ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Έλληνες και εκεί: Η χώρα με τα δεκάδες ελληνικά χωριά που «εκπέμπουν» ιστορία (βίντεο)

Έλληνες και εκεί: Η χώρα με τα δεκάδες ελληνικά χωριά που «εκπέμπουν» ιστορία (βίντεο)

Είναι γνωστό πως οι Έλληνες έχουν γυρίσει, εδώ και χιλιάδες χρόνια όλον τον πλανήτη.

Ένα από τα μέρη που βρέθηκαν και βρίσκονται είναι η Γεωργία!

Στην χώρα του Καυκάσου βρίσκονται τουλάχιστον 49 ελληνικά χωριά, κάποια από τα οποία συνεχίζουν και υπάρχουν, κάποια έχουν άλλο όνομα και κάποια έχουν δυστυχώς εγκαταλειφθεί.

Ελληνικά χωριά υπάρχουν κυρίως στις περιοχές της Τσάλκας, αλλά και στο το Τετρίσκαρο το Ντμάνισι, την Ατζαρία, στο Μαρνέουλι, το Αχάλτσιχε και το Μπόρζομι.

Η Τσάλκα είναι πόλη που βρίσκεται στην Νότια Γεωργία. Η σύγχρονη πόλη ιδρύθηκε από τους Έλληνες που μετανάστευσαν στην περιοχή από την Ανατολική σημερινή Τουρκία και συγκεκριμένα από το χωριό Παρμακσίζ του νομού Ερζουρούμ στις αρχές του 19 αιώνα.

Στο παρελθόν ήταν αμιγώς ελληνική πόλη. Είναι πρωτεύουσα της διοικητικής περιφέρειας Τσάλκα που περιλαμβάνει περίπου 48 χωριά εκ των οποίων τα 27 είναι ελληνικά, ενώ στα υπόλοιπα διαμένουν Αρμένιοι, Αζέροι και Γεωργιανοί.

Η Τσάλκα χαρακτηρίζεται ως «η Σιβηρία της Γεωργίας» λόγω του ιδιαίτερα ψυχρού κλίματός της. Η λέξη Τσάλκα στην γεωργιανή γλώσσα σημαίνει το απόμακρο.

Ένα από τα πιο γνωστά ελληνικά χωριά, είναι το Αχαλίκ ή Ποστ. Το ίδρυσαν φυσικά Έλληνες από τις περιοχές Ερζερούμ και Σαντζακίου του Αραβίν. Μάλιστα το 1878 έφτιαξαν στο χωριό το πρώτο παρεκκλήσι, αφιερωμένο στον Αγιο Παντελεήμονα, ενώ το 1932 φτιάχτηκε το πρώτο σχολείο.

Η ελληνική ιστορία του χωριού «καθρεφτίζεται» στα γραμμένα τα επίθετα των Ελλήνων που πολέμησαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Άλλο χωριό είναι η Ιμέρα ή Γιαϊλά, που ιδρύθηκε το 1835 και το όνομα του χωριού παραπέμπει στον ομώνυμο οικισμό Ίμερα του Πόντου. Επειδή το σχολείο εκεί τελικά έκλεισε, κατά τα τέλη του 20ού αιώνα, ελάχιστοι μιλούν την ελληνική γλώσσα.

Μετά υπάρχει και το Μπεστασένι που ιδρύθηκε το 1830 από 85 οικογένειες Ελλήνων του Πόντου από την Αργυρούπολη και την Τραπεζούντα. Το Μπεστασένι ήταν το πιο μεγάλο σε έκταση χωριό της Τσάλκας. Μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και το άνοιγμα των συνόρων, οι Έλληνες άρχισαν να το εγκαταλείπουν.

Άλλο ελληνικό χωριό είναι η Σάντα που ιδρύθηκε το 1835 από τους Έλληνες του ομώνυμου χωριού από την περιοχή της Τραπεζούντας. Ενώ χτίστηκε σχολείο, το 1938 οι Σοβιετικοί, οι οποίο πολέμησαν με λύσσα το ελληνικό στοιχείο, έκλεισαν το εκπαιδευτικό ίδρυμα. Οι Έλληνες που επισκέπτονται το χωριό τους κάθε καλοκαίρι, δεν αμελούν το να φροντίζουν τις εκκλησίες και τους τάφους των πατέρων τους.

