Έχετε αναρωτηθεί τι αναζητά το παιδί σας στο διαδίκτυο;
Πόσες λέξεις ακούτε από τα παιδιά σας και νιώθετε πως μιλούν …άλλη γλώσσα; Μήπως σας έχουν πει επίσης και πόσο οπισθοδρομικός γονιός είστε; Προσπαθείτε να τα …ξεκολλήσετε από τον υπολογιστή, το τάμπλετ ή το «έξυπνο κινητό» που τους πήρατε χωρίς όμως αποτέλεσμα; Προφανώς οι ώρες που …ξοδεύουν στο διαδικτυακό τους ταξίδι, «πιάνει τόπο!»
Η Kaspersky Lab - εταιρεία για την προστασία λογισμικών – ανέλυσε τα στατιστικά δεδομένα επισκέψεων σε ιστότοπους που διαθέτουν τη μονάδα γονικού ελέγχου ενεργοποιημένη και από το Kaspersky Safe Kids, μια αυτόνομη υπηρεσία που έχει εγκατασταθεί για την online προστασία των παιδιών,για τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούνιο - Αύγουστο που τα παιδιά βρίσκονται σε διακοπές από το σχολείο και συνήθως περνούν το χρόνο τους «σερφάροντας», όχι στις θάλασσες αλλά στα νερά του διαδικτύου. Αξίζει να σημειωθεί πως το διάστημα αυτό των τριών μηνών, συνήθως το σερφάρισμα στο ίντερνετ γίνεται χωρίς την επίβλεψη των γονιών για μεγάλο χρονικό διάστημα, εφόσον εκείνοι εργάζονται.
Σύμφωνα λοιπόν με την συγκεκριμένη εταιρεία, τα έφηβα παιδιά σας αναζήτησαν:
-Μουσική και βίντεο στο Youtube, περισσότερο από το να περνούν το χρόνο τους στα social media.
-Πολυάριθμες τηλεοπτικές σειρές στο Netflix, με τα μικρότερα παιδιά να προτιμούν το Nickelodeon, το Cartoon Network και το κανάλι της Disney, καθώς και τα κινούμενα σχέδια του Μπομπ του Σφουγγαράκη.
-Ειδήσεις, συμπεριλαμβανομένων των BBC, CNN και BuzzFeed.
-Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA 2018.
-Online παιχνίδια
-Ηλεκτρονικά καταστήματα για ρούχα και κινητές συσκευές
-Περιεχόμενο για ενήλικες, όπου αν οι γονείς είχαν λάβει μέτρα προστασίας, οι προσπάθειες των παιδιών ήταν ανεπιτυχείς.
Στα θετικά υπολογίζονται:
Ανησυχίες σχετικά με την ιδιωτικότητα και την προστασία της, όπου όπως ανέφερε η εταιρεία ήταν και πρώτη φορά που τα παιδιά ασχολήθηκαν με το συγκεκριμένο θέμα.
Χαμηλό ενδιαφέρον για τοξικές ουσίες, αλκοόλ.
Η εταιρεία ανέφερε για άλλη μία φορά πόσο σημαντική είναι η χρήση προγραμμάτων όπου οι γονείς μπορούν να ενεργοποιήσουν και παράλληλα να βλέπουν τι αναζητούν τα παιδιά τους στο διαδίκτυο: «Πολλά προγράμματα λογισμικού προστατεύουν τα παιδιά από online απειλές και αποκλείουν ιστότοπους ή εφαρμογές που περιέχουν ακατάλληλο περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από την Kaspersky Lab, επιτρέπουν στους γονείς να βλέπουν αναφορές σχετικά με τις δραστηριότητες των παιδιών τους στο διαδίκτυο. Φυσικά, τέτοιες αναφορές δεν αποκαλύπτουν προσωπικές πληροφορίες. Κατά την άποψή μας, η γνώση των γονέων σχετικά με το τι κάνουν τα παιδιά τους στο διαδίκτυο πρέπει να προάγει καλύτερες οικογενειακές σχέσεις, συμβάλλοντας στην ενθάρρυνση του ανοιχτού διαλόγου και την πρόληψη πιο σοβαρών απειλών για τα παιδιά, όπως το sexting ή ο εκφοβισμός».


Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του discus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.