Τις τελευταίες ημέρες η γερμανική πόλη Χανάου βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος εξαιτίας του μακελειού που προκάλεσε ένας 43χρονος. Στην πόλη αυτή, όμως, ζει μια γυναίκα η οποία έχει πάει την αξία της αλληλεγγύης σε αρκετά υψηλά επίπεδα.

Η 62χρονη Ρίτα Έμπελ, στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν στην καθημερινότητά τους άνθρωποι σε αναπηρικά αμαξίδια, σκαρφίστηκε μία χαμηλού κόστους και συνάμα διασκεδαστική λύση.

Κατασκευάζει ράμπες αναπήρων από lego και προσφέρει δωρεάν την «τεχνογνωσία» της, αλλά και όλα τα απαραίτητα υλικά σε όσους ενδιαφέρονται.

«Για εμένα ο στόχος είναι να ευαισθητοποιήσω τον κόσμο» λέει στο Reuters η 62χρονη, η οποία είναι καθηλωμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο εδώ και 25 χρόνια, εξαιτίας ενός τροχαίου.

«Ο καθένας θα μπορούσε ξαφνικά να βρεθεί σε αναπηρικό καροτσάκι» σχολιάζει.

Η Έμπελ περνάει μερικές ώρες την ημέρα φτιάχνοντας τα πακέτα συναρμολόγησης για την κατασκευή της ράμπας. Αυτά περιλαμβάνουν εκατοντάδες πολύχρωμα τουβλάκια, οδηγίες και μαζί τους περίπου οκτώ σωληνάρια με κόλλα.

«Τα έντονα χρώματα ξεχωρίζουν στις πόλεις. Κανείς δεν προσπερνά απλά μία ράμπα από Lego χωρίς να κοιτάξει. Είναι είναι παιδιά που προσπαθούν να πάρουν τουβλάκια είτε ενήλικες που τραβούν φωτογραφίες με τα κινητά τους τηλέφωνα» αναφέρει.

Και οι τοπικές επιχειρήσεις δείχνουν ενθουσιασμένες με τις κατασκευές αυτές.

«Πρόκειται για πανέξυπνη ιδέα. Όλοι είναι χαρούμενοι με τις ράμπες και επιτέλους μπορείς να τις δεις από μακριά και να μπεις μέσα στο μαγαζί χωρίς προβλήματα» δηλώνει η Μαλίκα Ελ Χάρτι που έχει κομμωτήριο.

Η Έμπερ βασίζεται σε δωρεές για τις συγκεκριμένες κατασκευές και σημειώνει ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να βρει… lego, καθώς πολλές οικογένειες δεν θέλουν να αποχωριστούν τα αγαπημένα παιδικά παιχνίδια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ήδη, πάντως, η ιδέα έχει αρχίσει να προσελκύει ενδιαφέρον και στο εξωτερικό. Η Έμπερ, γιαγιά η ίδια, έχει και μία part time εργασία, όμως πάντα βρίσκει χρόνο να στείλει τις απαραίτητες οδηγίες για τη συναρμολόγηση και σε χώρες όπως η Αυστρία και η Ελβετία, ενώ ήδη υπάρχει ενδιαφέρον και από Ισπανία, αλλά και ένα σχολείο στις ΗΠΑ.