Το χωριό Μπαρμαξίζ ιδρύθηκε το 1830. Η ονομασία του μάλλον προέρχεται από τη γενική πτώση της ελληνικής λέξης παρακμή. Στα επίσημα ρωσικά αρχεία, η ονομασία του χωριού ήταν «Παρακμής», αλλά αργότερα άλλαξε σε Μπαρμακσίζ.

Δείτε και άλλα Ελληνικά χωριά στην Γεωργία σε μία χώρα που το ελληνικό στοιχείο είναι κάτι παραπάνω από έντονο. Τα παρακάτω χωριά είναι Ελληνικής προέλευσης, δηλαδή τα δημιούργησαν οι ίδιοι οι Έλληνες όταν κατέφυγαν από τις περιοχές του Πόντου. Αλλά και σε αυτά που δεν ίδρυσαν συνέβαλαν στην δημιουργία τους (Τριαλέτι (ή Μόλοτοβ) Τσαπάεβκα, Μπεντιάνι, Ρέχα, Χραμ-ΓΕΣ.

ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ:

Περιοχή Τσάλκας:

Τσάλκα 1830 (ή Μπαρμαξίζ)

Μπεστασένι 1830

Ημέρα 1835 (ή Γιαϊλά)

Χαντίκ 1830 ( σήμερα Τμπέτι)

Γκούνια-Καλά 1830 (ή Γαλά, σήμερα Σάμεμπα)

Τιάκ-Κιλεσέ 1835 (σήμερα Γκαντιάτι )

Γιεντί-Κιλισέ 1835 ( σήμερα Σακντριόνι)

Ολιάνκ 1830 (σήμερα Μπέρτα)

Λιβάδι 1841( ή κάτω Ολιάνκ)

Τζινίς 1830

Αβρανλό 1830

Χαντό 1889

Σάντα 1830

Καρακόμ 1835

Κιαριάκ 1830

Άνω Τσιντσκαρό 1835

Μπασκόβ 1830 (σήμερα Μπαρέτι)

Αχαλίκ 1830 (ή Πόστ )

Μπαϊμπούρτ 1831 (σήμερα Σαφάρ-Χαραμπά)

Νέον Χαραμπά 1831 (Σήμερα Κβέμο Χαρεμπά)

Κιουμπάτ 1830

Ταρσόν 1868

Σιπιάκ 1830

Περιοχή Τετριτσκαρό:

Τσιντσκαρό 1813

Αμπελιάνι 1923

Μικρή Ιραγκά 1866 (ή Σέκιτλη)

Μεγάλη Ιραγκά 1866 (ή Χαραμπά)

Τζιγκρασέν 1866 (ή Φτελέν)

Ιβάνοβκα 1883 (ή Κεσάντο)

Βιζίροβκα 1866

Περιοχή Ντμανίσι:

Σαρκινέτι ( ή Νταμίρ Μπουλάχ) 1822

Βελισπίρι ( ή Εργκίσογλι) 1822

Γκανάχλεμπα ( ή Γαλά) 1822

Γιαϊλά

Γκόρα 1822

Κασκάταλα 1823 (σήμερα Σακίρε)

Περιοχή Ατζαρίας:

Αχαλσένι (ή Αχαλσιόν)

Άτσκβα (ή Άσκοβα)

Ζέντα Κβίρικε (ή Κούρικα)

Ντάγκβα ( ή Τάκοβα)

Περιοχή Μαρνεούλι:

Οπρέτι 1816

Ουλιάνοβκα

Τζανχόσι

Περιοχή Αχάλτσιχε:

Μικέλ-Τσμίντα

Περιοχή Μπορζόμι:

Τζιχιστζβάρι 1860

Τα χωριά Σαναμέρ, Τετζίς και Εγκρίσι δημιουργήθηκαν μεν από τους Έλληνες, εντούτοις σε κάποιο χρονικό διάστημα, για διάφορους λόγους, έχουν εγκαταλειφθεί από τους Έλληνες κατοίκους τους.

Δείτε το εκπληκτικό βίντεο από την σελίδα της Anatoli Karypidou:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.