ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Ουαλία: Βρήκαν αρχαίο Μακεδονικό θησαυρό 2.000 ετών (βίντεο-φωτο)

Τα 15 νομίσματα που έχουν κηρυχθεί θησαυρός είναι γνωστά ως στατήρες

Ουαλία: Βρήκαν αρχαίο Μακεδονικό θησαυρό 2.000 ετών (βίντεο-φωτο)

Χρυσά νομίσματα που χρονολογούνται περισσότερα από 2.000 χρόνια έχουν βρεθεί από ανιχνευτές μετάλλων στην Ουαλία, καθιστώντας τα τον πρώτο θησαυρό χρυσών νομισμάτων της Εποχής του Σιδήρου που ανακαλύφθηκε στη χώρα.

Τα 15 νομίσματα, που έχουν κηρυχθεί θησαυρός, είναι γνωστά ως στατήρες. Βρέθηκαν στο ουαλικό νησί Anglesey, στα ανοιχτά της βορειοδυτικής ακτής της ηπειρωτικής χώρας.

Κτυπημένα μεταξύ 60 π.Χ. και 20 π.Χ., τα νομίσματα ανήκαν στη φυλή Κοριελτάβι, η οποία εκείνη την εποχή κατοικούσε στη γεωγραφική περιοχή που είναι τώρα τα East Midlands της Αγγλίας,

Τα πολύτιμα μέταλλα ανακαλύφθηκαν από τρεις ανιχνευτές μετάλλων σε ένα χωράφι μεταξύ Ιουλίου 2021 και Μαρτίου 2022.

Το περίτεχνο σχέδιο των χρυσών νομισμάτων προέρχεται από αυτά του Φιλίππου Β’, ο οποίος κυβέρνησε το αρχαίο βασίλειο της Μακεδονίας από το 359 π.Χ. έως το 336 π.Χ.Στην κεφαλή των νομισμάτων φαίνεται το στεφάνι και τα μαλλιά της μυθολογικής θεότητας Απόλλωνα, ενώ στην ουρά φαίνεται ένα τριγωνικό κεφάλι άλογο που περιβάλλεται από σύμβολα.

Τα νομίσματα πιθανότατα δεν χρησιμοποιήθηκαν για καθημερινές συναλλαγές, εκτός από πιθανές αγορές υψηλής αξίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Αντίθετα, οι στατήρες πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκαν ως δώρα μεταξύ των ελίτ για να εξασφαλίσουν συμμαχίες ή να δείξουν πίστη.

Το ουαλικό μουσείο Oriel Môn αναζητά να αποκτήσει τα νομίσματα και να τα εκθέσει σε δημόσια έκθεση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.