Έρευνα αποδεικνύει ότι το ποδόσφαιρο «γεννήθηκε» στην Αρχαία Ελλάδα

Το άθλημα που παιζόταν με μπάλα στην Αρχαία Ελλάδα λεγόταν «επίσκυρος»

Έρευνα αποδεικνύει ότι το ποδόσφαιρο «γεννήθηκε» στην Αρχαία Ελλάδα

Μπορεί οι Άγγλοι να υπερηφανεύονται πως ανακάλυψαν το ποδόσφαιρο αλλά τελικά η επιστήμη έχει διαφορετική άποψη περί του θέματος.

Σίγουρα, οι Άγγλοι ήταν οι πρώτοι που οργάνωσαν πρωτάθλημα, ενώ το λεγόμενο «ποδόσφαιρο του όχλου» (mob football) ήταν πολύ συνηθισμένο στη Βρετανία, όπου ομάδες με απεριόριστο αριθμό παικτών από γειτονικές πόλεις ή χωριά, προσπαθούσαν να μετακινήσουν τη σφαίρα ως την εκκλησία της περιοχής των αντιπάλων.

Οι Άγγλοι δεν ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που ανακάλυψαν το ποδόσφαιρο σε καμία περίπτωση. Οι πρώτοι άνθρωποι που κλώτσησαν τη στρογγυλή θεά ήταν οι Έλληνες.

Μία απεικόνιση σε αρχαίο ελληνικό λήκυθο, που δείχνει έναν νεαρό άντρα να ισορροπεί μία μπάλα στον δεξιό του μηρό, τεκμηριώνει ότι μάλλον και αυτό το άθλημα, το επινόησαν πρώτοι οι αρχαίοι.

Μπορεί να ακούγεται τρομερό αλλά δεν είναι. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν ένας τρομερά έξυπνος λαός που έκανε πολύ πιο σημαντικά πράγματα από το να κλωτσάει μία μπάλα.

Το άθλημα που παιζόταν με μπάλα στην αρχαία Ελλάδα, λεγόταν «επίσκυρος». Δύο ομάδες, συνήθως δεκατεσσάρων παικτών χωρίζονταν από μία γραμμή, την οποία σχημάτιζαν στο χώμα με πέτρα, την οποία ονόμαζαν «σκύρο». Άλλες δύο γραμμές υπήρχαν πίσω από τις δύο ομάδες. Τοποθετούσαν την μπάλα στην κεντρική γραμμή και η ομάδα που την έπαιρνε πρώτη, έπρεπε να την πετάξει πάνω από την αντίπαλη, η οποία έπρεπε να την πιάσει όσο κινούνταν και να την ξαναπετάξει στην άλλη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δες εδώ μερικές αποδείξεις για το ότι οι αρχαίοι Έλληνες ήταν οι πρώτοι μπαλαδόροι:

  1. Σε ανασκαφές που έκαναν στη Σαμοθράκη Αμερικανοί με επικεφαλής την Ελίζαμπεθ Ντούζμπερι και τον Έλληνα αρχαιολόγο Ανδρέα Βαβρίτσα, σ’ έναν τάφο του 3ου π.Χ. αιώνα, βρέθηκε μεταξύ άλλων κι ένα πήλινο συμπαγές ομοίωμα μπάλας, που μοιάζει με τις μπάλες που χρησιμοποιούνται στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.
  2. Διάφοροι αρχαίοι συγγραφείς αναφέρουν ότι υπήρχαν δερμάτινες μπάλες για το φούσκωμά των οποίων με αέρα χρησιμοποιούταν η ουροδόχος κύστη κάποιου μεγάλου ζώου, συνήθως χοίρου. Μπορεί να ήταν όμως και από ύφασμα γεμισμένες με άχυρο.
  3. Παιχνίδια με τέτοια μπάλα περιγράφονται και από τον Όμηρο. Οι Ρωμαίοι φαίνεται πως πήραν το άθλημα από τους Έλληνες και το ονόμασαν «harpastum».
  4. Αλλά και οι Κινέζοι είχαν κάτι σχετικό τον 2o και 3o πΧ. αιώνα. Το ονόμαζαν cuju (蹴鞠) και είχε κανόνες, κάτι που αναγνωρίζεται από τη FIFA.
  5. Η επίσκυρος παιζόταν κυρίως από άντρες, αλλά σε αυτήν εξασκούνταν και οι γυναίκες. Η μπάλα ήταν φτιαγμένη από κομμάτια δέρματος, ραμμένα μαζί με εντόσθια ζώων. Εξωτερικά ήταν ζωγραφισμένη με έντονα χρώματα.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.