ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πάντως εμείς τα μανιτάρια τα προτιμούμε «σοτέ» και όχι πυρηνικά!

Γιατί μετά την καταστροφή στο ΜΑΤΙ δεν λειτούργησε το σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης με SMS στην Ελλάδα;

Γιατί μετά την καταστροφή στο ΜΑΤΙ δεν λειτούργησε το σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης με SMS στην Ελλάδα;

Τι είναι ο 112, ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης; Είναι ένας αριθμός όπου πολίτες από κάθε ευρωπαϊκή χώρα μπορούν να τον καλέσουν με ή χωρίς σήμα στο κινητό, με ή χωρίς μονάδες ακόμα και από καρτοτηλέφωνο χωρίς τηλεκάρτα.

Είναι ένας ενιαίος αριθμός κλήσης που χτυπά σε ένα τηλεφωνικό κέντρο το οποίο, ανάλογα με την έκτακτη ανάγκη, διοχετεύει την κλήση στον αρμόδιο φορέα, είτε αυτός είναι η αστυνομία, είτε η πυροσβεστική ή το ΕΚΑΒ ή το Χαμόγελο του Παιδιού ή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τα χαμένα παιδιά είτε οποιαδήποτε επείγουσα κατάσταση.

Ένα σύστημα πρόληψης που το έχουν σε όλη την Ευρώπη από το 2014 και δεν το έχουμε στην Ελλάδα. Γιατί; Θα μας πει κάποιος από την απερχόμενη κυβέρνηση;

Το σύστημα αυτό αποτελείται από δύο σκέλη:

Το εισερχόμενο, που είναι αυτό μέσω του οποίου μπορούν να επικοινωνήσουν οι πολίτες με το 112 και γίνεται ο γεωεντοπισμός τους και το εξερχόμενο, που επί της ουσίας είναι το Σύστημα Συναγερμού Πολιτών (Cell Broadcast Service) μέσω του οποίου οι πολίτες ενημερώνονται μέσω SMS για εκκένωση περιοχών λόγω κινδύνου.

Τα κωλύματα στη χρήση του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης ήρθαν έντονα στην επιφάνεια μετά την καταστροφική πυρκαγιά στον Μάτι, καθώς θα ήταν σωτήριο για εκατοντάδες ανθρώπους ένα μήνυμα εκκένωσης, το οποίο δεν ελήφθη ποτέ.

Μετά την τραγωδία στο Μάτι, όταν τα αιτήματα για πλήρη λειτουργία του 112 έγιναν περισσότερα και εντονότερα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στην οποία υπάγεται το 112, ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να είναι έτοιμο στις αρχές του 2019 αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Αν υπήρχε, θα έσωζε τον κόσμο, όταν σφοδρό κύμα κακοκαιρίας έπληξε τη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως τη Χαλκιδική, όπου επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Υ.Γ. Πάντως, ήδη, αμέσως μετά την καταστροφή στη Χαλκιδική, έχει βρεθεί η ανάδοχος εταιρεία που θα αναλάβει να τρέξει την αποστολή μηνυμάτων στην περίπτωση κινδύνου και η εκτίμηση τόσο του Ευρωπαϊκού φορέα όσο και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι ότι το Σύστημα Συναγερμού Πολιτών θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει στα τέλη του 2019.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.