ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Το ελληνικό χωριό που «αναστήθηκε» χάρη σε μια διαθήκη

Ο σπουδαίος ευεργέτης που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του

Το ελληνικό χωριό που «αναστήθηκε» χάρη σε μια διαθήκη

Ένας από τους σπουδαίους ευεργέτες της χώρας μας, αν και πέρασε στα ψιλά γράμματα της ειδησειγραφίας, ήταν ο Ευστάθιος Ξεζωνάτος, που στην Αμερική έκανε το όνομα του Steven Zonas.

Ο Ε.Ξενωζάτος γεννήθηκε στους Μεξιάτες Λαμίας και όπως χιλιάδες Έλληνες στα χρόνια μετά τον πόλεμο, όπου η πείνα στερούσε τα όνειρα τους, αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ, για ένα καλύτερο αύριο.

Συγκεκριμένα βρέθηκε στο Σινσινάτι του Οχάιο.

Με σκληρή δουλειά κατάφερε να δημιουργήσει μια διόλου ευκαταφρόνητη περιουσία.

Κανείς όμως δεν μπορούσε να φανταστεί το μέγεθος του πλούτου, καθώς ήταν λιτοδίαιτος, μάλιστα κυκλοφορούσε με το ίδιο φθαρμένο μπουφάν για χρόνια.

Το 1980 επισκέφθηκε για μια και τελευταία φορά το χωριό του. Ένα όνειρο ζωής που πραγματοποίησε και αυτό που θα ακολουθούσε δεν το φανταζόταν κανείς.

Στη διαθήκη του άφηνε τα ετήσια κέρδη από επενδύσεις που έκανε στους κατοίκους του χωριού που γεννήθηκε.

Τα χρήματα του διαχειρίζεται το ίδρυμα Steve Zonas, και κάθε χρόνο το χωριό λαμβάνει σημαντικά ποσά που έδωσαν στους Μεξιάτες την ευκαιρία να ακμάσει, όταν όλη επαρχία έσβηνε.

Σχολεία, πλατείες, παιδικοί σταθμοί, σπουδές και μηνιαία βοηθήματα σε φτωχές οικογένειες όλα χάρη στη διαθήκη αυτού του σπουδαίου ανθρώπου, που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Στην Ελλάδα από το 1990 μέχρι τώρα έχουν έρθει περισσότερο από 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Έχουν γίνει σχολείο, νηπιαγωγείο, εκκλησίες έχει δοθεί τεράστια βοήθεια στην εκπαίδευση των παιδιών. Όταν τα χρηματιστήρια στην Αμερική πάνε καλά οι αποδόσεις φτάνουν μέχρι και 180 χιλιάδες δολάρια το χρόνο. Υπάρχουν όμως και εποχές που οι αποδόσεις πέφτουν στις 15 και 20.000 δολάρια. Για το 2021 οι αποδόσεις ήταν στα 100.000 ευρώ και το 2022 φτάνουν τα 115.000 ευρώ» εξηγεί ο Κώστας Χριστόπουλος, πρόεδρος του ιδρύματος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.