ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Αυτό το ήξερες; – Ο καφές ανακαλύφθηκε… τυχαία

Η χώρα που εξέλιξε περισσότερο τον καφέ ήταν η Υεμένη

Αυτό το ήξερες; – Ο καφές ανακαλύφθηκε… τυχαία

Ο καφές είναι ίσως το πιο δημοφιλές αφέψημα στον κόσμο. Όταν ακούμε για καφέ, σχεδόν αυτόματα ο νους μας πάει στην Βραζιλία ή σε κάποια άλλη χώρα της Νότιας Αμερικής. Ωστόσο η ανακάλυψη του καφέ έγινε αλλού. Όπως όλα τα πράγματα ξεκίνησε από την Αφρική.

Περίπου το 850 μ.Χ., ο βοσκός Καλντί από την Αιθιοπία πήγε μια μέρα τα πρόβατά του σε διαφορετικό μέρος από το συνηθισμένο. Όταν επέστρεψε στο σπίτι, είδε ότι τα πρόβατά του είχαν μια εντελώς διαφορετική συμπεριφορά. Ήταν ακόμα ενεργά και δραστήρια και δεν έδειχναν καθόλου κουρασμένα.

Αργότερα παρατήρησε ότι έτρωγαν τους καρπούς ενός συγκεκριμένου θάμνου, οι οποίοι έδιναν ενέργεια στα ζώα, όπως υπέθεσε. Πήρε λίγους από τους καρπούς και τους δοκίμασε, αισθανόμενος κι αυτός περισσότερη ενέργεια.

Το εκμυστηρεύτηκε σε έναν μοναχό σε κοντινό μοναστήρι, κι εκείνος έφτιαξε ένα ρόφημα από τους καρπούς. Η εγρήγορση που ένιωσε του έκανε τεράστια εντύπωση. Οι καρποί διαδόθηκαν σιγά σιγά στην περιοχή και αργότερα στη χώρα, ενώ έφτασαν στην αραβική χερσόνησο τον 12ο αιώνα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η χώρα που εξέλιξε περισσότερο τον καφέ ήταν η Υεμένη. Από εκεί προήλθε και το όνομά του που ήταν «Qahwa», το οποίο προφέρεται «κάουα». Οι Άραβες μέχρι τότε τη χρησιμοποιούσαν ως μια από τις λέξεις για το κρασί, αλλά επειδή ο καφές έγινε πιο δημοφιλής όταν το αλκοόλ απαγορεύτηκε από το Ισλάμ, κέρδισε αυτός το όνομα. Μια άλλη εκδοχή για το όνομα είναι ότι αναλήφθηκε στο χωριό Kaffa της Αιθιοπίας. Όπως κι αν πήρε το όνομα του, από τον 15ο αιώνα και έπειτα έγινε μια καθημερινή συνήθεια για εκατομμύρια κόσμο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.