ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Μόνο στα… χαρτιά τα Covid Free μαγαζιά – Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν κανονικά τον ιό

Μόνο στα… χαρτιά τα Covid Free μαγαζιά – Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν κανονικά τον ιό

Οι Covid Free χώροι έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους, με τους πελάτες να πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε πιστοποιητικό νόσησης.

«Χώρος COVID FREE: Οι εισερχόμενοι στον χώρο πρέπει είτε να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε πιστοποιητικό νόσησης».

Αυτό αναγράφεται στο ειδικό αυτοκόλλητο που πολλά καταστήματα εστίασης στη Θεσσαλονίκη έχουν ήδη τοποθετήσει σε περίοπτη θέση στην είσοδό τους.

Παράλληλα, οι υπεύθυνοι και οι εργαζόμενοι των καταστημάτων εστίασης έχουν ήδη κατεβάσει στο κινητό τους την ειδική εφαρμογή μέσω της οποίας θα μπορούν να ΣΚΑΝΑΡΟΥΝ τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή τα πιστοποιητικά νόσησης όσων πελατών επιθυμούν να καθίσουν στους εσωτερικούς χώρους.

Ο Λεωνίδας Δεβετζής είναι υπεύθυνος καφέ-μπαρ και εστιατορίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Έχει ήδη τοποθετήσει την ειδική σήμανση στην είσοδο του καταστήματος και όπως εξηγεί στο Sputnik η διαδικασία ελέγχου του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης είναι γρήγορη.

«Το κατάστημα μας είναι έτοιμο να υποδεχτεί πελάτες και στον εσωτερικό χώρο του με το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης» δήλωσε και πρόσθεσε ότι παράλληλα λειτουργεί και ο εξωτερικός χώρος του καταστήματος στον οποίο οι πελάτες δεν υπόκεινται σε έλεγχο.

Ο Κωνσταντίνος Ανθουλάκης είναι ιδιοκτήτης καφετέριας- μπαρ στην ανατολική Θεσσαλονίκη και όπως λέει, τη σήμανση «Χώρος COVID FREE» θα την τοποθετήσει για τον εσωτερικό χώρο και τη σήμανση «Μεικτός Χώρος» για τον στεγαζόμενο εξωτερικό χώρο του καταστήματος.

Όπως ανέφερε ο ίδιος «το προσωπικό του μαγαζιού είναι μερικώς εμβολιασμένο με την πρώτη δόση -λόγω νεαρής ηλικίας άργησε να ανοίξει η πλατφόρμα- όμως θα κάνουν και τη δεύτερη δόση για να πάρουμε και την ένδειξη το “Πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό”».

Πρόβλημα η χρήση της εφαρμογής για τα παραδοσιακά καφενεία

Η πλειονότητα των επιχειρηματιών της εστίασης στη Θεσσαλονίκη όπως δήλωσε στο Sputnik ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Εστιατόρων-Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης, έχει ήδη τοποθετήσει τις ενημερωτικές σημάνσεις κι έχει κατεβάσει την εφαρμογή ελέγχου στα κινητά.Ωστόσο, όπως ανέφερε ένας μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών και συγκεκριμένα οι ιδιοκτήτες των παραδοσιακών καφενείων «δεν έχουν κατεβάσει την εφαρμογή γιατί έχουν κινητά παλαιάς τεχνολογίας».«Στον νομό υπάρχουν περίπου 900 παραδοσιακά καφενεία. Οι άνθρωποι έχουν παλαιάς τεχνολογίας κινητά και τώρα καλούνται να αγοράσουν νέας τεχνολογίας για να κατεβάσουν την εφαρμογή» δήλωσε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να βοηθηθούν και ως προς την εφαρμογή αφού δεν γνωρίζουν θέματα τεχνολογίας.

Τα προβλήματα στην υλοποίηση των νέων μέτρων

Ο κ. Επιτροπίδης εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την εφαρμογή των νέων μέτρων από την πλευρά των καταστημάτων, αλλά «θα υπάρξει πρόβλημα στην υλοποίηση τους» κατά τους σχετικούς ελέγχους.

«Το πρόβλημα είναι η διαχείριση από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Για παράδειγμα ένας ένστολος (σ.σ. αστυνομικός) μπορεί να μπει στο μαγαζί και να κάνει δειγματοληπτικό έλεγχο ταυτοπροσωπίας πιστοποιητικού και ταυτότητας. Αν δηλαδή το πιστοποιητικό που έχει δώσει είναι δικό του. Έλεγχο όμως θα μπορούν να κάνουν και η Επιθεώρηση Εργασίας, η Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας κ.ά.

Καταλαβαίνετε τι μπορεί να γίνει εάν μια γυναίκα και ένας άνδρας χωρίς να είναι αστυνομικοί ζητήσουν ταυτότητες από κάποιους πελάτες. Κάποιοι μπορεί να αντιδράσουν και να υπάρξει φασαρία. Ειδικά σε ένα νυχτερινό μαγαζί που ο πελάτης μπορεί να έχει κάνει κατανάλωση αλκοόλ» υποστήριξε ο κ. Επιτροπίδης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Θυμίζουμε ότι τα νέα μέτρα σήμανσης και λειτουργίας των εσωτερικών χώρων στην εστίαση θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τις 06:00 της Παρασκευής 16 Ιουλίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.