Εικόνες και νόμοι που τώρα μοιάζουν εξωπραγματικοί. Όμως όσοι τους έζησαν έχουν να διηγηθούν και μια ιστορία και δύσκολα μπορούν να ξεχάσουν όσα είδαν με τα ίδια τους τα μάτια.
Ο νόμος 4000 είναι ο πιο χαρακτηριστικός νόμος στην ελληνική ιστορία, που δεν είχε κανένα λόγο ύπαρξης και κυρίως κανένα αποτέλεσμα.
1958, και η τότε κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή τίθεται αντιμέτωπη με φαινόμενα τεντυ-μποϋσμού. Δηλαδή οι τότε νέοι, αμφισβητούσαν τον κόσμο που είχαν φτιάξει οι μεγαλύτεροί τους και αντιδρούσαν με τον τρόπο τους.
Πράγματι το φαινόμενο του γιαουρτώματος, είχε πάρει διαστάσεις και πολύ “καθώς πρέπει κύριοι και κυρίες” της εποχής είχαν πέσει θύματα νέων που τους πετούσαν γιαούρτια για να δηλώσουν την αντίθεσή τους μαζί τους.
Η κυβέρνηση έκρινε σκόπιμο να θεσπιστεί ένας νόμος, μετά από πίεση που δέχθηκε από άτομα της καλής κοινωνίας, που θα αποτρέπει τέτοιου είδους ενέργειες.
Ο νόμος που ψηφίστηκε επέτρεπε την διαπόμπευση των ταραξιών, το ξύρισμα του κεφαλιού τους και τη περιφορά τους μέσα στον κόσμο, με εξευτελιστικές ταμπέλες κρεμασμένες στο λαιμό τους.
Μάλιστα καλούσαν και τον τύπο της εποχής για να τραβήξουν φωτογραφίες που δημοσιεύαν την επόμενη ημέρα στις εφημερίδες.
Η αστυνομία βρήκε χώρο για να προχωρήσει σε αυθαιρεσίες και κατάχρηση εξουσίας και οι νέοι με ξυρισμένα κεφάλια είχαν φτάσει να είναι περισσότεροι από αυτούς που διατηρούσαν μαλλιά.
Ο νόμος καταργήθηκε το 1983, είχε μπει βέβαια σε αχρησία από το 1973, αφήνοντας πίσω θλιβερές ημέρες για την δημοκρατία και τη λειτουργία μιας χώρας που προσπαθούσε να μπει στην Ευρώπη…
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.