ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Αρχαιολόγος ανακάλυψε θρακικό άρμα 2.000 ετών με σκελετούς αλόγων (φωτο)

Τέτοιες ταφές αρμάτων συναντώνται συνήθως στη Βουλγαρία

Αρχαιολόγος ανακάλυψε θρακικό άρμα 2.000 ετών με σκελετούς αλόγων (φωτο)

Η φωτογραφία ενός αρχαίου θρακικού άρματος μαζί με τα οστά δύο αλόγων και ενός σκύλου ανέβηκε στην κορυφή του Reddit με περισσότερα από 65.000 likes. Αλλά τι είναι τόσο συναρπαστικό για την ανακάλυψη και ποιος θάφτηκε μέσα στο άρμα;

Μια ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής τον Veselin Ignatov, από το μουσείο Istoricheski muzej Nova Zagora, ένα μουσείο στη Βουλγαρία, ανακάλυψε το ξύλινο άρμα ηλικίας 2.000 ετών το 2008. Ήταν καλυμμένο με μπρούτζο και  διακοσμημένο με σκηνές από τη θρακική μυθολογία. που τώρα είναι δύσκολο να το δεις. Η ακριβής ηλικία του είναι αβέβαιη και μπορεί να είναι πιο κοντά στα 1.800 χρόνια.

https://twitter.com/fasc1nate/status/1642479402922459136?s=20

Το 2009, ο Ignatov και η ομάδα του βρήκαν επίσης έναν τάφο από τούβλα, που περιείχε τα λείψανα ενός άνδρα ντυμένου με κάτι που φαίνεται να είναι πανοπλία, κοντά στο άρμα. Ο άνδρας θάφτηκε με πολλά αντικείμενα, όπως χρυσά νομίσματα, χρυσά δαχτυλίδια και ένα ασημένιο κύπελλο που απεικονίζει τον Έλληνα θεό Έρωτα (το ρωμαϊκό αντίστοιχο ήταν ο Έρως). Θα ήταν ένας ευγενής ή ίσως ακόμη και ηγεμόνας που έζησε στην αρχαία Θράκη, στη σημερινή Βουλγαρία.

Τέτοιες ταφές αρμάτων συναντώνται συνήθως στη Βουλγαρία. Η πρακτική των ευγενών να θάβονται κοντά σε άρματα φαίνεται ότι ξεκίνησε στη Βουλγαρία πριν από περίπου 2.500 χρόνια, έγραψε ο Ignatov σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε το 2007 στο περιοδικό Archaeologia Bulgarica. Σημείωσε ότι η πρακτική ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής κατά την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η οποία διήρκεσε από περίπου 2.100 έως 1.500 χρόνια πριν.

Αν και οι κάτοικοι ορισμένων άλλων περιοχών της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας έθαβαν μερικές φορές τους ευγενείς τους κοντά σε άρματα, αυτή η πρακτική ήταν «μακράν η πιο δημοφιλής και μακροχρόνια στη Θράκη», έγραψε ο Ignatov στο άρθρο του περιοδικού. «Σε όλες τις περιπτώσεις, τα άρματα αντιπροσωπεύουν κύρος, δύναμη και εξουσία», έγραψε ο Ιγκνάτοφ, σημειώνοντας ότι τα άρματα προορίζονταν πιθανώς να χρησιμοποιηθούν από τον νεκρό στη μετά θάνατον ζωή.

Κατά τη στιγμή της ταφής, τα άλογα που τράβηξαν το άρμα πιθανότατα θα είχαν σκοτωθεί. Προσφορές ζώων όπως χοίροι, σκύλοι, πρόβατα και ελάφια θα είχαν γίνει στους θεούς, μαζί με σπονδές (όπως το κρασί), έγραψε ο Ignatov. Μερικές φορές, τα ίδια τα άρματα διαλύονταν ή θρυμματίζονταν πριν ταφούν, έγραψε ο Ignatov.

Επειδή οι ταφές με άρματα είναι συνηθισμένες στη Βουλγαρία, και μερικές φορές έχουν πλούσια ταφικά αγαθά, οι λεηλάτες προσπαθούν να τα βρουν και να πουλήσουν τα τεχνουργήματα στη μαύρη αγορά, σημείωσε ο Ιγκνάτοφ. Αυτό σημαίνει ότι οι αρχαιολόγοι στη Βουλγαρία συχνά αγωνίζονται για να ανακαλύψουν και να ανασκάψουν ταφές αρμάτων προτού τις βρουν και τις λεηλατήσουν οι λεηλάτες.

Εφόσον οι αρχαιολόγοι ανέσκαψαν αυτήν την ταφή του άρματος πριν φτάσουν οι λεηλάτες, τα αντικείμενα μπορούν να εκτεθούν δημόσια σε ένα μουσείο και οι φωτογραφίες που δείχνουν την ταφή του άρματος κοινοποιούνται δημόσια στο Reddit και σε άλλες μορφές κοινωνικών μέσων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.