ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Εσύ ήξερες ότι αυτή η αμερικανική πόλη έχει πάρει το όνομα της από τον Δημήτριο Υψηλάντη του 1821;

Πώς κατέληξαν σε αυτό το όνομα

Εσύ ήξερες ότι αυτή η αμερικανική πόλη έχει πάρει το όνομα της από τον Δημήτριο Υψηλάντη του 1821;

Το Υψηλάντι (Ypsilanti) είναι πόλη των ΗΠΑ στην πολιτεία Μίσιγκαν, στην Κομητεία Washtenaw County που συχνά αποκαλείται και Ypsi για συντομία, αλλά συχνά προφέρεται λανθασμένα («Γιουπσιλάντι»).

Μόνιμος οικισμός ιδρύθηκε στην ανατολική όχθη του Χιούρον το 1823 από τον ταγματάρχη Τόμας Γούντραφ (Thomas Woodruff). Το Υψηλάντι βρίσκεται εκεί όπου ένα παλιό μονοπάτι ιθαγενών της Αμερικής διέσχιζε τον ποταμό Huron. Πολύ πριν από τον ερχομό των λευκών εκεί ήταν και ο τόπος ταφής για αρκετές φυλές ιθαγενών της Αμερικής.

Αναγνωρίσθηκε ως χωριό στα Εδάφη του Μίσιγκαν με το όνομα Γούντραφ’ς Γκρόουβ (Woodruff’s Grove) ενώ το 1825 προς τιμήν του Δημήτριου Υψηλάντη της Επανάστασης του 1821 μια κοινότητα πήρε το όνομά του! Το Woodruff’s Grove εν τέλει μετονομάσθηκε σε Υψηλάντι το 1829 και τελικώς οι δύο οικισμοί συνενώθηκαν υπό το όνομα αυτό, αναγνωριζόμενοι επίσημα ως χωριό στις 19 Ιουνίου 1832. Στις 4 Φεβρουαρίου 1858 το χωριό αναγνωρίσθηκε ως «πόλη»!

“Η πόλη ονομάζεται έτσι προς τιμήν του Έλληνα πατριώτη Στρατηγου Δημήτριου Υψηλάντη, μια ηρωική μορφή στη μάχη που έδιναν οι Έλληνες ενάντια στην τουρκική τυραννία – έναν αγώνα για ελευθερία που πολλοί Αμερικανοί παρομοίασαν με τον δικό μας! Με τριακόσιους άνδρες, ο Υψηλάντης κράτησε την Ακρόπολη του Άργους για τρεις ημέρες ενάντια σε έναν στρατό τριάντα χιλιάδων! Αφού εξαντλήθηκαν οι προμήθειες του, αυτός και ολόκληρη η διοίκηση του έκαναν μια τολμηρή απόδραση πίσω από τις εχθρικές γραμμές χωρίς να χάσουν ούτε έναν άνθρωπο”.

Μία προτομή του Δημητρίου Υψηλάντη, πλαισιούμενη από μία ελληνική και μία αμερικανική σημαία, βρίσκεται στη βάση του υδατόπυργου του Υψηλάντι, τοπόσημου για την περιοχή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.