ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Αυτό είναι το μυστηριώδες κάστρο που επιπλέει στο νερό – Οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από αυτό (βίντεο)

Ποιο μυστικό κρύβει;

Αυτό είναι το μυστηριώδες κάστρο που επιπλέει στο νερό – Οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από αυτό (βίντεο)

Στο δάσος Notecka της Δυτικής Πολωνίας βρίσκεται ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα κτίρια της χώρας, ένα συγκρότημα μεσαιωνικού στιλ γνωστό ως Κάστρο Stobnica.

Η κατασκευή του Κάστρου Stobnica ξεκίνησε το 2015, αλλά άρχισε να προσελκύει την προσοχή σε εθνικό επίπεδο μέχρι το 2018, όταν οι άνθρωποι άρχισαν να αναρωτιούνται τι αυτό το γιγάντιο κτίσμα υψώνεται στην άκρη ενός γνωστού φυσικού καταφυγίου, σε κάτι που έμοιαζε με τεχνητό νησί στη λίμνη Stobnica.

Οι αεροφωτογραφίες του μεσαιωνικού κάστρου 15 ορόφων που υψώνεται στη μέση ενός παρθένου φυσικού παραδείσου, περίπου 50 χλμ. από την πόλη του Πόζναν, άρχισαν να γίνονται viral στο διαδίκτυο και κέντρισαν την περιέργεια των ανθρώπων. Τι ήταν αυτό το κτίριο, ποιος ήταν ο ιδιοκτήτης και πώς είχαν λάβει οικοδομική άδεια για αυτό, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση του στην άκρη μιας Ζώνης Ειδικής Προστασίας Πτηνών (20 είδη) εντός του δικτύου Natura 2000;

Έχουν περάσει πάνω από πέντε χρόνια από τότε που το Κάστρο Stobnica άρχισε να γίνεται πρωτοσέλιδο ειδήσεων στην Πολωνία, και παρόλο που βρέθηκε στο επίκεντρο πολλών δικαστικών συγκρούσεων και απολύσεων κυβερνητικών αξιωματούχων, το μυστήριο γύρω από τη δομή μεσαιωνικού στυλ παραμένει. Για χρόνια, κανείς δεν ήξερε πραγματικά ποιος ήταν ο ιδιοκτήτης του Κάστρου Stobnica.

Κάποιοι υποψιάστηκαν ότι ήταν το έργο του δισεκατομμυριούχου Jan Kulczyk, ο οποίος πέθανε το 2015, αλλά για τον οποίο ορισμένοι θεωρητικοί συνωμοσίας πιστεύουν ότι προσποιήθηκε τον δικό του θάνατο, ενώ κάποιες περισσότερες πηγές ισχυρίζονται ότι ανήκει στον γιατρό και επιχειρηματία Pawel N. Τα κεφάλαια για την κατασκευή έχουν επίσης πυροδοτήσει διαμάχες με ορισμένες ειδησεογραφικές πηγές να υποστηρίζουν ότι προέρχονται από λογαριασμούς offshore.

Ο σκοπός του κτιρίου επί του παρόντος αμφισβητείται επίσης. Ενώ κάποιοι δικηγόροι επιμένουν ότι το Κάστρο Stobnica θα είναι η προσωπική κατοικία πελάτη τους, υπάρχει εδώ και καιρό εικασίες ότι είτε θα μετατραπεί σε πολυτελές ξενοδοχείο είτε σε συγκρότημα κατοικιών για πλούσιους και ισχυρούς.

Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι κάποιος, ανεξάρτητα από το πόσο πλούσιος είναι, θα ξόδευε 400 εκατομμύρια ζλότι (91 εκατομμύρια δολάρια) σε μια προσωπική κατοικία.

Όταν οι φωτογραφίες του γιγαντιαίου κάστρου Stobnica έγιναν viral για πρώτη φορά το 2018, προκάλεσαν μαζική οργή στους ακτιβιστές και στο ευρύ κοινό. Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο είχαν ληφθεί οι οικοδομικές άδειες και εάν ο κύριος του έργου μπορούσε πράγματι να χτίσει τόσο κοντά σε ένα φυσικό καταφύγιο, ενώ παράλληλα έχτισε ένα τεχνητό νησί στη λίμνη Stobnica.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τον Ιούλιο του 2020, η Επαρχιακή Εισαγγελία στο Πόζναν κατηγόρησε 6 άτομα, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων του επενδυτή, ενός αρχιτέκτονα και τοπικών αξιωματούχων. Την ίδια χρονιά, ο κυβερνήτης της επαρχίας απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του. Στις αρχές του 2021, το Κεντρικό Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς ξεκίνησε μια άλλη έρευνα: υποψία χρηματοδότησης επενδύσεων από ξέπλυμα χρήματος (μεταφορές από υπεράκτιους λογαριασμούς)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.