Ας μας λυπηθεί ο Θεάνθρωπος...

Κούβα: Άλυτο μυστήριο οι συμμετρικές δομές που ανακαλύφθηκαν στον πυθμένα της θάλασσας – Τι εικάζουν οι επιστήμονες

Η ανακάλυψη που έγινε πριν από περίπου 25 χρόνια εξακολουθεί να απασχολεί έντονα την επιστημονική κοινότητα

Κούβα: Άλυτο μυστήριο οι συμμετρικές δομές που ανακαλύφθηκαν στον πυθμένα της θάλασσας – Τι εικάζουν οι επιστήμονες

Μια ανακάλυψη που έγινε πριν από περίπου 25 χρόνια στην Κούβα εξακολουθεί να απασχολεί έντονα την επιστημονική κοινότητα.

Το 2001, κατά τη διάρκεια υποθαλάσσιας έρευνας κοντά στην Κούβα, εντοπίστηκαν σε βάθος περίπου 600 μέτρων περίεργοι σχηματισμοί με έντονη γεωμετρική δομή.

Από τότε, η προέλευση αυτών των μορφών παραμένει αδιευκρίνιστη. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να πρόκειται για ίχνη κάποιου άγνωστου, χαμένου πολιτισμού, ενώ άλλοι θεωρούν πως είναι αποτέλεσμα φυσικών γεωλογικών διεργασιών που δημιουργούν εντυπωσιακά συμμετρικά μοτίβα.

stigmiotypo-o8onhs-2026-04-11-152038.jpg

Η ανακάλυψη έγινε τυχαία από καναδική εταιρεία που αναζητούσε ναυάγια της ισπανικής αποικιακής περιόδου. Αντί όμως για συντρίμμια πλοίων, τα σόναρ κατέγραψαν δομές που έδειχναν οργανωμένες και επαναλαμβανόμενες, κάτι ασυνήθιστο για τον βυθό της θάλασσας.

Σε μεταγενέστερη αποστολή, χρησιμοποιήθηκε υποβρύχιο ρομπότ, το οποίο κατέγραψε εικόνες από μεγάλους πέτρινους σχηματισμούς. Κάποιοι έμοιαζαν με ορθογώνιες πλάκες, άλλοι είχαν κυκλικό σχήμα, ενώ υπήρχαν και μορφές που θύμιζαν μικρές πυραμίδες. Τα ευρήματα αυτά ενίσχυσαν τις υποψίες ότι ίσως δεν πρόκειται για ένα απλό φυσικό φαινόμενο, χωρίς όμως να υπάρχουν αποδείξεις ανθρώπινης παρέμβασης.

Η θεωρία ότι πρόκειται για τα κατάλοιπα μιας αρχαίας πόλης κέρδισε γρήγορα δημοσιότητα. Ωστόσο, οι ίδιοι οι ερευνητές ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο. Μάλιστα, κάποιες εκτιμήσεις που τοποθετούν την ηλικία των σχηματισμών στις 6.000 χρόνια θα ανέτρεπαν τα σημερινά δεδομένα για την ιστορία των πρώτων πολιτισμών, αν αποδεικνύονταν αληθείς.

Παρά τη γοητεία αυτών των σεναρίων, πολλοί επιστήμονες εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις. Επισημαίνουν ότι τόσο το επίπεδο ανάπτυξης όσο και η χρονολόγηση δεν συμβαδίζουν με όσα γνωρίζουμε για εκείνη την εποχή. Επιπλέον, γεωλογικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι για να βρεθούν τέτοιες δομές σε τόσο μεγάλο βάθος, θα απαιτούνταν δεκάδες χιλιάδες χρόνια, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τις πιο «πρόσφατες» χρονολογήσεις.

Το μυστήριο παραμένει άλυτο, κυρίως λόγω της δυσκολίας πρόσβασης στην περιοχή και του υψηλού κόστους νέων αποστολών. Άλλωστε, μεγάλο μέρος του ωκεάνιου πυθμένα παραμένει ανεξερεύνητο, γεγονός που αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες, καθώς φυσικοί σχηματισμοί μπορούν εύκολα να μοιάζουν με ανθρώπινες κατασκευές.

Δείτε μας ζωντανά στο YouTube, Twitch, X, Telegram

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.