ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Χοσέ Αντόνιο Πρίμο ντε Ριβέρα: Ποιος ήταν ιστορικός ηγέτης της ισπανικής Φάλαγγας (φώτο)

Χοσέ Αντόνιο Πρίμο ντε Ριβέρα: Ποιος ήταν ιστορικός ηγέτης της ισπανικής Φάλαγγας (φώτο)

Ο Χοσέ Αντόνιο Πρίμο ντε Ριβέρα ήταν ο ιστορικός ηγέτης της ισπανικής Φάλαγγας και μέχρι και σήμερα θεωρείται από τους πατριώτες ανά τον κόσμο ως ένας από τους μεγαλύτερους ήρωες του ισπανικού εμφυλίου.

Ο Χοσέ Αντόνιο γεννήθηκε στην Μαδρίτη, στις 24 Απριλίου 1903 και ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Ισπανού στρατηγού και εθνικού κυβερνήτη της Ισπανίας (1923-1930), Μιγκέλ Πρίμο ντε Ριβέρα. Μετά την πτώση του πατρός του από την εξουσία, το 1933 ίδρυσε το εθνικιστικό κόμμα της Φάλαγγας, για μια «ενιαία και αδιαίρετη Ισπανία».

Μετά την εκλογική νίκη της αριστεράς, στις 14 Μαρτίου 1936, και το ξέσπασμα άγριας κομμουνιστικής τρομοκρατίας στην χώρα, η Φάλαγγα κηρύχθηκε εκτός νόμου και ο Χοσέ Αντόνιο συνελήφθη και φυλακίστηκε στο φρούριο του Αλικάντε. Όταν εξερράγη η εθνική επανάσταση υπό τον στρατηγό Φράνκο, ο Χοσέ Αντόνιο θεωρήθηκε ιδεολογικός καθοδηγητής της, «δικάστηκε» από ένα «λαϊκό δικαστήριο» και καταδικάστηκε εις θάνατον, στις 17 Νοεμβρίου.

Τρεις ημέρες αργότερα αντίκρυσε αγέρωχος το εκτελεστικό απόσπασμα, αρνούμενος να ζητήσει χάρη και να καταδικάσει με δημόσια δήλωσή του την εθνική επανάσταση, όπως του ζήτησαν οι κομμουνιστές δεσμώτες του, προκειμένου να του χαρίσουν την ζωή. Τα τελευταία του λόγια ήταν τα εξής: «Θα μας επιβραβεύσει ο Θεός. Ζήτω η Ισπανία!»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

https://www.vimeo.com/500876670

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.