασίστηκε στην αντίστοιχη γερμανική το 2001 με τους έξοχους Kenneth Branagh στο ρόλο του Heydrich, τον Colin Firth στο ρόλο του Stuckart, τον Ian McNeice στο ρόλο του Klopfer και τον Stanley Tucci στο ρόλο του Eichmann. Branagh και Tucci κέρδισαν για την ερμηνεία τους ο πρώτος το βραβείο Emmy και ο δεύτερος αυτό της χρυσής σφαίρας. Αν και έχουν εκφραστεί αμφιοβολίες για την πιστότητα των διαλόγων και την ιστορική ακρίβεια της ταινίας εντούτοις πρόκειται για μια πολύ πετυχημένη παραγωγή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.