ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτό το 9,9% του Βελόπουλου ΄διαβάζεται και ανάποδα: 6,6%. Και αν...

Σαν σήμερα: Το αεροπορικό δυστύχημα με τους 66 νεκρούς που εκτελούσε το δρομολόγιο Λονδίνο-Αθήνα-Λευκωσία

24 ώρες μετά το δυστύχημα τα πτώματα περισυνελέγησαν όλα, εκτός τριών αγνοουμένων

Σαν σήμερα: Το αεροπορικό δυστύχημα με τους 66 νεκρούς που εκτελούσε το δρομολόγιο Λονδίνο-Αθήνα-Λευκωσία

Τα ξημερώματα της 12ης Οκτωβρίου, ένα αεροσκάφος τύπου «Comet 4B», κάνει το δρομολόγιο Λονδίνο-Αθήνα-Λευκωσία. Στις 2.15 τα ξημερώματα φτάνει στην Αθήνα και αφού παραλαμβάνει 27 επιβάτες, ξεκινά για την Κύπρο στις 3.31.

Στις 4.17 εισήλθε στην περιοχή ελέγχου πτήσεων της Λευκωσίας. Ο κυβερνήτης άλλαξε συχνότητα και επικοινώνησε με τον πύργο ελέγχου αλλά η επικοινωνία δεν ολοκληρώθηκε. Σήμανε αμέσως συναγερμός.

Στις 8.40 το πρωί ένα αεροσκάφος της ΡΑΦ, ανακάλυψε το αεροπλάνο στη θάλασσα νοτιοανατολικά του Καστελόριζου. Οι 59 επιβάτες και το 7μελές πλήρωμα ήταν νεκροί. Μεταξύ αυτών και 41 Έλληνες και Κύπριοι.

24 ώρες μετά το δυστύχημα τα πτώματα περισυνελέγησαν όλα, εκτός τριών αγνοουμένων. Οδηγήθηκαν στη Ρόδο, ενώ στην επιχείρηση μετείχαν και τουρκικά σκάφη που παρέλαβαν 19 πτώματα και τα μετέφεραν στην Τουρκία.

Το αίτιο της συντριβής του αεροπλάνου, αν και δεν έχει ποτέ επιβεβαιωθεί, ήταν η έκρηξη βόμβας που βρισκόταν κάτω από θέση επιβάτη. Αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως η βόμβα είχε στόχο τον Κύπριο στρατιωτικό αρχηγό της ΕΟΚΑ, Γεώργιο Γρίβα, που είχε προγραμματίσει να ταξιδέψει με τη συγκεκριμένη πτήση αλλά τελικά ανέβαλλε το ταξίδι. Το ίδιο φέρεται να είχε κάνει και ο τότε πρόεδρος της Βουλής και μετέπειτα πρόεδρος της χώρας, Γλαύκος Κληρίδης.

Δυο χρόνια αργότερα δυο Βρετανοί γιατροί έγραψαν στο πόρισμά τους πως «υπάρχει ιατρική μαρτυρία που επιβεβαιώνει τη μηχανολογική μαρτυρία ότι η βασική αιτία του δυστυχήματος ήταν η έκρηξη πλαστικής βόμβας στην καμπίνα των επιβατών». Η Κυπριακή κυβέρνηση απέρριψε τη βομβιστική ενέργεια. Έτσι, η έκρηξη της βόμβας ως αίτιο του δυστυχήματος δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το σίγουρο είναι πως πρόκειται για μια αεροπορική τραγωδία, που στοίχισε τη ζωή σε 66 ανθρώπους και βύθισε την Ελλάδα και την Κύπρο στο πένθος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.