Δημοκρατία έχουμε, ότι θέλουμε λέμε, έτσι Αλέξη;

Νέα στοιχεία για τον Κόμη Δράκουλα ενισχύουν την θεωρία πως τα λείψανα του βρίσκονται στο κέντρο της Νάπολης

Η μυστηριώδης επιγραφή σύμφωνα με τα στοιχεία αποτελεί επικήδειο εγκώμιο για τον Βλαντ Γ' της Βλαχίας

Νέα στοιχεία για τον Κόμη Δράκουλα ενισχύουν την θεωρία πως τα λείψανα του βρίσκονται στο κέντρο της Νάπολης

Μια νέα ανακάλυψη φαίνεται να φέρνει πιο κοντά τη λύση στο «μυστήριο» γύρω από την ταφή του Πρίγκιπα Βλαντ Τσέπες της Βλαχίας, γνωστού διεθνώς ως Κόμη Δράκουλα, στο ιστορικό κέντρο της Νάπολης.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της ιταλικής εφημερίδας Il Mattino, η αποκρυπτογράφηση μιας επιγραφής στην υποτιθέμενη ταφική του πλάκα ενισχύει την εκδοχή ότι τα λείψανά του βρίσκονται στο μοναστηριακό συγκρότημα Σάντα Μαρία λα Νόβα.

Ο ίδιος ο διευθυντής του μνημειακού συγκροτήματος, καθηγητής Τζουζέπε Ρεάλε, αποκάλυψε ότι από τη Ρουμανία, απ’ όπου ενημερώθηκε για τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας, προκύπτει πως η μυστηριώδης επιγραφή αποτελεί επικήδειο εγκώμιο για τον Βλαντ Γ’ της Βλαχίας.

Ο θρύλος του Δράκουλα έγινε παγκοσμίως γνωστός μέσα από το κλασικό μυθιστόρημα του Ιρλανδού συγγραφέα Μπραμ Στόκερ το 1897, το οποίο, μάλιστα, μεταφέρθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1992 με πρωταγωνιστές του Γκάρι Όλντμαν, Γουϊνόνα Ράιντερ, Άντονι Χόπκινς και Κιάνου Ριβς.

Η υπόθεση ότι ο Δράκουλας είναι θαμμένος στη Νάπολη είχε πρωτοδιατυπωθεί το 2014 από Ιταλούς ερευνητές, με τη στήριξη πανεπιστημιακών από το Ταλίν της Εσθονίας. Οι ειδικοί βασίστηκαν σε συγκεκριμένα διακοσμητικά στοιχεία του τάφου, όπως η παράσταση ενός δράκου και συμβόλων αιγυπτιακής προέλευσης. Σύμφωνα με την ίδια θεωρία, ο Βλαντ δεν σκοτώθηκε σε μάχη, αλλά συνελήφθη αιχμάλωτος από τους Οθωμανούς και κατόπιν ελευθερώθηκε από την κόρη του, Μαρία Μπάλσα, η οποία είχε ήδη υιοθετηθεί από ευγενή οικογένεια της Νάπολης για να γλιτώσει από τις διώξεις.

Η Μαρία Μπάλσα φέρεται να μετέφερε τον Βλαντ στην Ιταλία και, μετά τον θάνατό του, να τον έθαψε στον τάφο του πεθερού της, Ματέο Φερίλο, μέσα στο παρεκκλήσι Turbolo της Σάντα Μαρία λα Νόβα. Εκεί εντοπίστηκε και η επιγραφή, που εκτιμάται πως χρονολογείται γύρω στον 16ο αιώνα και τώρα φαίνεται να έχει αποκρυπτογραφηθεί.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.