ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Σπήλαιο Μελιδονίου: Πώς η Κρήτη αντιστάθηκε στην Τουρκοκρατία (φώτο)

Το σπήλαιο που συμβολίζει τον αγώνα για ελευθερία στο νησί

Σπήλαιο Μελιδονίου: Πώς η Κρήτη αντιστάθηκε στην Τουρκοκρατία (φώτο)

Το σπήλαιο Μελιδονίου στην Κρήτη είναι ένα από τα πιο ιστορικά σπήλαια της Ελλάδας που συμβολίζει τον αγώνα για ελευθερία.

Εκεί βρήκαν τραγικό θάνατο τον Γενάρη του 1824, 370 γυναικόπαιδα και άντρες, σε μια πράξη αντίστασης και υπέρτατης αυτοθυσίας, αρνούμενοι να παραδοθούν στους Τούρκους.

Το ιστορικό σπήλαιο – πολλοί το αποκαλούν και το «Κούγκι της Κρήτης» – βρίσκεται περίπου 18 χιλιόμετρα έξω από το χωριό Μελιδόνι στο Ρέθυμνο. Το Μελιδόνι ή αλλίως Γεροντόσπηλιος, με θέα τον Ψηλορείτη, αποτελείται εσωτερικά από δύο κύριες αίθουσες που αναπτύσσονται σε δύο επίπεδα με έντονη κλίση και πλούσιο λιθωματικό διάκοσμο. Μάλιστα, υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα λατρευτικά σπήλαια.

Τον Οκτώβριο του 1823, 340 γυναικόπαιδα και 30 άντρες κατέφυγαν στο εσωτερικό του, αρνούμενα να παραδοθούν στον εχθρό. Όταν ο Χουσείν Μπέης πληροφορήθηκε για τη κρυψώνα, κύκλωσε το σπήλαιο με το στρατό του και τους ζήτησε να παραδοθούν.

Εκείνοι αρνήθηκαν και μετά από πολιορκία μηνών, οι Τούρκοι έριξαν εύφλεκτες ύλες από το άνοιγμα της κορυφής του σπηλαίου και έβαλαν φωτιά. Οι γενναίοι Κρήτες πέθαναν από ασφυξία. Τα οστά των μαρτύρων φυλάσσονται σε οστεοφυλάκιο στην πρώτη αίθουσα του σπηλαίου, στην οποία έχει δοθεί το όνομα «Αίθουσα των Ηρώων», κρατώντας άσβεστη τη μνήμη της τραγωδίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.