«Έπεσε» το σύστημα καταγραφής θανάτων σε ληξιαρχεία της Αττικής – Χειρόγραφες βεβαιώσεις έδιναν για να λυθεί το πρόβλημα

«Έπεσε» το σύστημα καταγραφής θανάτων σε ληξιαρχεία της Αττικής – Χειρόγραφες βεβαιώσεις έδιναν για να λυθεί το πρόβλημα

Μεγάλο πρόβλημα για εκατοντάδες οικογένειες θανόντων εξαιτίας του συστήματος δήλωσης θανάτου το οποίο «έπεσε» από το πρωί και για περίπου πέντε ώρες με αποτέλεσμα να μη μπορούν να γίνουν προγραμματισμένες κηδείες.

Το ηλεκτρονικό σύστημα που υπάρχει στο ληξιαρχείο πολλών περιοχών της Αττικής, αλλά και σε διάφορες πόλεις της επαρχίας «έπεσε» με αποτέλεσμα, όπως λέει ο πρόεδρος της Ένωσης γραφείων τελετών κ. Θεόδωρος Επισκοπόπουλος να ταλαιπωρηθούν εκατοντάδες οικογένειες που είχαν προγραμματίσει να κηδέψουν οικεία πρόσωπά τους, αλλά φθάνοντας στο κοιμητήριο δεν μπορούσε να γίνει η διαδικασία.

«Σήμερα έσκασε μια βόμβα στο λεκανοπέδιο. Η βόμβα είναι ο εξής, ο θάνατος πρώτης ταφής δηλώνεται σε κάποιο ληξιαρχείο. Το ληξιαρχείο πρέπει να είναι είτε στον τόπο του θανάτου είτε στον τόπο του ενταφιασμού. Εγώ είχα ένα περιστατικό με μια γυναίκα που είχε πεθάνει στη Βάρη και ο ενταφιασμός θα γινόταν στο πρώτο νεκροταφείο Αθηνών. Στο ληξιαρχείο της Αθήνας έπεσε το σύστημα το οποίο τους δίνει τη δυνατότητα να δηλώνουν το θάνατο, γιατί δεν γίνεται πλέον χειρόγραφα όπως παλιά αλλά ηλεκτρονικά. Αυτό το σύστημα έπεσε με αποτέλεσμα τα ληξιαρχεία κάποια από ευαισθησία, ευελιξία από ανθρωπιά έδωσαν μια χειρόγραφη βεβαίωση προς το κοιμητήριο για να γίνει ο ενταφιασμός, ενώ άλλα ληξιαρχεία δεν το έκαναν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μέγα θέμα».

Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα είχαν προγραμματιστεί δεκάδες ενταφιασμοί όπως και αυτός της γυναίκας που έχει αναλάβει το γραφείο του κ. Επισκοπόπουλου όπου οι συγγενείς έφθασαν στο πρώτο νεκροταφείο αλλά δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν τον ενταφιασμό λόγω του σημαντικού αυτού προβλήματος και θα αναγκαστούν από τη στιγμή που το σύστημα επανήλθε λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι να θάψουν τον άνθρωπό τους αύριο στις δέκα το πρωί χωρίς όμως να γνωρίζουν με βεβαιότητα ότι το σύστημα δεν θα πέσει ξανά.

Ο κ. Επισκοπόπουλος ανέφερε ότι υπήρξε αδιαφορία από τους αρμόδιους οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν δώσει λύση μιας και δεν είναι η πρώτη φορά που το σύστημα αντιμετωπίζει πρόβλημα. «Ό,τι είχε να κάνει σήμερα κατά προσωπική αντίληψη από τον Δήμο Αθηναίων, ξεκινώντας από τον προϊστάμενο του πρώτου κοιμητηρίου, και εν συνεχεία την ληξίαρχο του Δήμου και εν συνεχεία με τον Δήμο Αθηναίων τον πολιτικό προϊστάμενο των κοιμητηρίων και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο οι οποίοι δεν βγήκαν καν στο τηλέφωνο και απαντούσαν οι γραμματείς τους, δεν δόθηκε μια λύση άμεση σε ένα τόσο σοβαρό θέμα. Οχυρώθηκαν πίσω από το γράμμα του νόμου και άφησαν οικογένειες σε διάφορα κοιμητήρια να περιμένουν και να μην μπορούν να κάνουν τον ενταφιασμό του εκλιπόντος. Θα έπρεπε οι αρμόδιοι που ανέφερα να ευαισθητοποιηθούν να έχουν μια ευελιξία η οποία θα ήταν αποτέλεσμα της ανθρωπιάς τους για να δώσουν λύση. Δεν ήταν τόσο τραγικό και τόσο παρανομία να ξεπεράσουν αυτό το θέμα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία που έχει την ευθύνη του ηλεκτρονικού συστήματος δεν πληρώνεται στην ώρα της με αποτέλεσμα να «πέφτει» το σύστημα, όπως έγινε σήμερα ενώ έχει ξαναγίνει και στο παρελθόν. Το σύστημα έπεσε σήμερα από τις 8 το πρωί και επανήλθε στις 14:50 το μεσημέρι με αποτέλεσμα πολλοί συγγενείς θανόντων να φύγουν και να αναγκάζονται να πάνε πάλι αύριο για να ενταφιάσουν τους δικούς τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.