Αυτή είναι η πιο παράξενη επιδημία που υπήρξε ποτέ στον κόσμο

Αυτή είναι η πιο παράξενη επιδημία που υπήρξε ποτέ στον κόσμο

Ήταν Ιούλιος του 1518, στην πόλη του Στρασβούργου της σημερινής Γαλλίας.

Μία γυναίκα, η Frau Troffea, άρχισε να χορεύει σε ένα δρομάκι της πόλης και πέρασαν 6 μέρες μέχρι να σταματήσει. Χόρευε χωρίς μουσική, κουνώντας πάνω–κάτω χέρια και πόδια, με έναν εκστατικό τρόπο.

Καθώς την έβλεπαν, άλλοι 35 την ακολούθησαν, ενώ σε ένα μήνα ο αριθμός αυτός έφτασε τους 400, που χόρευαν μέχρι θανάτου!

Η Troffea πέθανε μετά από 6 μέρες, όμως για ένα μήνα ο κόσμος ξεψυχούσε χορεύοντας. Πάθαιναν καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια, αφυδάτωση και εξάντληση!

Oι Αρχές θεώρησαν πως το φαινόμενο είχε να κάνει με μια πάθηση που, όπως μια ασθένεια, έπρεπε να κάνει τον κύκλο της. Έτσι, πλήρωσαν μουσικούς για να παίζουν τραγούδια, ώστε να βοηθήσουν να… περάσει το κύμα του χορού.

Σύμφωνα με τον ιστορικό John Waller, ο χορός τους ήταν πραγματικός, όχι κινήσεις επιληπτικές ή σπασμωδικές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τι συνέβη όμως; Κάποιοι υποστηρίζουν πως υπεύθυνη ήταν μια μαζική υστερία που επηρέασε αρκετό κόσμο που υπέφερε από στρες, το οποίο τους οδήγησε σε ψύχωση. Κάποιοι άλλοι θεώρησαν πως ήταν απλά μια θρησκευτική τελετουργία. Το ξέσπασμα της επιδημίας οφειλόταν σε μαζική δηλητηρίαση από μύκητα που αναπτύχθηκε στο σιτάρι και καταναλώθηκε μέσω του ψωμιού, το οποίο προκάλεσε αυτήν την έκσταση – άλλωστε, αυτός ο μύκητας είναι το βασικό συστατικό παρασκευής του LSD σήμερα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.