ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Αικατερίνη Δημητρέα: Η πρώτη Ελληνίδα serial killer που ετοιμαζόταν να δηλητηριάσει ένα ολόκληρο χωριό με παραθείο

«Έπρεπε να πεθάνουν γιατί μου φέρθηκαν άσχημα»

Αικατερίνη Δημητρέα: Η πρώτη Ελληνίδα serial killer που ετοιμαζόταν να δηλητηριάσει ένα ολόκληρο χωριό με παραθείο

Πριν από 61 χρόνια, και συγκεκριμένα το 1962 η «δηλητηριάστρια της Μάνης» Αικατερίνη Δημητρέα, έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο, ως η πρώτη Ελληνίδα serial killer που ξεκλήρισε όλη της την οικογένεια και ήταν ικανή να σκοτώσει όλο το χωριό.

Η Αικατερίνη Δημητρέα ζούσε σε ένα χαμόσπιτο στο Νεοχώριο Λεύκτρου και μεγάλωνε μόνη της τη 10χρονη κόρη της που έπασχε από ημιπληγία στην αριστερή της πλευρά.

Στα 42 της, η διαζευγμένη γυναίκα δυσκολευόταν να τα βγάλει πέρα και μεγάλωνε τη Στέλλα, χωρίς να έχει δώσει δικαιώματα στο χωριό, όπως έγραφε ο Τύπος της εποχής.

Όμως σε διάστημα περίπου τεσσάρων μηνών διέπραξε τέσσερις δολοφονίες, ξεκληρίζοντας σχεδόν την οικογένεια της, με τη χρήση παραθείου.

«Φονικά» μακαρόνια με κιμά

Ήταν το πρωινό της 27ης Μαΐου 1962 όταν η Δημητρέα έκανε δουλειές στο σπίτι της και την επισκέφτηκε η μητέρα της, Στεφούλα Λουκαρέα. Η Κατερίνα παρότρυνε τη μητέρα της να καθίσει για φαγητό, κάτι που έγινε. Της σέρβιρε ένα πιάτο μακαρόνια με κιμά.

Όμως το φαγητό ήταν «μπολιασμένο» με παραθείο με αποτέλεσμα η 80χρονη να σωριαστεί στο πάτωμα σφαδάζοντας από τους πόνους.

Ο γιατρός που κλήθηκε στο σπίτι θα πιστοποιήσει το θάνατο της 80χρονης, τον οποίο απέδωσε σε καρδιακή εμβολή, κρίση που έμοιαζε πιστευτή, αφού η γυναίκα αντιμετώπιζε καρδιολογικά προβλήματα.

Δηλητηριασμένος καφές

Η 42χρονη κατάφερε να ξεγλιστρήσει χωρίς να κινήσει υποψίες και στις 19 Ιουλίου 1962 κάλεσε την ξαδέρφη της, Ποτούλα Τσιλιγονέα, στο σπίτι για καφέ.

Οι δύο γυναίκες είπαν τα νέα τους και λίγο πριν αποχωρήσει από το σπίτι η καλεσμένη, «ξαπλώθηκε» στο πάτωμα και ξεψύχησε.

Ωστόσο, κατά την πτώση της χτύπησε στο κρανίο γεγονός που οδήγησε το γιατρό στο συμπέρασμα ότι πέθανε κατά την πτώση.

Παρά τον δεύτερο θάνατο εντός του σπιτιού της, κανείς δεν υποπτεύθηκε την Αικατερίνη Δημητρέα…

Παραθείο στα αυγά

Η Δημητρέα οργάνωνε το επόμενο «χτύπημα» ενώ το χωριό λυπόταν για τις δύο κηδείες μελών της οικογένειάς της. Λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία της Ποτούλας, η Δημητρέα κάλεσε στο σπίτι της τον αδερφό της, Κωνσταντίνο Λουκαρέα. Τον κέρασε καφέ με το «αγαπημένο» της συστατικό, το παραθείο.

Ο αδελφός της φεύγοντας από το σπίτι ένιωσε έντονους πόνους και έπεσε στη μέση του δρόμου. Οι συγχωριανοί του τον μετέφεραν αμέσως στο νοσοκομείο, όπου του έγινε πλύση στομάχου και διαπιστώθηκε, ότι αντιμετώπιζε προβλήματα με τη χολή του.

Η εξέλιξη αυτή πείσμωσε την Δημητρέα και μόλις ο αδερφός της πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο τον κάλεσε σπίτι της για να του κάνει το τραπέζι.

Μέσα σε αυτά που του σέρβιρε ήταν και τα αυγά που είχαν εμποτιστεί με παραθείο, με αποτέλεσμα ο Κωνσταντίνος να ξεψυχήσει σε λίγα λεπτά.

«Καρδιακή προσβολή έπειτα από κρίση χολής» θα διαπιστώσει ο γιατρός, με το χωριό να κάνει πια λόγο για κάποια βαριά κατάρα που ακολουθεί την οικογένεια.

Δηλητηρίαση με γλυκό

Η οικογένεια της Δημητρέα μετρούσε ήδη τρεις νεκρούς, χωρίς όμως αυτό να βάλει φραγμό στα σχέδια της. Στις 6 Σεπτεμβρίου 1962, η Δημητρέα θα προσφέρει στον 5χρονο ανιψιό της, τον Ηλία, ένα λουκούμι.

Θα περάσουν ελάχιστα λεπτά μέχρι το αγοράκι να λιποθυμήσει βγάζοντας αφρούς από το στόμα.

