ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Σφαγή του Μαλμεντί: Η τιμωρία του ενόχου 32 χρόνια μετά (φώτο-βίντεο)

Έγινε σαν σήμερα, 17 Δεκεμβρίου του 1944

Σφαγή του Μαλμεντί: Η τιμωρία του ενόχου 32 χρόνια μετά (φώτο-βίντεο)

Η Σφαγή του Μαλμεντί, όπως έμεινε στην Ιστορία, συνέβη σαν σήμερα, 17 Δεκεμβρίου του 1944, όπου Γερμανοί των Waffen-SS εκτέλεσαν Αμερικανούς αιχμαλώτους πολέμου.

Ήταν 14 Ιουλίου του 1976. Οι Γάλλοι γιόρταζαν την Ημέρα της Βαστίλης.

Στο χωριό Τραβέ της Βουργουνδίας, στην ανατολική Γαλλία πυροσβέστες και κάτοικοι δεν είχαν το νου τους στην εθνική γιορτή· πάσχιζαν να σβήσουν τη φωτιά που είχε τυλίξει ένα σπίτι του χωριού, όπου κατοικούσε ο Ράινερ Μπούσμαν, ένας 60άρης Γερμανός που λίγο τον έβλεπαν να κυκλοφορεί, αλλά πολλά άκουγαν γι’ αυτόν.

Ήτανε, λέει συγγραφέας ή κάτι τέτοιο, που μετέφραζε κείμενα από τα γαλλικά στα γερμανικά· ήσυχος άνθρωπος και καλοσυνάτος.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες πυροσβεστών και κατοίκων, η φωτιά έσβησε όταν δεν είχε πια τίποτε άλλο να καταβροχθίσει.

Και τότε, μέσα στα αποκαΐδια ξεπρόβαλε η σορός ενός άνδρα, σχεδόν καμένου, που κρατούσε σφιχτά στο ένα χέρι πιστόλι και στο άλλο μια καραμπίνα.

Ο κύριος Μπούσμαν ήταν νεκρός! Κι όταν πια πέρασε λίγος καιρός, οι άνθρωποι στο γαλλικό χωριό έμαθαν ότι εκείνος ο κύριος δεν λεγόταν Μπούσμαν, αλλά Γιόαχιμ Πάιπερ και δεν ήταν σε όλη τη ζωή του μεταφραστής κειμένων ή κάτι τέτοιο.

Ο Γιόαχιμ Πάιπερ ήταν συνταγματάρχης των SS, που μια μέρα σαν σήμερα, 17 Δεκεμβρίου του 1944, οι στρατιώτες του εκτέλεσαν εν ψυχρώ αμερικανούς αιχμαλώτους πολέμου!

Τον Πάιπερ είχε ανακαλύψει η ομάδα αντιναζιστών «The Avengers» και είχε βάλλει φωτιά στο σπίτι του.

Η Σφαγή του Μαλμεντί (Malmedy) διαπράχθηκε από στρατιώτες των Waffen-SS κοντά στην πόλη Malmedy , στο Βέλγιο, κατά τη διάρκεια της Μάχης των Αρδεννών (16 Δεκεμβρίου 1944 – 25 Ιανουαρίου 1945).

Οι στρατιώτες της διαβόητης ομάδας Kampfgruppe Peiper, υπό τις διαταγές του αντισυνταγματάρχη Γιόακιμ Πάιπερ, σκότωσαν 84 αιχμαλώτους πολέμου του αμερικανικού στρατού που είχαν παραδοθεί έπειτα από σύντομη μάχη.

Και το θανατικό δεν περιορίστηκε σε στρατιώτες που είχαν παραδοθεί: οι μαινόμενοι Ναζί του Πάιπερ επιδόθηκαν σε σφαγές αμάχων και αιχμαλώτων σε βελγικά χωριά και πόλεις.

Έγκλημα και τιμωρία, έπειτα από χρόνια

Ο συνταγματάρχης Πάιπερ – είδωλο για τους ναζιστές ανά τον κόσμο, είχε πολεμήσει σχεδόν όπου πάτησε η ναζιστική μπότα σε Ανατολικό και Δυτικό μέτωπο· όμως δεν ήταν μοναχά η Σφαγή του Μαλμεντί που τον κυνηγούσε σαν μανιασμένη Ερινύα.

Ο Πάιπερ ήταν εκείνος που είχε δώσει τη διαταγή να καεί το χωριό Μπόβες στη Βόρεια Ιταλία όπου έχασαν τη ζωή τους 23 πολίτες και εκατοντάδες σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες.

Ο Πάιπερ δεν πλήρωσε ποτέ επίσημα το ακριβές αντίτιμο των εγκλημάτων του: είχε καταδικαστεί σε θάνατο με απαγχονισμό ως εγκληματίας πολέμου, η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη και το 1956- σχεδόν 10 χρόνια μετά- ο Πάιπερ αποφυλακίστηκε!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μετά 32 χρόνια, ο Πάιπερ πλήρωσε τα επίχειρα των πράξεών του: κάηκε ζωντανός με ένα πιστόλι- άχρηστο για τον φανατικό Ναζί πια- στο καρβουνιασμένο χέρι του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.