ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Αυτό το γνωρίζατε; – Πότε καταργήθηκε η καθαρεύουσα;

Μια απόφαση «σταθμός» για την παιδεία και τη γλώσσα

Αυτό το γνωρίζατε; – Πότε καταργήθηκε η καθαρεύουσα;

Ήταν 27 Ιανουαρίου του 1976. Τότε, μετά από μια πολύωρη σ΄συκεψη στο υπουργείο Παιδείας αποφασίστηκε ότι η δημοτική θα καθιερωθεί ως η μόνη γλώσσα διδασκαλίας σε όλες τις τάξεις.

Σε αυτή τη σύσκεψη βρέθηκε ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Κραμανλής, ενώ συμμετείχαν και ο υπουργός Παιδείας, οι υφυπουργοί, ακαδημαϊκοί και πρυτάνεις. Παρών ήταν και ο εμπνευστής της μεγάλης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης πριν την δικτατορία, Ευάγγελος Παπανούτσος.

Η συζήτηση δεν ήταν μόνο για το γλωσσικό ζήτημα. Ήταν γενικά για τις παθογένειες του εκπαιδευτικού συστήματος. Αλλά η κατάργηση της καθαρεύουσας μονοπώλησε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Τα βιβλία άλλωστε θα έπρεπε να ξαναγραφτούν στη δημοτική, σύμφωνα με την απόφαση, ενώ και τα κείμενα των αρχαίων θα έπρεπε να διδάσκονται από μετάφραση.

Οι συντηρητικοί αντέδρασαν αμέσως, Οι δημοτικιστές ωστόσο ήταν πλειοψηφία στον ελληνικό πληθυσμό και πανηγύρισαν. Ο υπουργός Παιδείας Γεώργιςο Ράλλης ανέφερε στη Βουλή ότι «Καθαρεύουσα και δημοτική είναι τέκνα της αρχαίας ελληνικής. Η καθαρεύουσα σαν πρωτότοκη πέθανε. Και σήμερα με αυτό το νομοσχέδιο, υπογράφουμε τη ληξιαρχική πράξη θανάτου της».

Η απόφαση δεν αιφνιδίασε κανέναν πάντως. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε δηλώσει ότι οι προτεραιότητες του ήταν η εξωτερική πολιτική και η παιδεία. Και η γλώσσα ήταν θεμελιώδης για τη δεύτερη και έπρεπε να επιλυθεί ο γλωσσικός διχασμός.

Η ολική μετάβαση έγινε σταδιακά βέβαια. Το νομοσχέδιο για παράδειγμα που έλεγε για τη μετάβαση στη δημοτική, γράφτηκε στην καθαρεύουσα. Ο Ράλλης έλεγε ότι δεν μπορούσε να γίνει χρήση της δημοτικής στα νομικά κείμενα ακόμα. Το ίδιο είπε και για τη χρήση του πολυτονικού, ότι ακόμα δηλαδή δεν είχε έρθει η ώρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε στη Βουλή στις 7 Απριλίου του 1976. Μόνο το ΚΚΕ δεν το υπερψήφισε, κυρίως για τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις. Η σχολική χρονιά 1976-77 ήταν η πρώτη που τα μαθήματα διδάχτηκαν αποκλειστικά στην δημοτική. Το 1982 καταργήθηκε και το πολυτονικό, όπου οι αντιδράσεις ήταν πολύ πιο έντονες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.