Γιατί επικράτησε η εικόνα ότι οι μάγισσες πετούν πάνω σε σκουπόξυλο;

Ακόμα και αν δεν υπάρχουν μάγισσες η ιστορία είναι αληθινή

Γιατί επικράτησε η εικόνα ότι οι μάγισσες πετούν πάνω σε σκουπόξυλο;

Πιο χαρακτηριστική εικόνα από μία μάγισσα που πετάει στον αέρα πάνω σε ένα σκουπόξυλο δεν υπάρχει. Ακόμα και στη σύγχρονη εκδοχή των μάγων, στο Χάρι Πότερ, η σκούπα είναι το μέσο που πετάνε στον αέρα και πηγαινούν στον προορισμό τους.

Πως όμως επικράτησε αυτή η εικόνα και διαδίδεται από γενιά σε γενιά;

Τον 16ο αιώνα ο γιατρός Άντρες ντε Λαγκούνα , κλήθηκε να εξετάσει μια γυναίκα που οι συγχωριανοί της, την κατηγορούσαν ότι είναι μάγισσα. Μέσα στο σπίτι βρήκε ουσίες που όταν έρχονταν σε επαφή με το σώμα, κυριώς αδένες, όπως μασχάλες, χέρια, λαιμό, δημιουργούσαν παραισθήσεις.

Στην εξέταση παρατήρησε τις κινήσεις της γυναίκας ότι κινούνταν σαν να είχε κάτι ανάμεσα στα πόδια και να κινείται.

Όταν συνήλθε του εξήγησε ότι πετούσε από μέρος σε μέρος με μια ξύλινη σκούπα.

Την ίδια εποχή ένας δεύτερος γιατρός, ο Τζιοβάνι Ντελαπόρτα κρατούσε σημειώσεις ΄γύρω από τη μαγεία. Μέσα στα γραπτά που άφησε πίσω ανέφερε ότι οι “μάγισσες”, άλειφαν παραισθησιογόνες ουσίες πάνω σε ξύλινα αντικείμενα τα οποία έβαζαν ανάμεσα στους μηρούς, χωρίς ρούχα ώστε να έρχονται σε επαφή με το σώμα.

Ο Βρετανός ιστοριογράφος Ραφαήλ Χόλινσεντ έχει καταγράψει τη ρώτη μαρτυρία από μάγισσα το 1392, όπου δίπλα στο κρεβάτι της βρήκαν ένα ξύλινο μπαστούνι όπου είχε αλειφθεί με μια κολλώδη ουσία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κάπως έτσι οι παραμυθάδες της εποχής σχημάτισαν την εικόνα της μάγισσας που πετάει με τη βοήθεια ενός σκουπόξυλου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.