ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Η θεαματική προσγείωση που έσωσε 155 ψυχές και έγινε ταινία

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι η προσυδάτωση ήταν τόσο ομαλή που έμοιαζε σαν ομαλή προσγείωση

Η θεαματική προσγείωση που έσωσε 155 ψυχές και έγινε ταινία

Τον Ιανουάριος του 2009 η πτήση 1549 της US Airways βρέθηκε αντιμέτωπη με εφιαλτική κατάσταση λίγο μετά την απογείωση από τη Νέα Υόρκη. Και οι δύο κινητήρες του αεροσκάφους έσβησαν, αφήνοντας τους 155 επιβάτες και το πλήρωμα στο έλεος της μοίρας.

Το αεροπλάνο συγκρούστηκε με ένα σμήνος πουλιών τα οποία φαίνεται ότι προκάλεσαν σοβαρές βλάβες στα πτερύγια των κινητήρων. Τα λεπτά που ακολούθησαν ήταν εφιαλτικά. Ο πιλότος Τσέσλι «Σάλι» Σάλενμπεργκερ, πετώντας στα 3.000 πόδια, με σχεδόν άχρηστους τους δύο κινητήρες του και τους δείκτες των οργάνων μέτρησης να υποχωρούν, δεν είχε πολλές επιλογές.

Σκεφτόταν ότι ήταν πολύ μακριά να επιστρέψει στο Λα Γκουάρντια, ενώ οι πιθανότητες να προσγειωθεί με επιτυχία στο μικρό αεροδρόμιο του Τετέρμπορο, του φαίνονταν ελάχιστες.

Έτσι, ο πρώην πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας, με εμπειρία 40 χρόνων, αποφάσισε να επιλέξει μια τρίτη λύση, η οποία θεωρήθηκε άκρως παράτολμη. Επιχείρησε την προσυδάτωση του αεροπλάνου στο ποτάμι, προκαλώντας ένα τεράστιο κυματισμό.

«Ξαφνικά έπεσε νεκρική σιγή. Οι άνθρωποι άρχισαν να προσεύχονται» είπε στο CΝΝ ο Φρεντ Μπαρέτα, ένας από τους επιβάτες. «Ετοιμαστείτε για απότομη πρόσκρουση» φώναξε στους επιβάτες από τα μεγάφωνα και το αεροπλάνο γλίστρησε στα παγωμένα νερά του Χάντσον, σχεδόν χωρίς να καταλάβουν οι επιβάτες τι ακριβώς είχε συμβεί.

Στην αρχή νόμισαν ότι απλώς είχαν πέσει σε κενό αέρος: «Δεν ξέραμε αν είχαμε χτυπήσει σε νερό ή στο έδαφος» λέει ο Μπιλ Ζουχόσκι, επιβάτης της πτήσης. Το ίδιο είπε και μια φοιτήτρια: «Κατάλαβα ότι το αεροπλάνο ήταν στο ποτάμι μόνο όταν άρχισε να μπαίνει μέσα νερό.»

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι η προσυδάτωση ήταν τόσο ομαλή, που έμοιαζε σαν ομαλή προσγείωση.

Το πλήρωμα έλαβε εντολή για την εκκένωση του αεροσκάφους, οι επιβάτες έβαλαν τα σωσίβια και βγήκαν από το μισοβυθισμένο Α320, στα παγωμένα νερά του ποταμού, όπου η θερμοκρασία είχε πέσει υπό το μηδέν. Μέσα σε λίγα λεπτά κατέφθασαν στο σημείο τα σκάφη διάσωσης, τα οποία τους περισυνέλεξαν. Κανένας από τους επιβάτες, παρά την περιπέτεια που έζησαν, δεν κινδύνεψε.

Εκτός από την ταχύτητα της αντίδρασής του Σάλι Σάλενμπεργκερ, πολλοί στάθηκαν στην ψυχραιμία με την οποία ενήργησε ενώ γύρω του επικρατούσαν σκηνές πανικού.

Ως σωστός κυβερνήτης, εγκατέλειψε τελευταίος το αεροσκάφος, αφού πρώτα διέσχισε όχι μία αλλά δύο φορές την καμπίνα των επιβατών για να βεβαιωθεί ότι δεν είχε μείνει πίσω κανένας από τους 150 επιβάτες αλλά και το 4μελές πλήρωμα.

Το πλήρωμα έλαβε εντολή για την εκκένωση του αεροσκάφους, οι επιβάτες έβαλαν τα σωσίβια και βγήκαν από το μισοβυθισμένο Α320, στα παγωμένα νερά του ποταμού, όπου η θερμοκρασία είχε πέσει υπό το μηδέν. Μέσα σε λίγα λεπτά κατέφθασαν στο σημείο τα σκάφη διάσωσης, τα οποία τους περισυνέλεξαν. Κανένας από τους επιβάτες, παρά την περιπέτεια που έζησαν, δεν κινδύνεψε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εκτός από την ταχύτητα της αντίδρασής του Σάλι Σάλενμπεργκερ, πολλοί στάθηκαν στην ψυχραιμία με την οποία ενήργησε ενώ γύρω του επικρατούσαν σκηνές πανικού. Ως σωστός κυβερνήτης, εγκατέλειψε τελευταίος το αεροσκάφος, αφού πρώτα διέσχισε όχι μία αλλά δύο φορές την καμπίνα των επιβατών για να βεβαιωθεί ότι δεν είχε μείνει πίσω κανένας από τους 150 επιβάτες αλλά και το 4μελές πλήρωμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.