ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Σαν σήμερα: Ο Κρητικός που έκανε αεροπειρατεία για να γλιτώσει από την χούντα

Στις 2 Ιανουαρίου του 1969

Σαν σήμερα: Ο Κρητικός που έκανε αεροπειρατεία για να γλιτώσει από την χούντα

Στις 2 Ιανουαρίου του 1969, ο 30χρονος Γιώργος Φλαμουρίδης ή Παραβολιδάκης, επιβιβάστηκε σε ένα αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ο προορισμός του ήταν το αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Ο Φλαμουρίδης ήταν Κρητικός και εργαζόταν ως λατόμος. 5 λεπτά μετά την απογείωση του αεροπλάνου, ο Κρητικός εισέβαλλε στο πιλοτήριο και ζήτησε από τον πιλότο να αλλάξει πορεία και να κατευθυνθεί στο Κάιρο. Ο πιλότος όπως αναφέρθηκε μετά από αιγυπτιακό πρακτορείο, αρχικά αρνήθηκε να υπακούσει, με τον Κρητικό αεροπειρατή να πυροβολεί για εκφοβισμό πάνω από το κεφάλι του. Η σφαίρα προκάλεσε ζημιά στον θάλαμο.

Ο πιλότος προσπαθούσε να επικοινωνήσει συνεχώς με την Αθήνα και μάλιστα άλλαξε κρυφά την πορεία του αεροπλάνου. Ο Φλαμουρίδης το κατάλαβε όμως και το αεροπλάνο μπήκε σε πορεία για την Αίγυπτο, με δυο καταδιωκτικά της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας να το πλησιάζουν, δίνοντας διαταγή για αλλαγή πορείας στην αρχική. Ο Κρητικός αρνήθηκε και απείλησε πως θα το ανατινάξει, αν δεν πήγαινε προς το Κάιρο.

Το αεροπλάνο έφτασε στην Αίγυπτο και οι αρχές επέτρεψαν την προσγείωση, παίρνοντας ταυτόχρονα αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Ο αεροπειρατής συνελήφθη σχεδόν αμέσως. Ζητούσε έντονα πολιτικό άσυλο, για να μην επιστρέψει στην Ελλάδα της Χούντας.

Η λογοκρισία της Χούντας δεν άφηνε πολλά περιθώρια. Ο ελληνικός τύπος έγραψε τότε πως ο δράστης έκανε την αεροπειρατεία επειδή τελούσε σε διάσταση με τη σύζυγό του. Δημοσιεύτηκε επίσης και το μητρώο του, το οποίο έδειχνε πως είχε καταδικαστεί σε ένα χρόνο φυλακή για απείθεια στις στρατιωτικές αρχές τον Δεκέμβριο του 1967.Το πρόβλημά του ήταν από αρχή η Χούντα απ’ ότι φαίνεται.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.