
Μια σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη έφερε στο φως ένα άγνωστο μέχρι σήμερα ρωμαϊκό ιερό στην Ισπανία, κρυμμένο στα βάθη ενός σπηλαίου που φιλοξενεί προϊστορική σπηλαιογραφία.
Στη Cova de les Dones, μια σπηλιά στην περιοχή της Βαλένθια, οι ερευνητές εντόπισαν σαφείς ενδείξεις ότι κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ., το μέρος αυτό χρησιμοποιήθηκε ως ρωμαϊκό λατρευτικό κέντρο. Τα ευρήματα περιλαμβάνουν ένα αρχαίο νόμισμα που χρονολογείται από την εποχή του αυτοκράτορα Κλαύδιου (41-54 μ.Χ.) καθώς και μια σειρά από επιγραφές χαραγμένες στους τοίχους, σε σημείο που απέχει περισσότερα από 200 μέτρα από την είσοδο του σπηλαίου.
Roman Sanctuary with Inscriptions Discovered in a Deep Chamber of the Prehistoric Cova de les Dones in Spainhttps://t.co/GMt8gBKwPn pic.twitter.com/uMYCSpCM1D
— Sarah (@Sarah404BC) February 3, 2025
Η ανακάλυψη αυτή αλλάζει την κατανόηση της ιστορίας της σπηλιάς, η οποία μέχρι σήμερα ήταν γνωστή αποκλειστικά για την παλαιολιθική της τέχνη. Παράλληλα, ρίχνει φως στις ρωμαϊκές τελετουργικές πρακτικές στην Ιβηρική Χερσόνησο. Η παρουσία προϊστορικών, ιβηρικών και ρωμαϊκών στοιχείων υποδηλώνει ότι το σπήλαιο είχε ιερή σημασία για διαφορετικούς πολιτισμούς για χιλιάδες χρόνια.
Η ερευνητική ομάδα, που προέρχεται από τα Πανεπιστήμια του Αλικάντε και της Σαραγόσα, εξερευνούσε το σπήλαιο όταν παρατήρησε μια μικρή ρωγμή στην οροφή.
Εκεί, παγιδευμένο ανάμεσα σε έναν βράχο και έναν σταλακτίτη, βρισκόταν ένα ρωμαϊκό νόμισμα που είχε παραμείνει ανέγγιχτο για σχεδόν 2.000 χρόνια.
Το νόμισμα ταυτοποιήθηκε ως έκδοση της περιόδου του Κλαύδιου, ενός αυτοκράτορα που κυβέρνησε σε μια περίοδο εδραίωσης της ρωμαϊκής κυριαρχίας.
Η θέση του μέσα στο σπήλαιο υποδηλώνει ότι ίσως εναποτέθηκε σκόπιμα ως προσφορά, μια πρακτική συνηθισμένη στον αρχαίο κόσμο, όπου σπηλιές και πηγές θεωρούνταν ιεροί χώροι, συνδεδεμένοι με το θείο και τη μεταθανάτια ζωή.
Στη συνέχεια, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν δεκαπέντε ρωμαϊκές επιγραφές χαραγμένες στους βράχους του σπηλαίου. Οι επιγραφές αυτές, γραμμένες σε λατινική γραφή, φαίνεται να δημιουργήθηκαν από ντόπιους κατοίκους που είχαν επηρεαστεί από τη ρωμαϊκή κουλτούρα. Το συγκεκριμένο εύρημα συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο εντυπωσιακά επιγραφικά σύνολα που έχουν ανακαλυφθεί στην Ιβηρική Χερσόνησο.
Παρά τη σημασία αυτών των ανακαλύψεων, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το σπήλαιο εξακολουθεί να κρύβει πολλά μυστικά. Μέχρι στιγμής, έχει εξερευνηθεί μόλις το 20% των διακοσμημένων επιφανειών και είναι πιθανό να υπάρχουν περισσότερες επιγραφές ή αντικείμενα σε μη μελετημένα σημεία.
Ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα είναι η ταυτότητα των ανθρώπων που δημιούργησαν τις επιγραφές. Ήταν ντόπιοι που είχαν υιοθετήσει τις ρωμαϊκές λατρευτικές πρακτικές ή Ρωμαίοι ταξιδιώτες και έμποροι που επισκέπτονταν το σπήλαιο για να τιμήσουν τους θεούς τους;
Επιπλέον, το γεγονός ότι οι επιγραφές και το νόμισμα βρέθηκαν σε τόσο μεγάλο βάθος μέσα στο σπήλαιο δημιουργεί ερωτήματα για το πόσο προσβάσιμο ήταν αυτό το ιερό. Η δυσκολία της πρόσβασης υποδηλώνει ότι το μέρος ήταν πιθανώς αφιερωμένο σε μυστικιστικές τελετές, στις οποίες συμμετείχαν μόνο συγκεκριμένα, μυημένα άτομα.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.