Τσικνοπέμπτη ανά την Ελλάδα: Στη Νάξο οι κουδουνάτοι ξόρκισαν το κακό (φώτο)

Τσικνοπέμπτη ανά την Ελλάδα: Στη Νάξο οι κουδουνάτοι ξόρκισαν το κακό (φώτο)

Ξεκίνησε από το πρωί το τσίκνισμα στο Φιλώτη της Νάξου, τιμώντας το έθιμο της Τσικνοπέμπτης.

Υπό τον εκκωφαντικό ήχο των κουδουνάτων οι κάτοικοι στο Φιλώτι ψήνουν από το πρωί 3.500 χιλιάδες σουβλάκια και 15 αμνοερίφια γιορτάζοντας έτσι το έθιμο της Τσικνοπέμπτης στα ορεινά του Νησιού. Άφθονο κρασί, νόστιμοι μεζέδες της Ενωσης Αγροτικών συνεταιρισμών Νάξου, παραδοσιακή μουσική με τουμπάκι και τσαμπούνα και πολύ χορός δημιουργούν το σκηνικό της Τσικνοπέμπτης. Οπως λένε οι κάτοικοι του Φιλωτίου το γλέντι θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ…

Φωτογραφίες από τον εορτασμό της Τσικνοπέμπτης στη Νάξο
Οι κουδουνάτοι από Αθλητικό Μορφωτικό Σύλλογο Φιλωτίου «Ο Ζευς» και την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου με τον εκκωφαντικό θόρυβο που κάνουν ξορκίζουν το κακό και υποδέχονται την άνοιξη.

Το έθιμο έχει διονυσιακές ρίζες και χάνεται στα βάθη των αιώνων. Οι κουδουνάτοι ζωσμένοι με τα σιδερένια τους κουδούνια βγήκαν στα σοκάκια του ορεινού χωριού την Τσικνοπέμπτη και τα χτύπησαν για να ξορκίσουν το κακό διώξουν μακριά τα κακά πνεύματα και να υποδεχθούν την Άνοιξη. Τα κουδούνια είχαν και έχουν μεγάλη συναισθηματική αξία για τους κτηνοτρόφους της Νάξου καθώς περνούν από γενιά σε γενιά. Οι νεαροί κτηνοτρόφοι χτυπώντας τα κουδούνια τους επιδεικνύουν την δύναμη του κοπαδιού τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης στρώθηκε από την ΕΑΣ Νάξου με χοιρινά σουβλάκια, αρνάκι και κατσικάκι γάλακτος , γραβιέρα Νάξου, πατάτες κι άφθονο κρασί.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.