ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Λένε οι ΛΟΑΤΚΙ οτι 1 στους 5 απο την «Generation Z» είναι «δικός τους». Με το επίδομα λοχείας (!) που τους δίνει η κυβέρνηση σύντομα θα γίνουν 3 στους 5 λόγω φτώχειας

Στο σημείο μηδέν έχει φτάσει η Σαντορίνη: Δήμαρχος και κάτοικοι ζητούν βοήθεια για την αντιμετώπιση βασικών προβλημάτων

Στο σημείο μηδέν έχει φτάσει η Σαντορίνη: Δήμαρχος και κάτοικοι ζητούν βοήθεια για την αντιμετώπιση βασικών προβλημάτων

Στο σημείο μηδέν έχει φτάσει η Σαντορίνη σύμφωνα με ρεπορτάζ για το νησί του Αιγαίου που φιλοξενεί η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Αν και ο αριθμός των τουριστών που θα την επιλέξουν για τις διακοπές τους αναμένεται να αγγίξει τα 2 εκατομμύρια, με τους 850.000 εξ αυτών να φτάνουν με κρουαζιερόπλοια, ο δήμαρχος αλλά και κάτοικοι του νησιού ζητούν βοήθεια για την αντιμετώπιση βασικών προβλημάτων στο νησί.

«Η επιτυχία έχει φέρει και προβλήματα. Όπως και το χρέος που βρίσκεται στη βάση του συνεχιζόμενου ελληνικού δράματος με την πτώχευση, ο τουρισμός έχει μεγενθύνει τις κοινωνικοοικονομικές εντάσεις και έχει ρίξει αφόρητο βάρος στις δομές του νησιού. Πίσω από τις κουρτίνες οι ντόπιοι αγωνιούν» αναφέρεται στο ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας του Guardian στην Ελλάδα.

«Κάθε χρόνο στη Σαντορίνη γεννιούνται 150 παιδιά, πιθανότατα πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό γεννήσεων στην Ελλάδα. Δεν έχουμε, όμως, αρκετές παιδικές χαρές ή τις απαιτούμενες υποδομές για να ακολουθήσουμε μια τέτοια ανάπτυξη» αρχίζει να εξηγεί ο δήμαρχος Σαντορίνης Νίκος Ζώρζος.

Όπως σημειώνει το 11% του νησιού είναι πλέον τσιμέντο, υπάρχουν περισσότερα από 1.000 κρεβάτια ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο – περισσότερο από ό,τι νησιά όπως η Κως και η Ρόδος – και σε μια έκταση 76 τετραγωνικών χιλιομέτρων υπάρχουν περισσότερα από 700 εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ και φούρνοι.

«Η Σαντορίνη έχει πλέον τα προβλήματα μιας πόλης. Μόνο η κατανάλωση νερού έχει αυξηθεί κατά 46%» προσθέτει ο κ. Ζώρζος.

Τέτοια μεγέθη ήταν αυτά που υποχρέωσαν το δήμο Σαντορίνης να βάλει όριο (8.000 την ημέρα) στους επισκέπτες από κρουαζιερόπλοια καθώς το 2016 υπήρξαν ημέρες που στο νησί αποβιβάστηκαν έως και 18.000 τέτοιας κατηγορίας τουρίστες.

Ενδεικτικά τα όσα δηλώνει ο 70χρονος κάτοικος του νησιού, Χριστόφορος Ασίμης. «Δεν περίμενα ποτέ στη ζωή μου ότι θα έβλεπα κυκλοφοριακό κομφούζιο στη Σαντορίνη».

Ο ίδιος σημείωνει το πρόβλημα που υπάρχει με τη στελέχωση δημοσίων υπηρεσιών καθώς οι δάσκαλοι και οι νοσηλευτές με τους μισθούς που λαμβάνουν δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος ζωής στη Σαντορίνη.

«Φοβάμαι για το αύριο του νησιού, πού θα φτάσουμε. Ο τουρισμός αποτελεί απειλή για την κοινωνική μας συνοχή» δηλώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Σαντορίνης Μανώλης Καραμολέγκος.

Αντίθετα ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου του νησιού, Νίκος Νομικός, δηλώνει εμπιστοσύνη στη δύναμη της αγοράς και προσθέτει ότι το μόνο που τον φοβίζει είναι το ηφαίστειο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.