ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Coral Castle: Πώς χτίστηκε το μυστήριο κάστρο από έναν μόνο άνθρωπο σε 28 χρόνια;

Οι θεωρίες και οι φήμες είναι πολλές

Coral Castle: Πώς χτίστηκε το μυστήριο κάστρο από έναν μόνο άνθρωπο σε 28 χρόνια;

Λέγεται ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν τον ήχο για να μετακινούν τις πέτρες ώστε να χτίσουν τις πυραμίδες.

Σε μια επίδειξη φωνητικής δεξιοτεχνίας και πραγματικής τεχνολογίας κατά της βαρύτητας, μια χορωδία τραγούδησε και έστησε πέτρες πολλών τόνων στη θέση τους.

Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν καλύψει το θέμα, είτε με άρθρα, είτε με επεισόδια ντοκιμαντέρ, είτε με podcasts. Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον θέμα που έχει την πλάκα του για να συζητηθεί. Και στην περίπτωση του Ed Leedskalnin, κάποιοι θεωρούν πως έχτισε το κάστρο από πέτρα και τον κήπο του.

Ο Leedskalnin μετανάστευεσε στις ΗΠΑ από τη Λετονία και πέθανε το 1951. Το 1923 είχε καταφέρει να ανοίξει το Coral Castle σαν τουριστικό αξιοθέατο. Ήταν μοναχικός τύπος και δεν δούλεψε με κανέναν για το χτίσει. Θεωρούσε τον εαυτό του φιλόσοφο λέγοντας ατάκες όπως «Δεν είναι σωστό να επιτρέπουμε στους αδύναμους να ψηφίσουν». Το κάστρο το έχτισε εντελώς μόνος κατά τη διάρκεια της νύχτας, μεταφέροντας εκεί 1.100 τόνους πέτρας. Ο αριθμός προκαλεί εντύπωση, αφού ήταν αρκετά μικρόσωμος και ζύγιζε 50 κιλά. Πώς το έκανε λοιπόν; Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του Coral Castle Museum, ο ίδιος είχε πει ότι είχε ανακαλύψει το «μυστικό των πυραμίδων».

Αν φαντάζεστε ένα κάστρο όπως το έχετε συνήθως στο μυαλό σας, θα απογοητευτείτε βέβαια. Μπορεί να είναι ενδιαφέρον που ένας άνθρωπος το έχτισε, αλλά δεν πρόκειται για ένα μέρος με υψηλή αρχιτεκτονική αισθητική. Μοιάζει περισσότερο με χαλάσματα ενός μεσαιωνικού κάστρου.

Και όμως, υπάρχει κάτι περίεργο και κάπως μυστικιστικό στο Coral Castle, μια αίσθηση που αναμφίβολα τροφοδοτείται από την παράνομη κατασκευή και τον μοναχικό κατασκευαστή του. Ένας χάρτης του κάστρου από πάνω προς τα κάτω στο Crystalinks δείχνει μια δέσμη από πέτρινες κατασκευές διατεταγμένες στους χώρους του Coral Castle.

Αλλά δεν είναι τυχαίες οι θέσεις τους, αφού οι κατασκευές αυτές έχουν αστρολογικό νόημα. Κάποια είναι τοποθετημένα ώστε να συγχρονίζονται με το θερινό και το χειμερινό ηλιοστάσιο. Το Moon Pond με τις πανσελήνους και άλλα χρονικά σημεία του φεγγαριού. Υπάρχει και ένας οβελίσκος 7,5 μέτρων που ευθυγραμμίζεται με το Πολικό Άστρο. Αυτά δεν είναι μέρη του κάστρου, το οποίο μοιάζδει με διώροφο κουτί. Πάντως όλα χτίστηκαν με ασβεστόλιθο.

Κανείς δεν ξέρει πολλά για τον άνθρωπο που το έχτισε, δηλαδή τον Ed Leedskalnin. Ή τον λόγο που χρειάστηκαν 28 χρόνια για να χτίσει αυτό το ιδιότυπο κάστρο στην Φλόριντα, κοντά στο Μαιάμι. Υπάρχουν βέβαια φήμες. Μια από αυτές λέει ότι τον απέρριψε η μέλλουσα γυναίκα του την ημέρα του γάμου τους και βάλθηκε να της αποδείξει για τι ήταν ικανός. Ήταν άλλωστε φτωχός, είχε φοιτήσει μόνο σε τέσσερις τάξεις, αλλά τα κατάφερε μόνο του χρησιμοποιώντας απλά εργαλεία, οπως σχοινιά και τροχαλίες.

Αν και ήταν δυνατόν να χτιστεί το συγκεκριμένο κάστρο από έναν άνθρωπο εν τέλει, είναι πολλοί εκείνοι που ψάχνουν εναλλακτικές εξηγήσεις. Όπως ο μαγνητισμός και η ακουστική αιώρηση που αναφέραμε παραπάνω. Στην πραγματικότητα ο οολιτικός ασβεστόλιθος είναι πορώδης και μετακινείται πιο εύκολα από το αναμενόμενο, ειδικά με τη μηχανική τεχνογνωσία του Leedskalnin.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Tο Coral Castle είναι μια καταγεγραμμένη ιστορική τοποθεσία που εμφανίζεται στα Trip Advisor, Viator, Roadtrippers και πολλά άλλα. Η είσοδος κοστίζει 18 $. Για όσους αγαπούν τα μυστήρια και την περίεργη ιστορία, ίσως αξίζει το ταξίδι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.