ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Αλλαγή ώρας: Δείτε πότε θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας στη θερινή ώρα

Αλλαγή ώρας: Δείτε πότε θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας στη θερινή ώρα

Την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, όπως ισχύει τις τελευταίες δεκαετίες, οι δείκτες των ρολογιών μετακινούνται και η ώρα αλλάζει από χειμερινή σε θερινή.

Έτσι, την Κυριακή 29 Μαρτίου στις 03:00 οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν ώστε να δείχνουν 04:00, «στερώντας» μας μία ώρα ύπνου.

Ωστόσο, η αλλαγή της ώρας που έχει τις καταβολές του στην πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του ’70 μπορεί σύντομα να αποτελέσει παρελθόν μετά τη μεγάλη συζήτηση που οδήγησε την Ευρωβουλή να υιοθετήσει πρόταση της Κομισιόν για τον τερματισμό του μέτρου από τον Απρίλιο του 2021.

Σε περίπτωση που η πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου γίνει αποδεκτή, τότε οι χώρες της Ε.Ε. θα επιλέξουν είτε να διατηρήσουν τη θερινή ώρα είτε να διατηρήσουν τη χειμερινή ώρα. Οι πρώτες θα κάνουν την τελευταία αλλαγή τον Μάρτιο του 2021, ενώ οι δεύτερες – της χειμερινής ώρας- θα κάνουν την τελευταία αλλαγή τον Οκτώβριο του 2021.

Πάντως πριν την οριστική κατάργηση της αλλαγής ώρας, ίσως χρειαστούν παραπάνω χρόνια καθώς υπουργοί των χωρών της Ε.Ε. εκφράζουν επιφυλάξεις για τη δυνατότητα προσαρμογής στα νέα δεδομένα και την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της ενιαίας αγοράς, μέχρι το 2021.

  • Πώς φτάσαμε στην κατάργηση της αλλαγής

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια η αποτελεσματικότητα του μέτρου της αλλαγής ώρας για την εξοικονόμηση ενέργειας έχει αμφισβητηθεί καθώς η τεχνολογία και οι συνήθειες των ανθρώπων έχουν αλλάξει. Πολλοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι η αλλαγή πλέον προκαλεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι επιλύει.

Μετά τη συζήτηση που εντάθηκε και με πρωτοβουλία των βορειότερων χωρών της Ε.Ε., το 2018 η Κομισιόν παρουσίασε πρόταση κατάργησης της αλλαγής ώρας σε όλη την Ε.Ε. επιτρέποντας σε κάθε κράτος-μέλος να επιλέξει την ώρα που επιθυμούσε να διατηρήσει (χειμερινή ή θερινή).

  • Η ιστορία της αλλαγής ώρας

Όλα ξεκίνησαν τον 20ο αιώνα, οπότε αποφασίστηκε η αλλαγή ώρας προκειμένου να αξιοποιείται στο μέγιστο το φυσικό φως του ήλιου και να εξοικονομείται ενέργεια.

Οι χώρες της Ευρώπης υιοθέτησαν το μέτρο με μεγαλύτερη θέρμη κατά την πετρελαϊκή κρίση του ’70.

Η Ε.Ε. θέσπισε από το 1980 σταδιακά, νομοθεσία με στόχο την εναρμόνιση των ημερομηνιών αλλαγής ώρας στις χώρες της Ευρώπης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επόμενος σταθμός το 2001, οπότε η αλλαγή ώρας λαμβάνει πλέον μορφή οδηγίας και προβλέπει την υποχρέωση όλων των κρατών μελών να αλλάζουν τα ρολόγια σε θερινή ώρα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και να επιστρέφουν στην κανονική ώρα (χειμερινή) την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.