ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: «Ο κανιβαλισμός ήταν σύνηθες τελετουργικό ταφής πριν από 15.000 χρόνια στην Ευρώπη»

Η έρευνα επικεντρώθηκε στον Μαγδαλένιο πολιτισμό της ανώτερης παλαιολιθικής περιόδου

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: «Ο κανιβαλισμός ήταν σύνηθες τελετουργικό ταφής πριν από 15.000 χρόνια στην Ευρώπη»

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Quaternary Science Reviews αποκάλυψε ότι ο  κανιβαλισμός ήταν ένα σύνηθες τελετουργικό ταφής στην Ευρώπη πριν από 15.000 χρόνια καθώς οι άνθρωποι έτρωγαν τους νεκρούς τους όχι για να επιβιώσουν, αλλά στο πλαίσιο της κουλτούρας τους.

Η μελέτη επικεντρώθηκε στον Μαγδαλένιο πολιτισμό της ανώτερης παλαιολιθικής περιόδου, που τοποθετείται χρονολογικά πριν από 11.000 με 17.000 χρόνια.

Ειδικοί του Μουσείου Εθνικής Ιστορίας του Λονδίνου εξέτασαν τη βιβλιογραφία και εντόπισαν 59 τοποθεσίες του Μαγδαλένιου πολιτισμού με ανθρώπινα λείψανα -οι περισσότερες εκ των οποίων στη Γαλλία, ενώ βρέθηκαν και στη Γερμανία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στη Βρετανία, στο Βέλγιο, στην Πολωνία, στην Τσεχική Δημοκρατία και στη Ρωσία- και βάσει των ευρημάτων ερμήνευσαν το ταφικό τελετουργικό σε 25 εξ αυτών.

Ο νεκροκανιβαλισμός στον Μαγδαλένιο πολιτισμό

Σε 15 από τις τοποθεσίες βρέθηκαν ενδείξεις ανθρώπινων λειψάνων με ίχνη μάσησης, οστών κρανίων με σημάδια κοπής και οστών σπασμένων σκοπίμως, για την εξαγωγή του μυελού, κάτι που υποδηλώνει κανιβαλισμό.

Υπήρχαν επίσης ενδείξεις ότι σε κάποιες περιπτώσεις ανθρώπινα λείψανα αναμείχθηκαν με εκείνα ζώων.

Ο τελετουργικός αυτός χειρισμός των ανθρώπινων λειψάνων και η συχνή εμφάνισή του σε τοποθεσίες στη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη υποδεικνύει κατά τους ερευνητές ότι ο κανιβαλισμός ήταν ταφική πρακτική -κι όχι ανάγκη συμπλήρωσης της διατροφής- ευρέως διαδεδομένη στον Μαγδαλένιο πολιτισμό.

«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η συχνότητα των περιπτώσεων κανιβαλισμού σε τοποθεσίες των Μαγδαλένινων υπερβαίνει οιαδήποτε συχνότητα αυτής της συμπεριφοράς σε πρωιμότερες ή μεταγενέστερες ομάδες ανθρώπων και υποδεικνύει ότι ο νεκροκανιβαλισμός ήταν η μέθοδος που χρησιμοποιούσαν οι Μαγδαλένιοι για τους νεκρούς τους», αναφέρει η μελέτη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Αντί να θάβουν τους νεκρούς τους, οι άνθρωποι αυτοί τους έτρωγαν», ανέφερε η Σίλβια Μπέλο, παλαιοανθρωπολόγος, επικεφαλής ερευνήτρια του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου και εκ των συντακτών της μελέτης, προσθέτοντας ότι ο κανιβαλισμός «δεν ασκούνταν απλώς εξ ανάγκης». «Κι αυτό από μόνο του είναι ενδιαφέρον, γιατί είναι η παλαιότερη, εξ όσων γνωρίζουμε, ένδειξη ότι ο κανιβαλισμός ήταν ταφική τελετουργία».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.