ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Γαλλία: Ανακαλύφθηκαν προϊστορικοί σκελετοί με τους αστραγάλους δεμένους στον λαιμό

Τι εκτιμούν οι ειδικοί

Γαλλία: Ανακαλύφθηκαν προϊστορικοί σκελετοί με τους αστραγάλους δεμένους στον λαιμό

Γάλλοι επιστήμονες εντόπισαν προϊστορικούς σκελετούς ατόμων που δολοφονήθηκαν με πρακτικές που παραπέμπουν στη μαφία.

Η ανακάλυψη έγινε σε αρχαιολογικό χώρο στη Saint-Paul-Trois-Châteaux της Γαλλίας και οι ερευνητές βρήκαν τρεις σκελετούς που κατά 95% ανήκουν σε γυναίκες, ενώ χρονολογούνται πριν από 5.500 χρόνια.

Σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στο Science Advances και σύμφωνα με τη New York Post, εικάζεται ότι οι γυναίκες θυσιάστηκαν στο θερινό ηλιοστάσιο, μέσω της μεθόδου βασανισμού incaprettamento.

Αυτή η πρακτική ήταν αρκετά διαδεδομένη τα προϊστορικά χρόνια, καθώς οι ιερείς έδεναν τους αστραγάλους των θυμάτων με τους λαιμούς, ώστε να στραγγαλιστούν από την κίνηση. Παράλληλα, έθαβαν τα θύματα ζωντανά, για να σιγουρευτεί ο θάνατος, ενώ απέφευγαν κυριολεκτικά να χυθεί αίμα, γιατί θεωρούνταν κακός οιωνός.

«Κάποτε υπήρχε η ιδέα ότι κάποιος πρέπει να πεθάνει για να αναπτυχθούν οι καλλιέργειες», είπε ο Éric Crubézy, βιολογικός ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο Paul Sabatier.

Ανθρωποθυσία ή έγκλημα;
Τα πιο διάσημα ανθρώπινα βασανιστήρια προέρχονται από την εποχή του Μεσαίωνα και από τον 20ο αιώνα, ενώ συνήθως πραγματοποιούνταν σε ανεπτυγμένες χώρες ή πολιτισμούς. Εντούτοις, από τα προϊστορικά χρόνια εντοπίζονται αντίστοιχα δείγματα.

Χαρακτηριστικά, στη Γερμανία έχουν εντοπιστεί ομαδικοί τάφοι με ανοιγμένα κεφάλια γυναικών και παιδιών, με επιστήμονες να θεωρούν ότι πρόκειται για γενοκτονία μεταξύ των τότε ανθρωποειδών.

Έτσι, ορισμένοι θεωρούν ότι οι σκελετοί που εντοπίστηκαν στη Γαλλία θα μπορούσαν να αποτελούν ένα έγκλημα, παρά κάποια θυσία που έγινε για τις καλλιέργειες.

«Αν η τοποθέτησή τους στον τάφο έγινε μετά θάνατον και ο μοναδικός στόχος ήταν η απόκρυψη, θα μπορούσε να λειτουργήσει, αφού θα έμοιαζε με θυσία», ανέφερε η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Science Advances.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όμως οι επιστήμονες που έκαναν την έρευνα, πρόσθεσαν πως «η διάταξη που τοποθετήθηκαν τα θύματα, υποδηλώνει μια πιο δυναμική και σκόπιμη τοποθέτηση».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.