ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Γιατί ο Φεβρουάριος είναι ο «Μήνας Μαύρης Ιστορίας»; – Πότε και γιατί καθιερώθηκε

Το 1926, ο «Μήνας Μαύρης Ιστορίας», ξεκίνησε ως «Εβδομάδα Ιστορίας των Νέγρων»

Γιατί ο Φεβρουάριος είναι ο «Μήνας Μαύρης Ιστορίας»; – Πότε και γιατί καθιερώθηκε

Ήταν το 1976 όταν θεσπίστηκε και από τότε για κάθε Φεβρουάριο, οι ΗΠΑ γιορτάζουν τον «Μήνα Μαύρης Ιστορίας», τα επιτεύγματα δηλαδή όλων των Αφροαμερικανών που ζουν εκεί.

Η διάρκεια είναι για όλον τον Φεβρουάριο με τα επιτεύγματα να γίνονται το επίκεντρο στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αλλά και στα σχολεία.

Ο Φεβρουάριος επιλέχθηκε για συγκεκριμένο λόγο. Το 1926, ο «Μήνας Μαύρης Ιστορίας», ξεκίνησε ως «Εβδομάδα Ιστορίας των Νέγρων», τίτλο που έδωσε στον εορτασμό ο Carter G. Woodson. Ο Woodson είχε παρατηρήσει ενοχλημένος ότι στα σχολικά βιβλία αλλά και σε άλλα βιβλία ιστορίας, η συμβολή της μαύρης κοινότητας αγνοούνταν. Μαζί με τον Σύλλογό του για τη Μελέτη της Ζωής και της Ιστορίας των Νέγρων, που αργότερα μετονομάστηκε σε Ένωση για τη Μελέτη της Αφροαμερικανικής Ζωής και Ιστορίας, ο Woodson επέλεξε τη 2η εβδομάδα του Φεβρουαρίου, ώστε να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος γύρω από τη συμβολή των μάυρων στην ιστορία.

Ο Woodson επέλεξε εκείνη την εβδομάδα γιατί μέσα σε αυτή ήταν τα γενέθλια των Frederick Douglas και Abraham Lincoln, δυο ανθρώπων πολύ σημαντικών για τα δικαιώματα των μάυρων τον 19ο αιώνα. Η δημοσιότητα που ακολούθησε οδήγησε πολλούς δημάρχους και πανεπιστημιουπόλεις να αναγνωρίσουν την εβδομάδα. Με την πάροδο των χρόνων, η άνοδος της υποστήριξης της, επέτρεψε την επέκταση της σε όλη τη διάρκεια του μήνα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το 1976, ο πρόεδρος Gerald Ford, επισημοποίησε τον «Μήνα Μαύρης Ιστορίας» λέγοντας μάλιστα πως ενθάρρυνε όλον τον κόσμο «αδράξει την ευκαιρία να τιμήσει τα, πολύ συχνά, παραμελημένα επιτεύγματα των Αφρομερικανών σε κάθε τομέα της ιστορίας του έθνους».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.