ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αυτό είναι το νησί όπου 114 άνθρωποι εξαφανίστηκαν χωρίς κανένα σημείο ζωής

Το μόνο που είχε μείνει πίσω ως στοιχείο, ήταν η λέξη «Croatoan» σκαλισμένη πάνω σε έναν ξύλινο πάσσαλο

Αυτό είναι το νησί όπου 114 άνθρωποι εξαφανίστηκαν χωρίς κανένα σημείο ζωής

Η παράξενη ιστορία ξεκίνησε το 1587, όταν 115 άποικοι από την Αγγλία έφτασαν στο νησί Roanoke, που βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της σημερινής πολιτείας της Βόρειας Καρολίνας.

Ο κυβερνήτης της νέας αποικίας, John White, θα επέστρεφε στην Αγγλία ώστε να φορτώσει το καράβι με προμήθειες και να τις μεταφέρει πίσω στην νέα αποικία.

Ωστόσο μόλις έφτασε, ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ της Αγγλίας και της Ισπανίας.

Η βασίλισσα Ελισάβετ Α’, έδωσε διαταγή σε κάθε διαθέσιμο πλοίο να συμμετέχει στον πόλεμο εναντίον της ισχυρής Ισπανικής Αρμάδας.

Τρία χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 1590, ο White κατάφερε να επιστρέψει στο Roanoke, όπου είχε αφήσει την γυναίκα του, την κόρη του, την νεογέννητη εγγονή του (το πρώτο παιδί με καταγωγή από την Αγγλία που γεννήθηκε στην Αμερική) και τους υπόλοιπους αποίκους.

Μόνο που βρέθηκε μπροστά σε μια τρομακτική και μυστηριώδη έκπληξη.

Δεν βρήκε κανένα ίχνος τους. Είχαν εξαφανιστεί από προσώπου γης. Το μόνο που είχε μείνει πίσω ως στοιχείο, ήταν η λέξη «Croatoan» σκαλισμένη πάνω σε έναν ξύλινο πάσσαλο.

Τους επόμενους αιώνες οι έρευνες πήραν διάφορες τροπές και τα συμπεράσματα διαδέχονταν το ένα το άλλο. Αλλά καμία θεωρία για την εξαφάνισή τους δεν ήταν τόσο ικανοποιητική.

Η λέξη «Croatoan» αναφερόταν σε ένα άλλο νησί νότια του Roanoke, όπου ζούσε μια φυλή ιθαγενών που είχε το ίδιο όνομα.

Ίσως η φυλή να σκότωσε ή να απήγαγε τους αποίκους. Μια άλλη θεωρία αναφέρει πως οι άποικοι προσπάθησαν να επιστρέψουν μόνοι τους στην Αγγλία, αλλά είτε χάθηκαν στα νερά του ωκεανού, είτε συνάντησαν τον ισπανικό στόλο στις ακτές της Φλόριντα.

Άλλοι πάλι θεωρούν πως κινήθηκαν προς της ηπειρωτική χώρα και χωρίστηκαν, ενώ υπάρχει και η πιθανότητα να χτυπήθηκαν από μια ασθένεια του νέου κόσμου, για την οποία δεν είχαν αντισώματα.

Το 2007, ξεκίνησε η ανάλυση DNA στον ντόπιο πληθυσμό μήπως και βρεθεί κάποια σύνδεση με τους άποικους του Roanoke. Επίσης με την χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, οι ερευνητές ψάχνουν για μαζικούς τάφους κάτω από την επιφάνεια της γης, αναλύοντας ταυτόχρονα την διαφορά στους χάρτες εκείνης της εποχής με της τωρινής, ώστε ίσως να ανακαλύψουν το μονοπάτι που ακολούθησαν οι άποικοι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το μόνο σίγουρο είναι πως η εξαφάνιση των αποίκων του Roanoke, αποτέλεσε ένα μάθημα για τους επόμενους αποίκους που έφτασαν εκεί 17 χρόνια αργότερα και εγκαταστάθηκαν λίγο πιο βόρεια, στην Jamestown της Βιρτζίνια, χτίζοντας την πρώτη μόνιμη αγγλική αποικία στην βόρεια Αμερική.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.