Παρά τις προσπάθειες των γονέων του να το πάνε έγκαιρα στο νοσοκομείο, ο μικρούλης θα ξεψυχήσει μέσα σε λίγη ώρα.

Παραθείο στα σπλάχνα

Ο θάνατος του 5χρονου προκάλεσε προβληματισμό σε κατοίκους και χωροφυλακή, αφού το παιδί δεν αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. Το πόρισμα ήταν δηλητηρίαση και το χωριό διαπίστωσε πως και οι τέσσερις νεκροί είχαν επισκεφτεί το σπίτι της Αικατερίνης Δημητρέα πριν ξεψυχήσουν.

Από την ιατροδικαστική διαπιστώθηκε πως το 5χρονο αγοράκι είχε ίχνη παραθείου στα σπλάχνα του και ξεκίνησε η αρχή του τέλους για τη serial killer.

Μετά το αποτέλεσμα της ιατροδικαστικής, η χωροφυλακή ξεκίνησε να παίρνει καταθέσεις και μέσα σε τέσσερις ημέρες συγχωριανοί είπαν πως η Δημητρέα είχε τσακωθεί με τη μητέρα του 5χρονου και μάρτυρας κατέθεσε πως την είδε να δίνει λουκούμι στο παιδί.

«Μου φέρθηκαν άσχημα – Έριξα παραθείο για να γίνουν πιο νόστιμα»

Τέσσερις ημέρες αργότερα η Αικατερίνη Δημητρέα ομολόγησε τα εγκλήματά της στον πρόεδρο της κοινότητας λέγοντας πως «έπρεπε να πεθάνουν γιατί μου φέρθηκαν άσχημα».

Οι χωροφύλακες τη συνέλαβαν και η ίδια τους οδήγησε σε μία εκκλησία, λίγο έξω από το χωριό, όπου είχε κρύψει το παραθείο.

Κατά την απολογία της ομολόγησε επίσης πως αποπειράθηκε να δηλητηριάσει ακόμα δύο συγγενείς της χωρίς να τα καταφέρει, αφού τόσο η σύζυγός του άλλου της αδελφού, όσο και η 4χρονη ανιψιά της αρνήθηκαν τα «καλούδια» που τους προσέφερε.

Η Αικατερίνη Δημητρέα είπε στη χωροφυλακή πως η μητέρα και ο αδερφός της ήθελαν να τη διώξουν από το σπίτι, ενώ «η νύφη μου έβαζε λόγια για με να αφήσουν να πεθάνω της πείνας και εγώ και η κόρη μου».

Κατά τη μεταφορά της στη φυλακή, έξω από κτίριο περίμεναν δεκάδες δημοσιογράφοι για να ρωτήσουν γιατί θέλησε να σκοτώσει όλη την οικογένειά της.

«Γιατί σκότωσες τη μάνα σου;», ρώτησαν με τη Δημητρέα να απαντάει: «Της έριξα παραθείο στα μακαρόνια για να γίνουν πιο νόστιμα!».

Δύο ημέρες αργότερα έγινε η εκταφή των σορών όπου διαπιστώθηκε πως όλοι είχαν δηλητηριαστεί με παραθείο.

«Παραθείο στα κόλλυβα, να εξαφανιστεί όλο το χωριό»

«Με βασάνιζε συνεχώς η μάνα μου και ο αδελφός μου με έδερνε. Ήμουν μια φτωχή γυναίκα που την εγκατέλειψε ο άνδρας της και έπρεπε να ζήσω το μικρό μου κοριτσάκι, αλλά μου φερόντουσαν όλοι εχθρικά. Με πίεζαν να κάνω όλες τις δουλειές αν και ήξεραν πως είμαι άρρωστη και έπασχα από την καρδιά μου. Κάθε ώρα μου έλεγαν να φύγω από το σπίτι. Γι’ αυτό κι εγώ τους εκδικήθηκα. Με μισούσαν όλοι. Ήθελαν το κακό μου», είπε στον ανακριτή.

«Στο μνημόσυνο του αδερφού μου είχα αποφασίσει να βάλω παραθείο στα κόλλυβα, να εξαφανιστεί όλο το χωριό από προσώπου γης». Αυτά τα λόγια της, την έστειλαν απευθείας στο Δαφνί, όπου παρέμεινε μέχρι τη δίκη της.

«Ύαινα της κόλασης» και «δράκαινα της Μάνης»

Η δίκη της Αικατερίνης Δημητρέα ορίστηκε για τον Μάιο του 1963. Η «δράκαινα της Μάνης», όπως την αποκαλούσε ο Τύπος της εποχής, υποστήριξε ενώπιον του δικαστηρίου πως δεν θυμόταν τις πράξεις της.

Η ψυχιατρική γνωμάτευση που αναγνώσθηκε στο δικαστήριο, κάνει λόγο για χαμηλό επίπεδο νοημοσύνης, χωρίς αναφορά σε κάποιου είδους ψύχωση.

«Ύαινα της κόλασης», τη χαρακτήρισε ο εισαγγελέας και ζήτησε την ενοχή της.

Στις 8 Μαΐου 1963, η Αικατερίνη Δημητρέα καταδικάστηκε τετράκις στην ποινή του θανάτου και σε 15ετή κάθειρξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Την 10η Απριλίου 1965, στις 05:30, η «δηλητηριάστρια της Μάνης», Αικατερίνη Δημητρέα, εκτελέστηκε στο Γουδί.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.