ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

«Πήγαν να χαθούν ζωές – Δώστε εξηγήσεις»: Οργή για την Ελλάδα της ακραίας φτώχειας – Κατέρρευσε ψευδοροφή σε δημοτικό

Κατέρρευσε χθες η «χάρτινη» οροφή δημοτικού σχολείου στη Θεσσαλονίκη

«Πήγαν να χαθούν ζωές – Δώστε εξηγήσεις»: Οργή για την Ελλάδα της ακραίας φτώχειας – Κατέρρευσε ψευδοροφή σε δημοτικό

Δραματική είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μετά από μια περίπου δεκαετία Μνημονίων, τα οποία διαδέχθηκαν τα lockdown.

Η χώρα έχει «βυθιστεί» σε ακραία φτώχεια και εκτός των άλλων τα δημόσια κτήρια έχουν αφεθεί στο έλεος του Θεού, καθώς παραμένουν ασυντήρητα και με πολλές κακοτεχνίες. Αποτέλεσμα ήταν η παραλίγο τραγωδία χθες στη Θεσσαλονίκη, όταν κατέρρευσε η ψευδοροφή του 4ο Δημοτικού Σχολείου Πυλαίας.

Μαθητές και γονείς τονίζουν πως δεν χάθηκαν ζωές χάρη στην απόφαση της δασκάλας να βγάλει τα παιδιά νωρίτερα έξω.

Οι γονείς των μαθητών δηλώνουν ανακουφισμένοι, αλλά απαιτούν την αναζήτηση ευθυνών, τονίζοντας πως τα παιδιά τους «είχαν άγιο».

Ο κ. Νίκος Κρίγκας, πατέρας μαθητή, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή επεσήμανε πως όλα έγιναν «εντελώς ξαφνικά».

«Ήμασταν χαρούμενοι που έγινε αυτή η ενεργειακή αναβάθμιση και βρεθήκαμε προ εκπλήξεως. Ήταν σοκ. Ο Σύλλογος Κηδεμόνων πίεσε να γίνει αυτή η ενεργειακή αναβάθμιση για αυτό το σχολείο» σημείωσε.

«Αυτό έχει βάρος περίπου 500 κιλά με ένα τόνο. Φανταστείτε αυτό το βάρος να πέφτει πάνω σε 20 παιδιά… Είναι λάθος η μελέτη που έγινε. Ο κοινός νους λέει ότι αυτό έπρεπε να είναι αγκυροβολημένο στο ταβάνι για να μην πέσει και πρέπει να δοθούν εξηγήσεις, γιατί πήγαν να χαθούν ζωές», πρόσθεσε.

Το σχολείο είναι κλειστό προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου και να υπάρξει «υπεύθυνη βεβαίωση για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών», όπως δήλωσε ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. «Θα επιμείνω και προσωπικά για την απόδοση ακέραια των ευθυνών σε όσους τις έχουν» τόνισε και ζήτησε άμεσα από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου να πραγματοποιήσουν αυτοψίες και να ελέγξουν όλους τους χώρους της σχολικής μονάδας για τυχόν ελλείψεις και κακοτεχνίες. Από Δευτέρα όλες οι τάξεις θα λειτουργήσουν μέσω τηλεκπαίδευσης.

Πώς έγινε το περιστατικό

Το περιστατικό έλαβε χώρα χθες, Πέμπτη, το πρωί όταν οι μαθητές μπήκαν στην αίθουσα λίγο πριν αναχωρήσουν από το σχολείο για να πάνε εκδρομή.

Η δασκάλα παρατήρησε κάποιες ρωγμές στο ταβάνι, ενώ – κατά πληροφορίες – άρχισαν να πέφτουν να μερικοί σοβάδες στα θρανία, και ζήτησε από τους μαθητές της έκτης τάξης να βγουν από την αίθουσα.

Λίγο αργότερα, οι μαθητές άκουσαν έναν εκκωφαντικό θόρυβο, όπως είπαν και οι ίδιοι, και είδαν την οροφή να έχει πέσει πάνω στα θρανία τους.

Η διεύθυνση ενημέρωσε τους γονείς για να παραλάβουν τα παιδιά τους, ενώ σήμερα δεν λειτουργεί το σχολικό ίδρυμα καθώς γίνεται αυτοψία στους χώρους. Σημειώνεται πως η γυψοσανίδα με τη μόνωση και τον αλουμινένιο σκελετό είχαν τοποθετηθεί το καλοκαίρι.

Παρέμβαση εισαγγελέα

Το περιστατικό προκάλεσε την παρέμβαση της εισαγγελέως που παρήγγειλε από το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για να διερευνηθεί εάν τελέστηκε το αδίκημα της παραβίασης κανόνων οικοδομικής.

Στο πλαίσιο της έρευνας θα οριστεί πραγματογνώμονας για να κάνει αυτοψία, ενώ θα κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες εκπαιδευτικοί και γονείς του σχολείου. Στην παραγγελία της η εισαγγελέας ζητεί επίσης να εντοπιστούν οι κατασκευαστές. Κατά πληροφορίες, το σχολείο στεγάζεται σε ιδιωτικό κτίριο που έχει μισθωθεί.

Η ανακοίνωση του δήμου

«Μαζί με τις ενέργειες στις οποίες ήδη έχουμε προβεί ως δήμος, ζητούμε την άμεση παρέμβαση της δικαιοσύνης προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες για αυτήν τη σοβαρή κακοτεχνία που έθεσε σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα μαθητών και εκπαιδευτικού της τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Πυλαίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πρόκειται για ένα μισθωμένο από την πρώην Νομαρχία σχολείο στο οποίο το καλοκαίρι πραγματοποιήθηκαν εργασίες ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης από τους ιδιοκτήτες του με μελέτη, δαπάνες και τεχνική επίβλεψη δική τους. Εδώ και τώρα η δικαιοσύνη πρέπει να διαλευκάνει την υπόθεση».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.