ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Σπουδαίο εύρημα στην Ιταλία: Βρέθηκε πέτρινος χάρτης που δείχνει τον ουρανό πριν από 2.500 χρόνια και απεικονίζει μία μαύρη τρύπα!

Είναι ένας από τους παλαιότερους χάρτες του ουρανού

Σπουδαίο εύρημα στην Ιταλία: Βρέθηκε πέτρινος χάρτης που δείχνει τον ουρανό πριν από 2.500 χρόνια και απεικονίζει μία μαύρη τρύπα!

Το Εθνικό Ινστιτούτο Αστροφυσικής της Ιταλίας (INAF), ανακοίνωσε πως πρόσφατα ανακαλύφθηκαν δύο μεγάλες κυκλικές πέτρες διαμέτρου 50 εκατοστών στην είσοδο του λόφου Castelliere di Rupinpiccolo που βρίσκεται στην επαρχία της Τεργέστης στις οποίες απεικονίζεται ο ουρανός προ 2.500 ετών όπως και μία μαύρη τρύπα!

Σύμφωνα με τον επιστήμονα του INAF, Paolo Molaro και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ca’ Foscari της Βενετίας και το Διεθνές Κέντρο Θεωρητικής Φυσικής (ICTP), η μία από τις πέτρες αναπαριστά τον ήλιο και η άλλη είναι ένας σκαλισμένος χάρτης του ουρανού, που χρονολογείται στον 4ο αιώνα π.Χ.

Η μελέτη των λίθων δημοσιεύτηκε στο γερμανικό περιοδικό αστρονομίας, Astronomische Nachrichten. Οι συγγραφείς της μελέτης υποστήριξαν ότι ο χάρτης απεικονίζει τον ουρανό πάνω από το Rupinpiccolo πριν από περίπου 2.500 χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι είναι ένας από τους παλαιότερους χάρτες του ουρανού που έχουν βρεθεί στην Ιταλία.

Η ομάδα έχει εντοπίσει 29 εγχαράξεις στην πέτρα, που αντιστοιχούν ακριβώς στους αστερισμούς του Σκορπιού, του Ωρίωνα, των Πλειάδων και της Κασσιόπης.

Με βάση τη γωνία των σημαδιών κοπής στην πέτρα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα σκαλίσματα πιθανότατα έγιναν από το ίδιο άτομο χρησιμοποιώντας ένα σφυρί και μια υποτυπώδη μεταλλική σμίλη με άκρη 6-7 χιλιοστών.

Οι συγγραφείς της μελέτης υποστήριξαν ότι ο χάρτης απεικονίζει τον ουρανό πάνω από το Rupinpiccolo πριν από περίπου 2.500 χρόνια. Οι συγγραφείς της μελέτης υποστήριξαν ότι ο χάρτης απεικονίζει τον ουρανό πάνω από το Rupinpiccolo πριν από περίπου 2.500 χρόνια.

Το μυστήριο με αρχαία μαύρη τρύπα

Ένα συγκεκριμένο αστέρι χαραγμένο στην πέτρα, που προσδιορίζεται ως Theta Scorpii (σ.σ. το δυαδικό αστέρι στον νότιο ζωδιακό αστερισμό του Σκορπιού) έχει γίνει δυσδιάκριτο στην πέτρα του Castelliere di Rupinpiccolo λόγω της χαμηλής θέσης του στον ορίζοντα.

Ωστόσο, χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα Stellarium για την προσομοίωση του νυχτερινού ουρανού, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι κάποιος μπορούσε να παρατηρήσει το αστέρι από τον αρχαίο λόφο γύρω στο 400 π.Χ.

Η 29η εγχάραξη παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς δεν έχει καμία συσχέτιση με ουράνια μοντέλα.

Αντίθετα, οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν ότι θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι μια αναπαράσταση ενός σουπερνόβα, ενός παροδικού φαινομένου που εμφανίστηκε ξαφνικά στον νυχτερινό ουρανό στην αρχαιότητα για μέρες ή μήνες και στη συνέχεια εξαφανίστηκε.

Εάν πράγματι ισχύει αυτό, οι ερευνητές προτείνουν ότι η ανίχνευση του εστιακού σημείου στον νυχτερινό ουρανό και η συσχέτιση με την 29η εγχάραξη θα μπορούσε ενδεχομένως να αποκαλύψει μια μαύρη τρύπα που άφησε πίσω της η έκρηξη σουπερνόβα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.