Η πρώτη Αθηναία που έκανε μπάνιο με… τόπλες το 1964 – «Άλλοι επιδοκίμαζαν, άλλοι διαμαρτύρονταν» (φώτο)

«Δεν είδα πουθενά πινακίδα που να λέει ότι απαγορεύεται το τόπλες»

Η πρώτη Αθηναία που έκανε μπάνιο με… τόπλες το 1964 – «Άλλοι επιδοκίμαζαν, άλλοι διαμαρτύρονταν» (φώτο)

Μπορεί στις μέρες μας το μπάνιο τόπλες να μην σοκάρει κανέναν, ωστόσο, στην Αθήνα του 1964 κάτι τέτοιο ήταν σκέτη πρόκληση.

Η… μόδα είχε έρθει από τη Δύση. Όλο και περισσότερες γυναίκες πετούσαν τον στηθόδεσμο που τον θεωρούσαν ένα ακόμα μέσο καταπίεσης.

Στις 27 Ιουλίου 1964 στα Αστέρια της Γλυφάδας μια νεαρή και όμορφη κοπέλα γύρω στις 4 το απόγευμα πήγε να χαρεί τη θάλασσα. Μπήκε στην καμπίνα της και λίγο αργότερα βγήκε με ένα μπουρνούζι.

Κάποια στιγμή το βγάζει και μένει με ένα μαγιό που είχε, μεν, τιράντες, αλλά άφηνε ακάλυπτο όλο το στήθος.

Γεμάτη η παραλία εκείνη την ώρα – ήταν και Σάββατο – δεν άργησε ο πρώτος να φωνάξει:

Τόπλες, τόπλες…

Αυτό ήταν! Η εφημερίδα Απογευματινή που ήταν παρούσα με φωτογράφο στο γεγονός δίνει παραστατική περιγραφή.

Γρήγορα η ωραία Αθηναία περικυκλώθηκε από περίεργους που ήθελαν να θαυμάσουν το μαγιό και τα κάλλη της.

Σχεδόν αμέσως τρέχει ένας υπάλληλος της πλαζ που της ζητά ευγενικά, να βάλει το μπουρνούζι της.

«Δεν κρυώνω», του απάντησε

«Ξέρετε, απαγορεύεται», λέει διστακτικά

«Δεν είδα πουθενά πινακίδα που να λέει ότι απαγορεύεται το τόπλες» ήταν η αφοπλιστική απάντηση.

Λίγο αργότερα κι ενώ όλο και περισσότεροι μαζεύονταν γύρω της για να δουν που θα καταλήξει η ιστορία κατέφθασε ένας Χωροφύλακας με πολιτικά και της ζήτησε να τον ακολουθήσει στο τμήμα.

Όπως διαβάζουμε στις εφημερίδες της εποχής η νεαρή Αθηναία ήταν στριπτιζέζ με το όνομα Θέμιδα. Οδηγήθηκε στο Τμήμα Χωροφυλακής Γλυφάδας όπου ο αξιωματικός υπηρεσίας Π. Καρμπής την παρέπεμψε στο αυτόφωρο.

Οδηγήθηκε στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο. Τότε, το Σάββατο δεν ήταν αργία. Όλες οι υπηρεσίες λειτουργούσαν κανονικά. Μάλιστα διακόπηκε άλλο δικαστήριο αγρονομικό για να γίνει η δίκη.

Προσήλθαν τέσσερις υπάλληλοι της εταιρείας που διαχειρίζονταν την πλαζ. Οπως είπε ο συνοδός Χωροφύλακας δεν δέχτηκε κανείς από τους λουόμενους να πάει να καταθέσει.

«Φορούσε ένα μαύρο παντελονάκι και δύο τιράντες κύριε Πρόεδρε. Τίποτε άλλο» είπε η πρώτη μάρτυρας Χ.Π.

-Οι λουόμενοι πως αντέδρασαν, ρώτησε ο δικηγόρος της κατηγορουμένης

«Τι να σας πω. Άλλοι επιδοκίμαζαν, άλλοι διαμαρτύρονταν, κυρίως γυναίκες που είχαν μικρά παιδιά μαζί τους.»

Ο συνοδός της Θέμιδας Δ.Μ ανέφερε ότι «πήγαμε για μπάνιο, όχι για να κάνουμε σκάνδαλο».

Ο εισαγγελέας Παπαδογιάννης έβγαλε έναν πύρινο λόγο:

«Πρέπει να διαφυλάξουμε την ελληνική οικογένεια, τα ήθη της χώρας από το νέα αυτό, ελεεινό, απαίσιο φρούτο που μας ήρθε από την Αμερική, η οποία, ενώ είναι από τις πλέον δημοκρατικές χώρες, εν τούτοις σε αυτήν επικρατεί, δυστυχώς, μια κοινωνική αναρχία…»

Το δικαστήριο καταδίκασε με τρίμηνη φυλάκιση την Θέμιδα, εξαγοράσιμη προς 100 μεταλλικές δραχμές την ημέρα. Άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερη.

Έγινε… σούσουρο, Οι εφημερίδες της Δευτέρας είχαν αποκαλυπτικά (κυριολεκτικά…) ρεπορτάζ, ενώ οι εφημερίδες της Θεσσαλονίκης ανέφεραν ότι τρεις κοπέλες της πόλης διάλεξαν να κάνουν το ίδιο Σάββατο μπάνιο με τόπλες, αλλά σε ερημικές παραλίες!

Πάντως και στη Βάρκιζα, μια ακόμα Αθηναία έκανε μπάνιο με τόπλες σε παραλία χωρίς πολύ κόσμο… απειλώντας την πρωτιά της Θέμιδας

Ο Φρέντυ Γερμανός από τις στήλες της Μεσημβρινής σχολίασε με το δικό του τρόπο τα όσα έγιναν.

Ακολούθησε ο Κώστας Μητρόπουλος στον Ταχυδρόμο με πέντε σπαρταριστά σκίτσα.

Την… απάντηση στην Θέμιδα έδωσε η εβδομαδιαία εφημερίδα Εμπρός λίγες εβδομάδες αργότερα. Φωτογράφισε το διασημότερο μοντέλο της εποχής, την Έφη Μελά με ένα παρόμοιο μαγιό τόπλες. Κι επειδή υπήρχε ο νόμος περί Τύπου φρόντισε να δείχνει (ή μάλλον να μη… δείχνει) στις πολλές φωτογραφίες που δημοσίευσε στην πρώτη, αλλά και στις εσωτερικές σελίδες, τα… καυτά σημεία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.