Αύγουστος Κορτώ για την λίστα παιχνιδιών στο νηπιαγωγείο: «Έπαιζα με αυτοκινητάκια, μολαταύτα βγήκα αδερφάρα»

Αύγουστος Κορτώ για την λίστα παιχνιδιών στο νηπιαγωγείο: «Έπαιζα με αυτοκινητάκια, μολαταύτα βγήκα αδερφάρα»

Από το πρωί έχει ξεκινήσει θέμα με την λίστα παιχνιδιών των παιδιών στο νηπιαγωγείο ότι είναι σεξιστική και άλλα τέτοια… ωραία.

Φυσικά έλαβε θέση επ’αυτού και ο γνωστός συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ ο οποίος είναι γνωστό ότι είναι ομοφυλόφιλος.

Αυτή τη φορά, ο συγγραφέας, με αφορμή τη λίστα νηπιαγωγείου που έγινε viral και καλεί τα αγόρια να φέρουν ό,τι παιχνίδι θέλουν και τα κορίτσια κουζινικά και λούτρινα, θυμάται τα δικά του παιχνίδια.

Ο Αύγουστος Κορτώ, μάλιστα, χαρακτηρίζει «αηδία» τη λίστα. Το σχόλιό του, όπως και οι περισσότερες αναρτήσεις του, συγκέντρωσε πάνω από 16.000 likes.

Η ανάρτηση του Αύγουστου Κορτώ
Με αφορμή την αηδία του νηπιαγωγείου που κυκλοφορεί – όπου τα αγοράκια φέρνουν Ο,ΤΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ και τα κοριτσάκια πρέπει να ‘ρθουν εξοπλισμένα με κουζινικά, μπουγαδόσκοινα και βουρτσάκια χέστρας – έχω να καταθέσω την εξής απλή καίτοι συντριπτική περίπτωση πανωλεθρίας των (πάντα φαιδρών, πάντα τυραννικών κι αποτυχημένων) έμφυλων στερεοτύπων.

Όταν ήμουν μικράκι, το αγαπημένο μου παιχνίδι ήταν ο κούκλος Skeletor, κι έπειτα τα αυτοκινητάκια μου, οι πλαστικοί δεινόσαυροι, και μια φωσφοριζέ μπάλα από καρότσα Ντάτσουν. Διάβαζα με λύσσα το 4 Τροχοί του μπαμπά μου, μάζευα αυτοκόλλητα Μουντιάλ σαν παρλιακό, και το ίνδαλμά μου ήταν ο τεράστιος γείτονάς μας (Καλαμαριώτης γαρ) Νίκος Γκάλης.

ΚΑΙ ΜΟΛΑΤΑΥΤΑ ΒΓΗΚΑ ΑΔΕΡΦΑΡΑ

Σημειώνεται ότι όλα ξεκίνησαν με αφορμή μια λίστα από νηπιαγωγείο της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, σύμφωνα με την οποία οι γονείς οφείλουν να προσκομίσουν κάποια πράγματα, όπως γραφική ύλη, παιχνίδια και άλλα, στο σχολείο στο οποίο θα φιλοξενείται το παιδί τους.

Στη λίστα που αναρτήθηκε στη σελίδα του Facebook «Όλα τα Παιχνίδια για Όλα τα Παιδιά» καλούνται τα αγόρια να φέρουν ένα παιχνίδι που τους αρέσει, ενώ για τα κορίτσια υπάρχουν οι εξής τρεις επιλογές: 1 σετ κουζινικά ή πλαστικά φρούτα ή ζωάκια. «Εμφυλος διαχωρισμός στα παιχνίδια. Σε λίστα υλικών για το νηπιαγωγείο: τα κορίτσια μπορούν να έχουν μόνον ”σετ κουζινικά, ή πλαστικά φρούτα, ή ζωάκια” και τα αγόρια “ό,τι τους αρέσει”» αναφέρει το σχόλιο της ανάρτησης.

Η λίστα που, όπως αναφέρεται, προέρχεται από δημόσιο νηπιαγωγείο κοντά στην Καρδίτσα προκάλεσε αντιπαραθέσεις κάτω από την ανάρτηση.

Υπήρχαν πολλοί των λεγόμενων «προοδευτικών αντιλήψεων» που κατέκριναν την λίστα.

«Φυσικά, το πατριαρχικό πρότυπο, το οποίο ακολουθεί η δασκάλα, το περνά στους μαθητές της, γιατί έτσι πρέπει: το κορίτσι/γυναίκα να είναι δούλα, να κάνει τις δουλειές του σπιτιού και να φροντίζει τα πάντα. Και το αγόρι/άντρας ό,τι θέλει. Πφφφφ» γράφει κάποιος, ενώ ένας άλλος αναφέρει: «Απαρχαιωμένες αντιλήψεις έχει ο/η συγγραφέας της λίστας». «Πόσο ρατσισμό διδάσκουμε; ΥΓ. Είμαι εκπαιδευτικος» υποστηρίζει άλλος χρήστης.

«Πολύ απλά έτσι οργανώνει η δασκάλα την εισροή των παιχνιδιών ώστε να υπάρχει αναλογία βάσει παιδιών και σωστή κατανομή βάσει των ειδών….. Πολύ μεγάλη φαντασία έχουν κάποιοι!» υποστηρίζει κάποιος άλλος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.