ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Στο «σφυρί» το αυθεντικό αντίγραφο της λίστας του Σίντλερ

Το σπάνιο ιστορικό κειμήλιο πωλείται μέσω εταιρείας συλλεκτικών αντικειμένων

Στο «σφυρί» το αυθεντικό αντίγραφο της λίστας του Σίντλερ

Μία από τις μόλις τέσσερις σωζόμενες εκδόσεις της Λίστας του Σίντλερ πωλείται για 1,8 εκατομμύρια δολάρια, σχεδόν 80 χρόνια αφότου αυτή συντάχθηκε σώζοντας τις ζωές 1.098 Εβραίων

Το σπάνιο ιστορικό κειμήλιο πωλείται μέσω της εταιρείας συλλεκτικών αντικειμένων Moments in Time, με πωλητή έναν συλλέκτη που έλαβε τη λίστα από την οικογένεια του Γιτζάκ Στερν, λογιστή και άμεσου συνεργάτη του Σίντλερ.

Στα προηγούμενα χρόνια, η λίστα του Σίντλερ έχει βγει ξανά προς πώληση, με την τιμή να ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια δολάρια.

Η ιστορία της λίστας που έγινε ταινία

Η ιστορία του Σίντλερ έγινε ταινία το 1993 με πρωταγωνιστή τον Λίαμ Νίσον όπου κέρδισε επτά Όσκαρ και απέσπασε διθυραμβικά σχόλια από τους κριτικούς και τους θεατές.

Το σενάριο βασίζεται στην πραγματική ιστορία του Όσκαρ Σίντλερ, ενός Γερμανού, γεννημένου στη Μοράβια, τυχοδιώκτη, γλεντζέ επιχειρηματία, γόνου βιομηχάνου, ο οποίος θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τον εξωστρεφή επικοινωνιακό χαρακτήρα του, τις γνωριμίες του με ναζιστές αξιωματούχους και την επιτυχία του στις δωροδοκίες προκειμένου να βγάλει χρήματα φτιάχνοντας ένα εργοστάσιο πολεμικών εφοδίων για τη γερμανική πολεμική μηχανή.

Για να βρει τα κεφάλαια που απαιτούνταν, θα έρθει σε συνεννόηση με Εβραίους μαυραγορίτες, οι οποίοι θα του δώσουν τα χρήματα, ενώ αυτός ως αντάλλαγμα θα προσλάβει μόνο Εβραίους εργάτες, οι οποίοι θα απέφευγαν τα στρατόπεδα εργασίας και θα είχαν κάποια μικρά προνόμια.

Όταν φτάνει στην Κρακοβία, όπου είχε στήσει το εργοστάσιό του ο Σίντλερ, ο ψυχοπαθής υπολοχαγός των Ες Ες Άμον αρχίζει τις μαζικές εκκαθαρίσεις.

Ο Σίντλερ θα συνειδητοποιήσει την εγκληματική υπόσταση των ναζί και τα φρικώδη αποτελέσματα της αποτρόπαιας ιδεολογίας τους, αποφασίζοντας να κάνει το παν για να σώσει τους Εβραίους που είχε στη δούλεψή του.

Πώς ανακαλύφθηκε η πρωτότυπη λίστα του Σίντλερ

Η πρωτότυπη λίστα, η οποία συντάχθηκε στην Κρακοβία το 1944 από τον Εβραίο λογιστή του Όσκαρ Σίντλερ, Γιτζχάκ είχε χαθεί για πολλά χρόνια. Ανακαλύφθηκε από καθαριστές που εργαζόντουσαν σε ένα σπίτι όπου είχε διαμείνει στο παρελθόν ο Γερμανός επιχειρηματίας. Με τον θάνατο των καθαριστών βρέθηκε και η πρωτότυπη Λίστα του Σίντλερ, η αυθεντικότητα της οποίας είναι αδιαμφισβήτητη, στις 15 Οκτωβρίου του 1999, αφού οι καθαριστές κρατούσαν ως τότε τα έγγραφα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μέσα στο χαρτοφύλακα υπήρχαν φωτογραφίες, στις οποίες ο Όσκαρ Σίντλερ απεικονίζεται με Εβραίους. Οι φωτογραφίες αναγνωρίστηκαν ως αυθεντικές από άτομα που επέζησαν του Ολοκαυτώματος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.