ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Αυτό το γνωρίζατε; – Ποιος ήταν ο πραγματικός εφευρέτης του τηλεφώνου;

Ο Αντόνιο Μεούτσι πέθανε το 1889 και έπρεπε να περάσουν 113 χρόνια από τον θάνατό του για να του αναγνωρισθεί η προσπάθειά του

Αυτό το γνωρίζατε; – Ποιος ήταν ο πραγματικός εφευρέτης του τηλεφώνου;

Έχουν περάσει μόλις 21 χρόνια από τότε που το αμερικανικό Κογκρέσο πήρε την απόφαση που άλλαξε την αρχή της ιστορίας μιας εφεύρεσης που χρησιμοποιούμε καθημερινά εδώ και δεκαετίες. Η απόφαση λοιπόν ήταν ότι ο εφευρέτης του τηλεφώνου δεν ήταν ο Γκράχαμ Μπέλ, αλλά ο Αντόνιο Μεούτσι.

Ο Αντόνιο Μεούτσι πέθανε το 1889 και έπρεπε να περάσουν 113 χρόνια από τον θάνατό του για να του αναγνωρισθεί η προσπάθειά του και το ότι παρουσίασε το τηλέφωνο 16 χρόνια πριν ο Μπέλ κατοχυρώσει την εφέυρεση.

Το 1835 ο Μεούτσι εγκαταστάθηκε στην Κούβα, όπου αφιερώθηκε στα πειράματα για τη θεραπεία με ηλεκτροσόκ. Όσο έκανε αυτά τα πειράματα, παρατήρησε ότι ο ήχος μπορεί να ταξιδέψει μέσα από χάλκινα καλώδια με ηλεκτρικούς παλμούς.

15 χρόνια αργότερα, στη Νέα Υόρκη πια, έβαλε σκοπό της ζωής του να μελετήσει τη συγκεκριμένη ανακάλυψη. Συνέδεσε τηλεφωνικώς το εργαστήριο του με το δωμάτιο της παράλυτης συζύγου του και ύστερα από μια δεκαετία, κατάφερε να ολοκληρώσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα επικοινωνίας που παρουσίασε μάλιστα δημόσια.

Οι ιταλοαμερικανικές εφημερίδες ανέφεραν εκτενώς το ζήτημα, αλλά όχι και οι αγγλόφωνες εφημερίδες, γι’ αυτό και το εύρημα του Μεούτσι δεν έφτασε ως πληροφορία στο ευρύ κοινό, με το «τηλετρόφωνο» του να παραμένει σχετικά άγνωστο.

Ο Αντόνιο Μεούτσι δεν τα πήγε και πολύ καλά από εκεί και πέρα. Δυσκολεύτηκε εξαιρετικά να μάθει την αγγλική γλώσσα, κανένας δεν τον χρηματοδοτούσε, ενώ τραυματίστηκε ύστερα από ένα ατύχημα σε ένα ατμόπλοιο. Το αποκορύφωμα ήταν πως η γυναίκα του πούλησε την εφεύρεσή του σε κατάστημα με μεταχειρισμένα για 6 δολάρια, και εκείνος αναγκάστηκε να ξεκινήσει από την αρχή.

Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας κόστιζε 250 δολάρια, τα οποία ο Μεούτσι δεν είχε. Έστειλε τα μοντέλα του στην εταιρεία τηλεγράφων Western Union, αλλά κανείς δεν δέχθηκε να τον συναντήσει. Μάλιστα, η εταιρεία του είπε ότι τα μοντέλα που τις έστειλε είχαν χαθεί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δυο χρόνια μετά, ο Σκωτσέζος Γκράχαμ Μπελ, που μοιραζόταν το ίδιο εργαστήριο με τον Μεούτσι, κατοχύρωσε την εφεύρεση του τηλεφώνου, απέκτησε παγκόσμια φήμη και υπέγραψε μια αρκετά επικερδή συμφωνία με την Western Union. Ο Μεούτσι κινήθηκε νομικά. Έφτασε μέχρι το ανώτατο δικαστήριο. Και θα κέρδιζε την δίκη, αν δεν πέθαινε το 1889, σε ηλικία 81 ετών. Η επιμονή της ιταλοαμερικανικής κοινότητας, δικαίωσε τον άνδρα από την Φλωρεντία 113 χρόνια αργότερα, στις 11 Ιουνίου του 2002.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.