ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Έτοιμο σήμερα και το τελευταίο τμήμα της Ιόνιας Οδού – Τσουχτερά τα διόδια 

Έτοιμο σήμερα και το τελευταίο τμήμα της Ιόνιας Οδού – Τσουχτερά τα διόδια 

Με τα νέα δεδομένα το συνολικό κόστος για το ταξίδι από την Αθήνα μέχρι τα Ιωάννινα θα ανέρχεται στα 37,25 ευρώ, μαζί με την γέφυρα…

«Πολυτέλεια» στους δρόμους, «πολυτέλεια» και στην τσέπη μας. Η ευχάριστη είδηση είναι ότι παραδίδεται σήμερα στην κυκλοφορία από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, το τελευταίο βόρειο τμήμα της Ιόνιας Οδού (Πέρδικα – Α/Κ Εγνατίας, Ιωάννινα).

Πρόκειται για το τελευταίο τμήμα, περίπου 14 χιλιομέτρων, με την παράδοση του οποίου η Ιόνια Οδός γίνεται ένας ενιαίος, ολοκληρωμένος, σύγχρονος και ασφαλής αυτοκινητόδρομος, που θα ενώνει την Αθήνα με τα Ιωάννινα σε 3,5 ώρες.

Το τμήμα Πέρδικα – Ιωάννινα θα έχει δυο λωρίδες κυκλοφορίας και λωρίδα έκτακτης ανάγκης, όπως το σύνολο του αυτοκινητοδρόμου, 2 ανισόπεδους κόμβους, τη δίδυμη σήραγγα της Αμπελιάς, τη γέφυρα του Κρυβοφού, 11 άνω και κάτω διαβάσεις, καθώς και 51 οχετούς.
Με την παράδοση του τελευταίου τμήματος στην κυκλοφορία, η διάρκεια της διαδρομής από Πέρδικα Ιωαννίνων στον κόμβο της πόλης με την Εγνατία Οδό μειώνεται στο μισό.

Η εκδήλωση για την παράδοση του συγκεκριμένου τμήματος θα γίνει στην είσοδο της σήραγγας Αμπελιάς στο ρεύμα προς Ιωάννινα, στις 13:00.

«Φωτιά» τα διόδια στην τσέπη των οδηγών, αλλά και μείωση του χρόνου στο μισό

Η δυσάρεστη είδηση είναι ότι η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου θέτει νέα δεδομένα στο κόστος μετακίνησης, κάτι που αναμένεται να βάλει «φωτιά» στο πορτοφόλι του πολίτη που θα αποφασίσει να μετακινηθεί.

Συνολικά το ταξίδι από την Αθήνα μέχρι τα Ιωάννινα θα κοστίζει 37,25 ευρώ με τα νέα δεδομένα. Πιο συγκεκριμένα: στο τμήμα Αθήνα-Ρίο το κόστος είναι 11,50 ευρώ, για τη διέλευση της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου απαιτούνται 13,30 ευρώ, και το Αντίρριο-Ιωάννια 12,45 ευρώ.

Για όποιον κάνει χρήση των νέων δρόμων για το ταξίδι από την Αθήνα ως τα Ιωάννινα και αντίστροφα το κόστος των διοδίων, συμπεριλαμβανομένης και της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου αντιστοιχεί στο κόστος για το γέμισμα του αυτοκινήτου με βενζίνη!

Σύμφωνα με μερίδα πολιτών το τσουχτερό κόστος των διοδίων είναι αδικαιολόγητο.

Αν και απομένουν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες που πρέπει να ολοκληρωθούν οι οδηγοί από σήμερα θα έχουν στη διάθεσή τους ένα υπερσύγχρονο οδικό δίκτυο.

Ειδικότερα:

Συνολικά όλος ο αυτοκινητόδρομος των 196 χλμ. περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα:

Ø 4 σήραγγες διπλής κατεύθυνσης, συνολικού μήκους 11,2 χλμ.

Ø 24 γέφυρες, συνολικού μήκους περίπου 7 χλμ.

Ø 77 κάτω & 24 άνω διαβάσεις

Ø 3 Κέντρα Λειτουργίας και Συντήρησης

Η Ιόνια Οδός, είναι ένας σύγχρονος, ασφαλής αυτοκινητόδρομος ο οποίος διασχίζει δύο περιφέρειες και τέσσερις νομούς και με την ολοκλήρωσή του:

Ø Συνδέει όλη τη Δυτική Ελλάδα, αναβαθμίζοντας σημαντικά αστικά και αγροτικά κέντρα όπως τα Ιωάννινα, την Άρτα και το Αγρίνιο.

Ø Προσφέρει επαρκέστερη σύνδεση των λιμανιών Πάτρας, Αστακού και Ηγουμενίτσας.

Ø Συμβάλλει στην ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής βελτιώνοντας την προσβασιμότητα σε περιοχές με υψηλό τουριστικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Οι μετωπικοί σταθμοί διοδίων που θα συναντούν οι οδηγοί στην Ιόνια Οδό, στη διαδρομή από Αντίρριο έως Ιωάννινα είναι στην παρούσα φάση δυο: α) Κλόκοβας και β) Αγγελοκάστρου, καθώς επί της ουσίας, έχουν τεθεί σε εφαρμογή οι 2 από τις συνολικά 4 ζώνες χρέωσης του αυτοκινητοδρόμου.

Μέσα στο επόμενο διάστημα, με τη λειτουργία των μετωπικών σταθμών Μενιδίου και Τερόβου και των πλευρικών Γαβρολίμνης, Άρτας και Γοργόμυλου θα ολοκληρωθεί το σύστημα χρέωσης της Ιόνιας Οδού.

Κλείνοντας επισημαίνουμε, ότι εξαρχής η Νέα Οδός προσφέρει σε κάθε οδηγό, σε όλο το μήκος της Ιόνιας Οδού που βρίσκεται σε κυκλοφορία, μια σειρά υπηρεσιών οδικής ασφάλειας και εξυπηρέτησης όπως:

Α) 24ωρα Περίπολα Οδικής Ασφάλειας

Β) 4ψήφιο αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 24ωρης λειτουργιάς, 1075

Γ) Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών στον αριθμό 2641 306 306

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δ) Δωρεάν Οδική Βοήθεια σε περιπτώσεις ακινητοποίησης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.