ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Οργισμένη ανακοίνωση ΣτΕ: «Ανακρίβειες για το θέμα των περικοπών δώρων και επιδομάτων στο Δημόσιο»

Οργισμένη ανακοίνωση ΣτΕ: «Ανακρίβειες για το θέμα των περικοπών δώρων και επιδομάτων στο Δημόσιο»

«Οι δικαστικές αποφάσεις λαμβάνουν υπόσταση και είναι ανακοινώσιμες μόνο με τη δημοσίευσή τους» διαμηνύει η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, σε ανακοίνωσή της, με αφορμή τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για την απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για τις περικοπές δώρων και επιδομάτων στο Δημόσιο.

«Η δημοσιοποίηση αποτελέσματος με βάση “πληροφορίες”, ανεξαρτήτως των ζητημάτων νομιμότητας, δεν υπηρετεί την πλήρη και αξιόπιστη ενημέρωση και δημιουργεί σύγχυση», τονίζει η κυρία Σακελλαροπούλου και προσθέτει πως μέρος των δημοσιευμάτων του Τύπου περιέχουν «ανακριβείς περιγραφές μυθιστορηματικού χαρακτήρα, που προσβάλλουν το δικαστήριο και συγκεκριμένους δικαστικούς λειτουργούς».

Τέλος, η πρόεδρος του ΣτΕ υπενθυμίζει «τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη διαπίστευση στο ΣτΕ και τη δημοσιογραφική δεοντολογία».

Υπεθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στην Ολομέλεια του ΣτΕ, σε συνεδρίαση, κεκλεισμένων των θυρών, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, κρίθηκε πως οι περικοπές αυτές (των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος θερινής άδειας, δηλαδή 13ος και 14ος μισθός) των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων, υπαλλήλων ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, κ.λπ. είναι συνταγματικές.

Η απόφαση της Ολομέλεια του ΣτΕ, ελήφθη σύμφωνα με πληροφορίες, κατά πλειοψηφία και μάλιστα μέσα σε κλίμα υψηλών τόνων. Η συζήτηση των συγκεκριμένων υποθέσεων είχε γίνει τον περασμένο Φεβρουάριο στην Ολομέλεια και την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η διάσκεψή της.

Υπέρ της αντισυνταγματικότητας των περικοπών στον 13ο και 14ο μισθό των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων είχε ταχθεί η εισηγήτρια της υπόθεσης, συντασσόμενη με τις αποφάσεις είχαν εκδοθεί από το ΣΤ΄ Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Μεταξύ άλλων στην σχετική τοποθέτησή της, η εισηγήτρια είχε τονίσει πως οι περικοπές αυτές είναι αντίθετες με το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), το οποίο προστατεύει την περιουσία στην έννοια της οποία υπάγονται ο μισθός και η σύνταξη. Μάλιστα, η εισηγήτρια επικαλέστηκε και αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ακόμη, η εισηγήτρια, είχε επικαλεστεί την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (4327/2014), για να σημειώσει ότι: «Η συνταγματικότητα των μέτρων αυτών δεν μπορεί να στηριχθεί ούτε στη μεγαλύτερη της αναμενόμενης ύφεση της Ελληνικής οικονομίας, η οποία κατέστη μεν επιβεβλημένη τη λήψη νέων μέτρων, όχι όμως και αναγκαίως τη εκ νέου περιστολή του μισθολογικού κόστους του Δημοσίου, ούτε στην αυξημένη αποτελεσματικότητα των εν λόγω μέτρων, η οποία ωστόσο, δεν μπορεί να δικαιολογήσει την κατ’ επανάληψη επιβάρυνση των ίδιων προσώπων».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο, η εισήγηση δεν έγινε δεκτή από την Ολομέλεια του ΣτΕ, η οποία κατά πλειοψηφία τάχθηκε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, υπέρ της συνταγματικότητας των περικοπών των τριών δώρων των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.