Παιδεία: Σκηνικό αντιπαράθεσης στα Ελληνικά Πανεπιστήμια

Παιδεία: Σκηνικό αντιπαράθεσης στα Ελληνικά Πανεπιστήμια

Η δεύτερη εβδομάδα κινητοποιήσεων σε πανεπιστημιακές σχολές δείχνει ότι στους φοιτητικούς χώρους υπάρχει αρκετή σωρευμένη δυσαρέσκεια

Η φοιτητική συγκέντρωση της περασμένης Πέμπτης, παρότι δεν κατέληξε σε σύγκρουση με τις δυνάμεις των ΜΑΤ στο Σύνταγμα ήταν πιο μαζική από την προηγούμενη, λίγες μέρες πριν.

Την ίδια στιγμή σε αρκετές σχολές συνεχίστηκαν οι συνελεύσεις και έχουν υπάρξει και οι πρώτες καταλήψεις, έστω και μικρής διάρκειας.

Μέχρι τώρα παρότι απέχουμε από αυτό που θα περιγραφόταν ως «φοιτητική έκρηξη», εντούτοις οι κινητοποιήσεις είναι από τις κάπως εθιμοτυπικές συγκεντρώσεις της αρχής της ακαδημαϊκής χρονιάς.

Μία πρώτη γεύση είχε δοθεί και το καλοκαίρι με την αρκετά μαζική φοιτητική διαδήλωση κατά της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου.

Στο στόχαστρο των φοιτητών βρίσκονται οι προτάσεις της κυβέρνησης για την ανώτατη εκπαίδευση όπως τις έθεσε σε δημόσια συζήτηση η αρμόδια υπουργός κ. Νίκη Κεραμέως.

Ποιες πλευρές των προτάσεων προκαλούν τις αντιδράσεις των φοιτητών

Στο στόχαστρο των φοιτητών βρίσκονται ιδιαίτερα ορισμένες από τις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας.

Καταρχάς συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την ήδη ψηφισμένη κατάργηση ουσιαστικά του πανεπιστημιακού ασύλου, με τους φοιτητές να επισημαίνουν τον κίνδυνο να υπάρξουν αυταρχικές και αυθαίρετες «εισβολές» των αστυνομικών δυνάμεων σε πανεπιστημιακούς χώρους.

Έπειτα, υπάρχουν οι αντιδράσεις για την επιβολή ορίου στη διάρκεια των σπουδών, δηλ. να μην μπορούν να παρατείνουν τις σπουδές πέραν των 2 ετών μετά τη λήξη της κανονικής διάρκειας των σπουδών.

Οι φοιτητές υποστηρίζουν ότι αυτό θα οδηγήσει σε διαγραφές φοιτητών που αναγκάζονται να παρατείνουν τη διάρκεια των σπουδών τους όχι επειδή είναι οκνηροί αλλά επειδή εργάζονται ή αναγκάζονται για οικονομικούς λόγους να μην παρακολουθούν.

Αντιδράσεις υπάρχουν και για τις διοικητικές αλλαγές στα ΑΕΙ και κυρίως την επαναφορά του θεσμού των Συμβουλίων Ιδρύματος, ενός θεσμού που είχε κατηγορηθεί και στην πρώτη εφαρμογή του ότι υπονόμευε το κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων.

Στο στόχαστρο είναι και οι αλλαγές που γίνονται για την ακόμη ευκολότερη αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους των ιδιωτικών κολεγίων.
Ως προς το συγκεκριμένο θέμα οι φοιτητές διαμαρτύρονται για το πώς η ίδια κυβέρνηση με την επαναφορά της βάσης του 10 θέλει να μειώσει ουσιαστικά την πρόσβαση στη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, την ώρα που παίρνει μέτρα ενίσχυσης της ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Όλα αυτά συνδυάζονται και τη δυσαρέσκεια από άλλα προβλήματα που ούτως ή άλλως μαστίζουν τα πανεπιστήμια και επιτείνουν τη δυσαρέσκεια, όπως είναι τα προβλήματα με τη σίτιση σε επαρχιακές πόλεις όπως η Ξάνθη ή τα προβλήματα με το κόστος στέγασης σε όλη την Ελλάδα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι φοιτητές υποστηρίζουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και ότι θα τις κλιμακώσουν σε περίπτωση οι προτάσεις πάρουν τη μορφή νομοσχεδίου που θα έρθει προς ψήφιση. Πάντως στις συνελεύσεις υπάρχει έντονη αντιπαράθεση, καθώς ιδίως η ΔΑΠ, που πρόσκειται στην κυβέρνηση, δίνει μάχη για να μην περάσουν οι αποφάσεις για καταλήψεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.