Όταν οι ιερόδουλες της Αθήνας ξεσηκώθηκαν για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους – Απειλούσαν με απεργία πείνας

Ο νόμος που ψηφίστηκε και τις εξόργισε

Όταν οι ιερόδουλες της Αθήνας ξεσηκώθηκαν για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους – Απειλούσαν με απεργία πείνας

To 1981 ψηφίστηκε ο νόμος 1193 «περί των αφροδισίων νόσων προστασίας και ρυθμίσεων συναφών θεμάτων», που προσδιόριζε τις προϋποθέσεις άσκησης της πορνείας.

Έπειτα από ένα νόμο του 1955 που ήθελε να κλείσει τους οίκους ανοχής, οι ιερόδουλες μεταφέρθηκαν σε διάφορα σημεία της Αθήνας και του Πειραιά, όπου έστησαν και πάλι τα “σπίτια” τους.

Ποιος πολιτικός αρχηγός, κατά τη γνώμη σας, έδωσε τις πιο πειστικές και ειλικρινείς απαντήσεις στο debate;

  • Κ.Μητσοτάκης (ΝΔ) (9%, 1.989 Votes)
  • Α.Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ) (17%, 3.955 Votes)
  • Ν.Ανδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ) (2%, 443 Votes)
  • Δ.Κουτσούμπας (ΚΚΕ) (4%, 1.031 Votes)
  • Κ.Βελόπουλος (Ελληνική Λύση) (22%, 5.078 Votes)
  • Γ.Βαρουφάκης (ΜέΡΑ25) (4%, 905 Votes)
  • Κανένας (38%, 8.872 Votes)
  • Δεν ξέρω/Δεν απαντώ (3%, 806 Votes)

Σύνολο ψήφων: 23.079

Loading ... Loading ...

Ο νέος νόμος του 1981, εξόργισε τις κοπέλες των οίκων, καθώς ένιωσαν για ακόμα μια φορά κατατρεγμένες από τους βουλευτές που ήθελαν να φύγουν οι οίκοι ανοχής εντελώς έξω από τις περιοχές της πόλης.

Η οργή αυτή κατέληξε σε συσπείρωση με σκοπό τη διαπραγμάτευση με τους κυβερνώντες. Συγκεντρώθηκαν στο Θέατρο Ακροπόλ εκατοντάδες κοπέλες που εργάζονταν στα σπίτια και μέσω εκπροσώπων, μεταβίβασαν τα αιτήματά και τις προτάσεις τους στους δημοσιογράφους. Στις φωτογραφίες της συγκέντρωσης, οι περισσότερες κοπέλες φορούν γυαλιά και μαντήλια, ενώ καμία δεν αποκάλυψε το πραγματικό της όνομα, για λόγους κοινωνικής κατακραυγής.

Οι προτάσεις

Ένα από τα θέματα που έθιγαν εκτός από το κλείσιμο των σπιτιών, ήταν και ο ισχυρισμός περί αστυνομικής αυθαιρεσίας, με τους καθημερινούς και επίμονους ελέγχους, ακόμη και όταν η επιχείρηση ήταν καθόλα νόμιμη.

Οι πελάτες πολλές φορές αναγκάζονταν να μεταφερθούν στο τμήμα κι αυτό τους έκανε διστακτικούς με αποτέλεσμα την πτώση της δουλειάς. Επιπλέον, έθεταν μερικά θέματα που δεν είχαν λάβει υπόψη τους οι βουλευτές, σχετικά με την προώθηση ανήλικων κοριτσιών στην πορνεία από νταβατζήδες ή επιχειρηματίες κέντρων της εποχής και τα αφροδισιακά νοσήματα, για τα οποία δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη.

Οι κινητοποιήσεις τους συνεχίστηκαν και αργότερα δημιούργησαν τον Σύλλογο «Αλληλεγγύη». Σε μια συγκέντρωση στα Προπύλαια, έκαναν πρόταση για απεργία πείνας ή για κλείσιμο των πορνείων για κάποια 24ωρα.

Ένα χρόνο αργότερα, τα παλιά σπίτια του Μεταξουργείου και της οδού Φυλής, άνοιξαν και πάλι σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.

Ο νόμος, τελικά, δεν εφαρμόστηκε ποτέ κατά γράμμα με αποτέλεσμα οι παραβάσεις και οι διαφθορές να λαμβάνουν χώρα σε μεγαλύτερη έκταση, ενώ μετά την “έκρηξη” του AIDS η κατάσταση ξέφυγε εντελώς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η επόμενη φορά που έγινε σοβαρή συζήτηση στη Βουλή για να διορθωθούν λάθη, παραλείψεις, αδυναμίες και άλλα προβλήματα, ήταν το 1999.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.