ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αίγυπτος: Η κρύπτη των κομμένων χεριών – Το μακάβριο εύρημα που βρέθηκε σε παλάτι των Hyksos

Τα χέρια τα έκοβαν από τα σώματα των εχθρών και τα αντάλλασσαν με χρυσό σε ένα τελετουργικό

Αίγυπτος: Η κρύπτη των κομμένων χεριών – Το μακάβριο εύρημα που βρέθηκε σε παλάτι των Hyksos

Οι Αιγύπτιοι υιοθέτησαν αυτό το έθιμο κατά τη βασιλεία του Ahmose, όπως φαίνεται από τη σωρό χεριών στο ναό του στην Άβυδο.

Η τοποθεσία, ο χειρισμός και ίσως η τοποθέτηση των κομμένων χεριών, έρχεται σε αντίθεση με την υπόθεση πως το κίνητρο ήταν η τιμωρία.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι στρατιώτες έκοβαν τα δεξιά χέρια των εχθρών τους και τα παρουσίαζαν στον Φαραώ.

Συγκεκριμένα, το 2011, αρχαιολόγοι που εκτελούσαν ανασκαφές σε μια τοποθεσία στη βόρεια Αίγυπτο, γνωστή ως Tell el-Dab’a, ήρθαν αντιμέτωποι με ένα μακάβριο εύρημα. Καθώς έψαχναν μια σειρά από λάκκους έξω από τα τείχη του παλατιού της πόλης, βρήκαν 12 σκελετούς χεριών.

Τα τεμαχισμένα χέρια, όπως ανέφεραν οι ερευνητές στο Scientific Reports, είναι πιθανότατα τα τρόπαια στο πεδίο της μάχης, δηλαδή κάτι σαν βράβευση.

Τα χέρια τα έκοβαν από τα σώματα των εχθρών και τα αντάλλασσαν με χρυσό σε ένα τελετουργικό γνωστό με το όνομα «χρυσός της τιμής».

Επιγραφές σε αιγυπτιακούς τάφους απεικονίζουν ακρωτηριασμένα άκρα από τον 16ο έως τον 11ο αιώνα π.Χ., ωστόσο είναι η πρώτη φορά που οι αρχαιολόγοι βρήκαν και ανέλυσαν πραγματικά αυτά τα άκρα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο ακρωτηριασμός του δεξιού χεριού γινόταν από τους Hyksos 50-80 χρόνια πριν εμφανιστούν σε ιερογλυφικά τάφων.

Οι βασιλείς των Hyksos κυβέρνησαν τη νότια και τη μέση Αίγυπτο μεταξύ 1640-1530 π.Χ. Οι Hyksos θεωρούνται ως εισβολείς της Αιγύπτου και οι βασιλιάδες τους οι πρώτοι ξένοι ηγέτες της χώρας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.