ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

«Άτρωτη» 97χρονη με υποκείμενα νοσήματα νόσησε απο κορωνοϊό και ήταν ασυμπτωματική – Πως το ανακάλυψαν οι γιατροί

«Άτρωτη» 97χρονη με υποκείμενα νοσήματα νόσησε απο κορωνοϊό και ήταν ασυμπτωματική – Πως το ανακάλυψαν οι γιατροί

Μία εξαιρετικά σπάνια περίπτωση ασυμπτωματικής Covid-19 καταγράφηκε σε 97χρονη γυναίκα στο νοσοκομείο «Λαϊκό», η οποία όχι μόνο είναι κατάκοιτη, αλλά έχει και πολλά και σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Η συγκεκριμένη ηλικιωμένη γυναίκα, μάλιστα, δεν εισήχθη στο νοσοκομείο λόγω νόσησης από τον νέο κορωνοϊό, αλλά λόγω αλλαγών στο επίπεδο συνείδησης (έχει άνοια), υπότασης και αιματώματος στον θώρακα. Κατά την εισαγωγή της υποβλήθηκε σε τεστ PCR, το οποίο βγήκε θετικό στον κορωνοϊό, χωρίς, ωστόσο, να έχουν προηγηθεί συμπτώματα νόσησης.

Η συγκεκριμένη περίπτωση θεωρείται εξαιρετικά σπάνια, καθώς οι ηλικιωμένοι που νοσούν από Covid-19 εκδηλώνουν σοβαρά συμπτώματα, ενώ ασυμπτωματική μόλυνση καταγράφεται κυρίως σε νέα άτομα. Μάλιστα, λόγω της σπανιότητας, οι θεράποντες γιατροί προχώρησαν στη δημοσίευση σχετικής μελέτης (case study), στην οποία συμμετέχουν επίσης επιστήμονες από τα νοσοκομεία «Άγιος Σάββας», «Μητέρα» και «Σισμανόγλειο», καθώς και από τα Πανεπιστήμιο Κρήτης και Δυτικής Αττικής και το ΕΚΠΑ, στο επιστημονικό περιοδικό «Biomedical Reports».

Όπως αναφέρει η συντακτική ομάδα, οι ηλικιωμένοι που εκδηλώνουν Covid-19 και έχουν υποκείμενα νοσήματα, όπως η συγκεκριμένη γυναίκα, έχουν υψηλότερα ποσοστά θνητότητας, καθώς η γήρανση σχετίζεται με έκπτωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η περίπτωση είναι μοναδική για εξής τρεις λόγους:

Η ασθενής αν και πολύ ηλικιωμένη εμφάνισε ασυμπτωματική λοίμωξη, που εκδηλώνεται συνήθως σε νεαρά άτομα, με καλό ανοσοποιητικό και χωρίς συννοσηρότητες. Η πανδημία έχει προκαλέσει πολλούς θανάτους σε ηλικιωμένα άτομα και ειδικά σε όσους νοσηλεύονται.

Είχε ευνοϊκή εξέλιξη, παρά το υψηλό ιικό φορτίο που έφερε. Οι μελέτες δείχνουν πως η παρουσία υψηλού ιικού φορτίου σχετίζεται με αυξημένη θνητότητα και δυσμενή πρόγνωση για τους ηλικιωμένους ασθενείς.

Ανέπτυξε αξιοσημείωτη απόκριση αντισωμάτων, παρά την προχωρημένη ηλικία της. Πρόκειται για μία σπάνια αντίδραση, καθώς το ανοσοποιητικό των ηλικιωμένων ατόμων είναι πιο ευάλωτο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η 97χρονη είναι μία ιδιαίτερα βεβαρυμένη περίπτωση: έχει άνοια, ακινησία, υπέρταση, ιστορικό γαστροστομίας, είχε υποστεί ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, αμφοτερόπλευρης αρθροπλαστικής ισχίου και ουροκαθετήρα σε μακροχρόνια βάση, με υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις. Λόγω του ιστορικού της, λαμβάνει μία σειρά από φάρμακα.

Η κλινική αξιολόγηση αποκάλυψε μία εμπύρετο ασθενή, με ωχρότητα και μεγάλο αιμάτωμα στην αριστερή πλευρά της θωρακικής περιοχής, 15cm στη μεγαλύτερη διάσταση. Από τη φυσική εξέταση στο στήθος δεν προέκυψαν μη φυσιολογικά ευρήματα στην ακρόαση των πνευμόνων, αλλά ένα συστολικό φύσημα εστίας στην αορτική βαλβίδα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέσσερις ημέρες μετά την εισαγωγή της πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο. Υποβλήθηκε σε τρίμηνη παρακολούθηση και είναι ακόμη εν ζωή και σε μοριακό τεστ για τον κορωνοϊό, το οποίο βγήκε αρνητικό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.