Γιατί οι αρχαίοι Ρωμαίοι αγόραζαν τον ιδρώτα και το αίμα των μονομάχων;

Υπήρχε ένας πολύ συγκεκριμένος... πρακτικός λόγος

Γιατί οι αρχαίοι Ρωμαίοι αγόραζαν τον ιδρώτα και το αίμα των μονομάχων;

Οι μονομάχοι στην αρχαία Ρώμη ήταν κάτι σαν τους σημερινούς σταρ του σινεμά ή του αθλητισμού. Έμπαιναν στην αρένα, ο κόσμος τους γνώριζε και ζητωκραύγαζε, κι εκείνοι προσπαθούσαν να τον ψυχαγωγήσουν παλεύοντας είτε μεταξύ τους, είτε με άγρια ζώα.

Κάποιοι από αυτούς ήταν φυλακισμένοι, που ήθελαν κάποια στιγμή να κερδίσουν την ελευθερία τους. Αλλά υπήρχαν και πολλοί εθελοντές που ήθελαν να δείξουν πόσο άξιοι ήταν στη μάχη και να γίνουν διάσημοι. Τόσο διάσημοι που οι Ρωμαίοι αγόραζαν λίγο από τον ιδρώτα τους και λίγο από το αίμα τους. Για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο.

Οι μονομάχοι, ακόμα και αν αρχικά ήταν σκλάβοι, ήταν κάτι σαν τους σημερινούς ποδοσφαιριστές ή ηθοποιούς. Πόσες φορές έχετε ακούσει ότι κάτι που ακούμπησε ένας σταρ, οι μερικές τρίχες από τα μαλλιά του, πουλήθηκαν σε θαυμαστές; Όπως αναφέρει το grunge.com, το ίδιο συνέβαινε με τον ιδρώτα και το αίμα των μονομάχων.

Ο ιδρώτας και η βρωμιά από τα δέρματα τους μετά τη μάχη, τοποθετούνταν σε μικρά φιαλίδια. Αυτά πωλούνταν έξω από την αρένα, με πελάτισσες συνήθως τις πλούσιες γυναίκες. Και δεν ήταν απλά για να μπει σε μια συλλογή. Κι αυτό γιατί οι Ρωμαίοι πίστευαν πως ο ιδρώτας ήταν αποτελεσματικότατο αφροδισιακό.

Ναι, καλά διαβάσατε. Όσο πιο διάσημος ήταν ο μονομάχος, τόσο πιο αποτελεσματικός θεωρούσαν πως ήταν ο ιδρώτας του. Οι γυναίκες επίσης, χρησιμοποιούσαν το περιεχόμενο του φιαλιδίου και ως κρέμα προσώπου, για πιο… λαμπερό δέρμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις βέβαια ο ιδρώτας αναμειγνυόταν με λάδι, για καλύτερη συνοχή και δράση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το αίμα ήταν εξίσου δημοφιλές. Πωλούνταν κι αυτό σαν αφροδισιακό, ενώ πίστευαν ότι φέρνει τύχη στον γάμο. Το αίμα το κατανάλωναν σχεδόν αμέσως, είτε σκέτο, είτε μαζί με κόκκινο κρασί. Τέτοιο σουξέ οι μονομάχοι…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.