ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Καιάδας: Που ακριβώς βρίσκεται και τι ισχύει από όσα έχουν γραφτεί για αυτόν;

Ο θάνατος στον Καιάδα θεωρούνταν ατιμωτικός γιατί τα πτώματα έμεναν χωρίς ταφή και η ψυχή τους δεν έβρισκε ποτέ την γαλήνη

Καιάδας: Που ακριβώς βρίσκεται και τι ισχύει από όσα έχουν γραφτεί για αυτόν;

Γνωρίζατε ότι ο Καιάδας βρίσκεται στο χωριό Τρύπη της Λακωνίας λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Σπάρτη;

Οι περισσότεροι γνωρίζουν τον Καιάδα ως το μέρος όπου οι Σπαρτιάτες πετούσαν τα παιδιά που γεννιόταν με δυσμορφία ή δεν ήταν αρτιμελή. Όμως ο μύθος καταρρίφθηκε από τα ευρήματα που βρέθηκαν.

Σύμφωνα με τον Πλούταρχο στον Καιάδα κατέληγαν τα παιδιά που φαίνονταν ότι δεν θα μεγαλώσουν υγιή και ικανά να μπούνε στη στρατιωτική μηχανή της Σπάρτης. Οι Σπαρτιάτες ήταν γνωστοί για τις ικανότητες του στο πεδίο της μάχης και τη σκληρή διαπαιδαγώγηση τους. Έφευγαν από μικρή ηλικία από την στοργή και την ασφάλεια της οικογένειας και εξασκούνταν στις πολεμικές τέχνες.

Όταν ενηλικιώνονταν έμπαιναν στο στρατό της Σπάρτης που είτε αμύνονταν για να μείνει ελεύθερη η πόλη, είτε έκαναν εκστρατείες για να προφυλάξουν τα συμφέροντά τους.

Όμως στον οι ιστορικοί του σήμερα πιστεύουν πως στον Καιάδα κατέληγαν όσοι είχαν καταδικαστεί σε εσχάτη προδοσία, αιχμάλωτοι πολέμου, όλοι ενήλικες. Δεν βρέθηκαν ποτέ οστά παιδιών.

Ο θάνατος στον Καιάδα θεωρούνταν ατιμωτικός γιατί τα πτώματα έμεναν χωρίς ταφή και η ψυχή τους δεν έβρισκε ποτέ την γαλήνη.

Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές στον Καιάδα ρίχτηκαν από τους Σπαρτιάτες ο ήρωας του Β’ Μεσσηνιακού πολέμου Αριστομένης μαζί με 50 αιχμαλώτους Μεσσηνίους. Όπως επίσης και το σώμα του βασιλιά τους Παυσανία που είχε καταδικαστεί σε θάνατο για προδοσία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η πρώτη επίσημη έρευνα έγινε το 1983 και βρέθηκαν οστά στη σπηλιά, αλλά και στις σχισμές του Καιάδα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.